Opublikowano 2 Grudnia 201213 l Bo Wahler kosztuje około 30zł w komplecie z simeringiem. Osobiście jeździłem wcześniej, to miałem wahania temperatury pomiędzy 80 a 90. Przy ciśnięciu 90, a normalnie około 80 i na VAG'u też mi pokazywał około 81-82 stopnie. Zmieniłem termostat i jak się dogrzeje, to trzyma idealnie 89-90 stopni i ani drgnie z tej wartości. Wynik potwierdzony z komputerem, także jeśli jest inaczej, to należy wymienić termostat i po kłopocie. ja mam taką sytuację, że pokazuje mi przy jeździe miasto/trasa około 80 st... nigdy nawet 85 a czesem nawet mniej nieco niz 80. TERMOSTAT - ok, TYLKO DLACZEGO jak po zatrzymaniu podnoszę maskę , to przed wyłączeniem silnika zaraz po otwarciu pokrywy - widać że kręcą się oba wentylatory ? czemu one chłodzą , skoro silnik nie osiąga nawet 85-90 st ? czy to nie czasem czujnik wybiegu wentylatora ?
Opublikowano 2 Grudnia 201213 l Czyli ori termostatu nawet nie próbowałeś zakładać ? i nawet nie będe, odkąd jestem na forum śmigam na wahlerach i w tym roku taki cyrk mi sie zaczął i to mnie dziwi bo raczej 3 termostaty pod rząd nie działały by tak samo, wiec przyczyna chyba lezy gdzie indziej:eusathink:a i co ciekawe 3 wahlery a kazdy inaczej zrobiony:shock3: dopiero dzisiaj zwróciłem uwage na to:whistling: Kowi miałem to samo, kupiłem dopiero od kolegi z forum BEHR'a i mam spokój http://a4-klub.pl/sprzedam-ogloszenia-komercyjne-firm-157/nowe-czesci-audi-termostaty-behr-zimmermann-czesci-oryginalne-zamienniki-46774/ ja zmieniłem chyba 2 Wahlery - jeden w InterCarsie kupiony, drugi w Edpolu no wałsnie dziwne bo odkad mam auto jeżdze na tych wahlerach i nie było takiego cyrku, nawet jak miał byc sprawny 5 miesiecy to zaraz powymianie było tak jak być powinno, a teraz 3 sztuki z róznych miejsc i wynik taki sam...
Opublikowano 2 Grudnia 201213 l Bo Wahler kosztuje około 30zł w komplecie z simeringiem. Osobiście jeździłem wcześniej, to miałem wahania temperatury pomiędzy 80 a 90. Przy ciśnięciu 90, a normalnie około 80 i na VAG'u też mi pokazywał około 81-82 stopnie. Zmieniłem termostat i jak się dogrzeje, to trzyma idealnie 89-90 stopni i ani drgnie z tej wartości. Wynik potwierdzony z komputerem, także jeśli jest inaczej, to należy wymienić termostat i po kłopocie. ja mam taką sytuację, że pokazuje mi przy jeździe miasto/trasa około 80 st... nigdy nawet 85 a czesem nawet mniej nieco niz 80. TERMOSTAT - ok, TYLKO DLACZEGO jak po zatrzymaniu podnoszę maskę , to przed wyłączeniem silnika zaraz po otwarciu pokrywy - widać że kręcą się oba wentylatory ? czemu one chłodzą , skoro silnik nie osiąga nawet 85-90 st ? czy to nie czasem czujnik wybiegu wentylatora ? podbijam
Opublikowano 6 Grudnia 201213 l Odnośnie mojego problemu jak myślicie czujnik temp wody moze mieć wpływ na poranne odpalanie, jak jest tylko w okolicach 0 stopni to przy pierwszym odpalaniu auto odpala w sumie bez zajeknięcia, ale obroty trzyma na 1tys:whistling: tak jak by nie wiem jak zimno było
Opublikowano 12 Grudnia 201213 l u mnie ten sam problem co u kowiego ( z rannym odpalaniem) zakupiłem wahlera ale niestety po przejechaniu okolo 30km spokojnej jazdy mam 90stopni, niestety gdy stane tylko na światłach chwile pochodzi na luzie odrazu wskazówka leci w dół nie mam pojecia co to moze byc bede próbował podpinać pod VAGa ale narazie nie mam jak
