Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zmiana turbosprężarki w Audi A4 B8 2.0 TDI 140 KM na CAHA 170 KM?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam czy jest taka możliwość zmiany turbiny bo seryjnie w swoim mam 143 km na 170 km czy ona podejdzie czy jest taka możliwość czy mógłby ktoś doradzić co i jak??

Opublikowano

montaz jest plug and play (auto chodzi bez updatu softu bez problemu wiec mozesz operacja zrobic na raty: najpierw mechanika a pozniej czip bez uziemiana auta)

zwracam uwage na zmiane w turbinach w jakism tam roku (polowa 2009?)... T do jakijs daty mialy "tłumik" (nie chodzi o wydech ale lacznik pomiedzy T a rura intercoolera) metalowy a pozniej plastikowy i w zaleznosci od tego tlumika jest inna flansza montazowa w T (masz na 99% metalowy "tlumik" wiec szukaj T z plaska flansza).

Przemek

P.S.

te turbiny wiele sie nie roznia... CAHA na jakby bardziej rozwiercona czesc zimna (sama "obudwa" jest identyczna w sensie wymiarow zewnetrznych) i wirnik jest doslownie jakis milimetr czy dwa szerszy

Do zmiany T kup sobie uszczelke pod przykrecenie wydechu, powrot oleju i badz ostrozny z wezem "zasilaniem" oleju bo tam chyba uszczelka jest czescia weza o ile pamietam. Srubki do przykrecenia tez warto miec nowe

Pod wersje "z metalowym tlumikiem" jest tez chyba uszczelka a pod plastikowy jest taki oring (nie wiem czy wymienny - raczej nie trzeba zmieniac ale ty i tak pewnie masz metalowy tlumik)

Opublikowano

Ile po zmianie turbiny przybędzie KM czy trzeba walić jeszcze program ?

Opublikowano
Ile po zmianie turbiny przybędzie KM czy trzeba walić jeszcze program ?

Pasuje zrobic program :wink: wyjdzie gdzieś 200-205 KM

Opublikowano

bez "programu" sterownik bedzie dawkowal paliwo przy pelnym bucie tak samo jak przy starej turbinie... podobnie tak samo bedzie wysterowywane turbo.. moze symbolicznie powietrze bnedzie mnie grzane w turbinie i jakies gratisowy konik sie trafi (ale traktuj to na zasadzie symbolicznego efektu)

Inaczej: zmiana T bez dopasowania softu jest rowne wrzuceniu pieniedzy na taka operacje w kibel

Opublikowano

Kurde to jest fajna sprawa bo powiedzmy że niewielkim kosztem możemy mieć 50-60KM więcej (T+Soft) więc różnica znaczna tylko te padające/kończące się sprzęgła ;/

Opublikowano

turbina uzywka powiedzmy 1200??? mechanik ze 200-300zyla??? srubki/uszczelki ze 100???, czipmacher z 1000-1700 w zaleznosci od marki i okolic... no w okolo 3kola mozesz sie zmniescic

Opublikowano

plus intercooler od 3.0 :wink:

Opublikowano

no i trzeba od raz odłożyć na slizgające się sprzegło :P

Opublikowano

potem hamulce i tak dalej i tak dalej ... końca nie widać :grin::grin::grin::grin:

Opublikowano

Ale przynajmniej jest co robić :naughty:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

zdecydowanie lepszym rozwiazaniem jest poszukanie turbo od 2.0 177 (po 2011) nie robi sie lag z dołu ,jak ma to miejsce w turbinie od cahy ,trzeba przerobic tylko smarowanie ,ale z tym tez nie ma problemu ,sprzeglo nie pojdzie bo moment oborotowy jest zalimitowany w sofcie ,wzrosnie maks do 350-360 nm ,sprzegło wytrzymuje do 420 nm wiec wynik na poziomie 200 km i 400 nm nie skrzywdzi motorowni

intercooler jest chyba taki sam w 3.0 ale nie jestem pewien

aa hamulce pasuja od q5 ,sa zdecydowanie mocniejsze :)

ps. identycznie mozna zrobic w 2.0 tdi 120 :) wtedy mamy przyrost na poziomie 80 km

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam! Próbował ktoś w polsce wyciągnąć więcej jak magiczne 200 ps? czy wie ktoś jakie jest doładowanie w oryginalnej turbinie na ori sofcie? i jakiej szerokości są łopatki części zimnej? Gdzie kolega znalazł dane, że sprzęgło wytrzymuje do 420 nm? Pozdrawiam

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć,

Mam zamiar założyć do mojego auta turbo z silnika CAHA. Auto jest już po programie na 170km

W związku z powyższym mam kilka pytań.

Czy auto po założeniu turbo CAHA odpali i będzie można nim jechać na program?

Czy program który mam + turbo CAHA może działać poprawnie dając +/- 200 km, czy konieczne jest ponowne strojenie?

Gdzie kupić NOWE turbo?, sprawa poza ASO wcale nie jest taka prosta

Czy zapomniałem o czymś w poniższym kosztorysie :)

Lista części i ceny

- Turbina +/- 2000 zł

- przejściówka turbiny strona zimna 370 zł

- nowe uszczelki 30 zł

- demontaż/montaż turbiny 300 zł

- olej filtr 250 zł

- program 1000 -1300 zł

Opublikowano

Auto po zamontowaniu turbo od CAHA odpali i możesz nim jeździć (wszystko pasuje idealnie bez przeróbek) ale bez korekty softu nic Ci nie przybędzie, a może być nawet nieco gorzej.

Wiem, bo sam ostatnio tak robiłem i jeszcze nie mogę zebrać czasu na ogarnięcie korekty softu :)

Jeśli chcesz nowe turbo, na pewno dostaniesz w incercars ale cena też będzie wysoka, w google jak wpiszesz wyskoczy sporo firm z turbinami, pisz czasami tam gdzie regenerują, oni też często mają nowe sztuki. Możesz też napisać, do gościa, który robił Ci soft...też na pewno ma wejścia

I nie licz 1000zł znowu za program...korekta softu jest zazwyczaj tańsza

Edytowane przez ziomek1988

Opublikowano

Auto po zamontowaniu turbo od CAHA odpali i możesz nim jeździć (wszystko pasuje idealnie bez przeróbek) ale bez korekty softu nic Ci nie przybędzie, a może być nawet nieco gorzej.

Wiem, bo sam ostatnio tak robiłem i jeszcze nie mogę zebrać czasu na ogarnięcie korekty softu :)

Jeśli chcesz nowe turbo, na pewno dostaniesz w incercars ale cena też będzie wysoka, w google jak wpiszesz wyskoczy sporo firm z turbinami, pisz czasami tam gdzie regenerują, oni też często mają nowe sztuki. Możesz też napisać, do gościa, który robił Ci soft...też na pewno ma wejścia

Turbo znalazłem w końcu nowe za 2100. Na soft jestem umówiony w środę w r-preformers.

Zobaczymy czy złapie kilka nowych kucu :)

Edytowane przez l.e.s.t.e.r

Opublikowano

Po wymianie turbiny i po korekcie napewno koników przybędzie. Oby tylko owsa wystarczyło.

Opublikowano

Po wymianie turbiny i po korekcie napewno koników przybędzie. Oby tylko owsa wystarczyło.

intercooler siedzi już od S4 ;)

Opublikowano

Odnośnie owsa to czy wtryski nie okażą się za małe? Może nie??