Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Termostat i czujnik cieczy chłodzącej G2 G62 w Audi A4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dzisiaj podłączyłem do kompa i tam pokazuje 73,8 chyba i stoi nie swiruje a wskaźnik skacze. Na początku po wymianie termostatu tez skakało odrazu po wymianie nagrzał do 90 i spadł do 60 później trzymał 90. Wymienie ten czujnik zobaczymy jak to nie pomoze to znowu termostat:(

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mechanik wymienił mi czujnik - zobaczymy jakie będą wskazania za jakiś czas. Dzisiaj na niecałkowicie "zimnym" miał 60*C. Po chwili jazdy dostał prawie 90*C. Jestem dobrej myśli :)

Opublikowano

Kanał 49 co mówi ?

Opublikowano

Mam zmieniony komplet już - czyli termostat (wcześniej) i czujnik. Patrzę tylko na kanał 49 - nie na wskazania na blacie. Mam wtedy pewność i większy zakres temperatur.

Opublikowano

Jakie jest prawdopodobieństwo, że silnik nie będzie trzymał temperatury na nowym oryginalnym termostacie z zasłoniętą chłodnicą w trasie przy 100km/h? :facepalm:

Opublikowano

Jaka powinna być temp. w 1.8t ?? bo mój na vagu pokazuje cały czas 102 i w górę:/ Bardzo szybko sie nagrzewa i wywala płyn chłodniczy.

Na vagu Engine grupa 004 pokazuje mi dwie temp. w okienku 3 i 4. W 3 rośnie szybko, podobnie jak wskazówka na zegarach i potem trzyma 102, w okienku 4 bardzo wolno się nagrzewa i po jakiś 30 min w korkach ledwo dochodzi do 30 stopni. Czego dokładnie to są wskazania, bo pewnie okienko 3 to płyn chłodniczy, a 4???

Z góry dzięki

Opublikowano

4 to chyba temp. zasysanego powietrza albo temperatura paliwa więc tym się nie sugeruj.

Termostat za późno się otwiera lub wcale, ale żeby przy 102*C wywalało Ci już płyn? Mi przy 108*C nie wywaliło...

Jaki kod silnika?

Opublikowano

Silnik AMB, tylko że mi poniżej tych 102*C nie schodzi, jutro sprawdze węże na dole chłodnicy, bo całą góra jest gorąca i zapowietrzony też nie jest. Jak płynu jest minimum w zbiorniczku to jest ok, jak doleje to prędzej czy później wywali swoje. Dzięki za odpowiedź. Pozdr

Opublikowano

oryginalny termostat w 1.8 t ma temperaturę otwarcia termostatu przy 100 stopniach na obudowie pisze

Opublikowano

To jest pełne otwarcie :hi:

Opublikowano

czyli mam termostat do wymiany, właśnie napisałem do TOM77, bo na alledrogo sama lipa po 30 zł:)

EDIT: to jaka powinna być prawidłowa temp cieczy chłodzącej?? i do ilu na maks może dojść żeby się nie zagotowała??

Opublikowano

AMB ma za 30 zł? Zazdraszczam, do mnie 380 w ASO :grin:

Opublikowano
AMB ma za 30 zł? Zazdraszczam, do mnie 380 w ASO :grin:

wpisałem tylko do 1.8t

znając życie to do AMB będzie podobnie albo drożej:/ tak jak z pompą paliwa - 1 200 PLN

Opublikowano

Chyba wszystkie 1.8T i 2.0 w B6 mają to elektroniczne gówno :thumbdown:

Opublikowano

ale ja mam wała jakieś 2 miesiące temu kupiłem nowy termostat i dzisiaj jadę a auto się nie chce grzać czyli myślę sobie tym razem czujnik ale coś mnie tknęło i sprawdziłem przewód idący od termostatu do chłodnicy a on był ciepły więc przytrzymałem 2 tysiące obrotów silnika przez chwile i zaczęła temperatura rosnąć czyli nie czujnik tylko zoonk nowy termostat szlak trafił :kwasny:

Opublikowano

Co za dziadostwo z tym termostatem :hmm:

Jadę 125 km/h przez jakieś kilka minut, cały czas trzyma temperaturę 85-87*C, nagle temp. spada do 75*C i już nie podskoczy za nic.