Opublikowano 24 Grudnia 201213 l Hej, Wymieniałem ostatnio termostat w aucie z mojego profilu. Przed długi czas wszystko było ok - na blacie 90*C i nawet nie drgnie. Przedwczoraj przy rozgrzewaniu się silnika przy około 70*C temperatura nagle spadła na blacie do zera (60*C). Po chwili jednak zaczęła znów rosnąć i trzymała 90*C. Wczoraj problem się zaczął nasilać więc zacząłem patrzeć na klimatronik. Co chwila temperatura skakała raz do 50 raz do 70, nieraz 80. Jak dobiła do 87-90 to potrafiła się tak trzymać przez długą chwilę. Dzisiaj za to działa już masakrycznie. Jechałem i nagle temperatura spadła do 30*C. Po przejechaniu około 5km wróciła do poprawnego poziomu (87-90*C) i trzymała się tak spory kawałek. A następnie spadła do ... -10*C! Nie zmieniała się ani przy szybszej jeździe, ani przy staniu na światłach. Po prostu zatrzymała się tak jak wcześniej na 30, tak teraz na -10. I potem standardowo skoki - od -10 do 90 itd. Moje podejrzenie wstępne to był termostat, bo w końcu temperatura nie odpadała do 0, tylko do granicy 50-70. Jednak teraz już nie jestem tego taki pewny. Czy przy prawie 2*C na dworze płyn chłodniczy może mieć -10*C? Coś tutaj chyba nie gra... Z jednej strony objawy wskazują na termostat, a z drugiej na czujnik :/ Poradzi ktoś coś? No i oczywiście wesołych.
Opublikowano 24 Grudnia 201213 l Hej,Czy przy prawie 2*C na dworze płyn chłodniczy może mieć -10*C? Coś tutaj chyba nie gra... No i oczywiście wesołych. jak dobry układ chłodzenia jest, to pewnie, że może.. ;-)))
Opublikowano 24 Grudnia 201213 l No to mnie zaniepokoiłeś - myślałem że spadek temperatury o 100*C to jednak coś nienaturalnego :/ Obstawiałbyś termostat w takim razie?
Opublikowano 24 Grudnia 201213 l Chyba raczej czujnik,bo jak skacze góra-dół.Przy niesprawnym termostacie nie dogrzeje do 90C a jak już to podczas jazdy będzie spadać ale nie do -10C więc raczej czujnik.
Opublikowano 24 Grudnia 201213 l No właśnie te skoki mnie zaciekawiły. No chyba że jest jakaś faza w stylu zacina się całkowicie otwarty, a potem np na dołku się odblokowywuje. Tylko że musiałby się wtedy zacinać w różnych pozycjach :/ Ciekawa sprawa naprawdę. Po świętach zadzwonię i się dowiem w warsztacie co oni o tym sądzą.
Opublikowano 24 Grudnia 201213 l Też tak może bywać choć mało prawdopodobne aby się tak zacinał ale wtedy temp.nie skakała by Ci tak szybko.Przy plusowej temp.na zewnątrz na klimatroniku nie może raczej pokazywać-10c.U Mnie jest to coś 2 może 3st.C
Opublikowano 24 Grudnia 201213 l Tzn to nie jest tak że mi nagle z 90 do -10 skacze. Po prostu jadę widzę 90 odwracam wzrok i widzę że spadło do np 60, a za chwilę stopień po stopniu spada do tych -10.
Opublikowano 24 Grudnia 201213 l Raczej nie może w ciągu paru sekund spaść do 60C a później spadać do -10.Nawet jakbyś nie miał termostatu to i tak podczas jazdy silnik musi się zagrzać do 30,40 czy 50C.
Opublikowano 25 Grudnia 201213 l Pacjent długo się nagrzewa, w mieście trzyma temperaturę (cała chłodnica zasłonięta). Do 80*C nagrzewa się po jakiś 5km przy dzisiejszej temperaturze czyli +7*C na dworze. W trasie przy 140 km/h w zimę (chłodnica zasłonięta) temperatura 80*C... Termostat (zamówiłem już Behra, bo 240 zł vs. 350 zł jednak robi różnicę..)? Czujnik nowy niedawno wymieniałem profilaktycznie.