Urywek logów, bo laptop padł :/

Temp. dopiero podniosła się jak stanąłem pod blokiem. W sumie to jak stanąłem pod blokiem u kumpla wracając z tego tripa to na zegarach miałem jakieś 77*C, sprawdziłem wąż od termostatu i zimny. Później temp. na postoju wskoczyła na 90*C i pojechałem na Kaufland się poślizgać bokiem, wróciłem pod dom i wąż przy termostacie gorący...

Kurde jak to elektroniczne ustrojstwo działa.. Muszę to wymontować jeszcze raz i sprawdzić w gorącej wodzie i rezystancje sprawdzić...

Tak wygląda ten sk*syn :E

Ten metalowy trzpień z tłoczkiem to jakaś grzałka jest :hmm: Po podaniu +12V na styki to się zaczyna nagrzewać i ten tłoczek się wysuwa...

Wie ktoś jak to sprawdzić z tym niebieskim ustrojstwem?

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Ja właśnie zmieniam zdanie co do ori termostatu! Trochę ponad dwuletni kupiony w ASO Audi padł. I to musi mieć niezłą wyrwę bo w takich temperaturach jak eraz w mieścnie nie potrafi osiągnąć dobrze 70 stopni. Jutro dzwonię do FOTY pytać co mają. TOM77 sprzedaje wahlery. Na allegro widziałem np. GATES.Ciekawe co to za wymysł

---------- Post dopisany 25-05-2013 at 14:33 ---------- Poprzedni post napisany 22-05-2013 at 22:42 ----------

OK. Panowie podpowiedzcie proszę bo trochę się zmartwiłem. Wymieniłem właśnie termostat. Jednak facet przekonał mnie żeby wziąć ORI i teraz mam pytanie. W trakcie zdejmowania tego mojego starego ( również ORI ) zauważyłem że oring jakoś dziwnie zdeformowany był ( dwa lata trzymał normalnie 90 st). Teraz po założeniu nowego i zalaniu płynem podczas spokojniej jazdy i niewysokiej temperatury zewnętrznej ( około 15 stopni ) mam na 49 klimatroniku 91-94 st. Czy to nie jest trochę za dużo? Boję się że jak będzie na zewnątrz z 30 stopni i wpadnę na autostradę to może się grzać. Czy zdarzyło się komuś żeby termostat było OK a stało się coś z oringiem i auto się nie dogrzewało. Termostat, który zdemontowałem po zagotowaniu w garnku wydaje się zachowywać normalnie.

Opublikowano

Ja po wymianie termo na ori trzyma mi 91-94 niezależnie czy było -15 czy + 25 , nie ważne czy miasto czy autostrada 180 km/h a nawet przy tej prędkości spada do 89 ;-)

Opublikowano
Ja właśnie zmieniam zdanie co do ori termostatu! Trochę ponad dwuletni kupiony w ASO Audi padł. I to musi mieć niezłą wyrwę bo w takich temperaturach jak eraz w mieścnie nie potrafi osiągnąć dobrze 70 stopni. Jutro dzwonię do FOTY pytać co mają. TOM77 sprzedaje wahlery. Na allegro widziałem np. GATES.Ciekawe co to za wymysł

---------- Post dopisany 25-05-2013 at 14:33 ---------- Poprzedni post napisany 22-05-2013 at 22:42 ----------

OK. Panowie podpowiedzcie proszę bo trochę się zmartwiłem. Wymieniłem właśnie termostat. Jednak facet przekonał mnie żeby wziąć ORI i teraz mam pytanie. W trakcie zdejmowania tego mojego starego ( również ORI ) zauważyłem że oring jakoś dziwnie zdeformowany był ( dwa lata trzymał normalnie 90 st). Teraz po założeniu nowego i zalaniu płynem podczas spokojniej jazdy i niewysokiej temperatury zewnętrznej ( około 15 stopni ) mam na 49 klimatroniku 91-94 st. Czy to nie jest trochę za dużo? Boję się że jak będzie na zewnątrz z 30 stopni i wpadnę na autostradę to może się grzać. Czy zdarzyło się komuś żeby termostat było OK a stało się coś z oringiem i auto się nie dogrzewało. Termostat, który zdemontowałem po zagotowaniu w garnku wydaje się zachowywać normalnie.

Ale oring zmieniles tez na nowy mam nadzieje :wink:

A temp. 91-94oC jak najbardziej jest prawidlowa, taka jak powinna jest

Opublikowano

Zmieniłem :-) w ogóle wydaje mi się ze wcześniej tylko oring mi padł a termostat jest ok.

Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2