Opublikowano 25 Grudnia 201213 l Tzn to nie jest tak że mi nagle z 90 do -10 skacze. Po prostu jadę widzę 90 odwracam wzrok i widzę że spadło do np 60, a za chwilę stopień po stopniu spada do tych -10. może nie -10, tylko niedoskonałość wskazania analogowego zegara w polu poza pomiarowym robi takie wrażenie optyczne jak moze temp cieczy spać ponizej zera przy plusowej pogodzie, zwłaszcza w pobliżu generującego ciepło motoru... a moze wskaznik jest walniety albo wlasnie czujnik z którego fałszywy sygnał przychodzi ?
Opublikowano 26 Grudnia 201213 l Witam panowie u mnie ten sam problem wymieniłem termostat na nowy jakies 3 tyg temu i nie wiem czy sie zepsuł czy to czujnik. Na klimie Kanał 49 mam wskazania ok 60 stopni i tak sobie skacze w góre i w dół. Na 51 dochodzi do 90stopni i stoi jak wryte a wskaźnik na blacie jeszcze inaczej:( Jak myślicie czy to raczej czujnik czy termostat?
Opublikowano 26 Grudnia 201213 l ja tez sie podlacze tylko u mnie temp. na blacie lapie 90 stopni po chwili wskakuje na 100 stopni i zaraz termostat puszczan normalnie do 90 i tak sakcze do 100 i spada plyn jest czy to moze byc termostat ?
Opublikowano 26 Grudnia 201213 l Tzn to nie jest tak że mi nagle z 90 do -10 skacze. Po prostu jadę widzę 90 odwracam wzrok i widzę że spadło do np 60, a za chwilę stopień po stopniu spada do tych -10. może nie -10, tylko niedoskonałość wskazania analogowego zegara w polu poza pomiarowym robi takie wrażenie optyczne jak moze temp cieczy spać ponizej zera przy plusowej pogodzie, zwłaszcza w pobliżu generującego ciepło motoru... a moze wskaznik jest walniety albo wlasnie czujnik z którego fałszywy sygnał przychodzi ? Zadzwonię jutro i się dowiem czy może to być czujnik. Nie wiem czy to że nie łączy może powodować skakania temperatury w różnych zakresach, a nieraz powrót do 90. Gdybym miał sytuację że dochodzi do powiedzmy 70 i nie idzie wyżej to wtedy na 100% termostat, bo się za wcześnie otwiera. Analogicznie jak bym miał wskazówkę zawsze na 60 mimo ciepłego powietrza w środku to wtedy czujnik. Jak mam tak pomiędzy to nie wiadomo o co chodzi. A to -10 to są wskazania na klimatroniku czyli bezpośredni odczyt z czujnika, a nie z zegarów. Zegary tylko mnie informują że jest 60 lub mniej. Ciekawi mnie też czy takie -10 nie wpływało by na jazdę na gazie, bo jechało się normalnie. Dzisiaj też dziwną historię miałem - przez 30km temperatura równiutko 90. Po odstaniu i przejechaniu kolejnych zaczęły się skoki - raz 30 raz 50, potem się uspokoiło na około 80-90. Ciężko mi uwierzyć że ten termostat jest na tyle felerny że otwiera się kiedy chce i ile chce... @Lipek51a A od początku się zachowywał ok? Tzn trzymał równo 87-90*C? Ogólnie kanał 49 w polifcie to odczyt z czujnika temperatury płynu chłodzącego. Na kanał 51 nie patrz bo to jest bodajże temperatura oleju. Jeśli masz okolice 60 zawsze niezależnie od wszystkiego to jak dla mnie na 100% termostat przepuszcza. @klysek89 W teorii termostat powinien się otwierać przy 87*C i taka powinna być mniej więcej temperatura (przynajmniej u mnie taka była). Jeśli masz okolice 100*C, to podejrzewam że nie tyle co termostat się otwiera, co wiatrak obniża temperaturę. Być może w ogóle się nie otwiera? Zadzwoń do jakiegoś zakładu i się podpytaj fachowców.
Opublikowano 27 Grudnia 201213 l Kanał 51 nie pokazuje temp oleju. Łatwo to sprawdzić , za zimnym silniku, przekręć zapłon i włącz K 51 i nie włączając silnika obserwujesz jak wskazanie rośnie sobie mimo to do 90, w sumie nie wiadomo co to jest. ---------- Post dopisany at 14:46 ---------- Poprzedni post napisany at 12:55 ---------- Kanał 51 nie pokazuje temp oleju. Łatwo to sprawdzić , za zimnym silniku, przekręć zapłon i włącz K 51 i nie włączając silnika obserwujesz jak wskazanie rośnie sobie mimo to do 90, w sumie nie wiadomo co to jest.