Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Uszczelka pokrywy zaworów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy wymianie uszczelki pod pokrywą zaworów mechanior powiedział mi, że mam ją zintegrowaną razem z pokrywą i opitolił mi to na sylikon. Jednak takie roziwązanie mi się nie podoba. Czy jest możliwość wymiany pokrywy na taką z niezintegrowaną uszczelką (np. z innego rocznika) lub zakup nowej razem z uszczelką, tylko chyba będą to kosmiczne koszta i tylko w ASO.

Pomóżcie

Opublikowano

Pewnie ze można kup używkę pokrywę najlepiej z z auta co nie przepuszczało,do tego czapki na sruby, nową uszczelka i dokręć z odp siła.

Dziwne bo ja mam oddzielnie uszczelkę...

Opublikowano

Spod uszczelki cieknie najczęściej gdy masz za wysokie ciśnienie oleju w silniku spowodowane najczęściej zapchaną odmą zintegrowaną z pokrywą zaworów.

To nie prawda, że trzeba wymieniać pokrywę bo robią się na niej nierówności czy uszczelka zaczyna puszczać.

Montowałem wiele pokryw używanych ze starymi uszczelkami i gdy odma była drożna i gdy nie wieszał się zawór ciśnienia w pompie olejowej, nigdy nie ciekło.

Tak jak już napisałem, wkręć manometr sprawdź ciśnienie i wszystko wyjdzie :wink:

Wtapianie uszczelki na silikon nie rozwiązuje problemu a robi kłopot, później zaczyna wywalać olej turbiną, egrem i cieknie spod kolektora:thumbdown:

Opublikowano
Spod uszczelki cieknie najczęściej gdy masz za wysokie ciśnienie oleju w silniku spowodowane najczęściej zapchaną odmą zintegrowaną z pokrywą zaworów.

To nie prawda, że trzeba wymieniać pokrywę bo robią się na niej nierówności czy uszczelka zaczyna puszczać.

Montowałem wiele pokryw używanych ze starymi uszczelkami i gdy odma była drożna i gdy nie wieszał się zawór ciśnienia w pompie olejowej, nigdy nie ciekło.

Tak jak już napisałem, wkręć manometr sprawdź ciśnienie i wszystko wyjdzie :wink:

Wtapianie uszczelki na silikon nie rozwiązuje problemu a robi kłopot, później zaczyna wywalać olej turbiną, egrem i cieknie spod kolektora:thumbdown:

Konrad, nie chce być niegrzeczny, ale kolejny raz wypisujesz na forum głupoty.

Zablokowanie zaworu ograniczającego ciśnienie oleju na wyjściu z pompy olejowej to niezmiernie rzadki przypadek, i występuje to przeważnie w pozycji otwartej, co skutkuje zbyt małym ciśnieniem oleju, lub jego brakiem.

Jeżeli zawór jest zablokowany w pozycji zamkniętej, to efektem będzie albo rozerwanie obudowy pompy, albo awaria jej napędu :whistling:

Jak u siebie stwierdziłeś zbyt wysokie ciśnienie oleju, to z dużym prawdopodobieństwem byli tam nasi, czyli ktoś kombinował przy zaworze :decayed:

Co ma zbyt wysokie ciśnienie oleju do jego wycieków przez uszczelnienia silnika ? Niedrożna odma oczywiście może powodować taki skutek .

Jestem od zawsze przeciwny uszczelnianiu wszelkiej maści silikonowymi mazidłami miejsc, gdzie przewidziano inne typy uszczelnienia.

Ale stwierdzenie że może to być przyczyną wycieków z EGR-a lub z pod kolektora jak napisałeś, jest co najmniej naciągane:kox: :whistling:

Opublikowano

Miałem wycieki spod kolektora wydechowego, dużo oleju w dolocie, pocącą się uszczelkę pokrywy zaworów, cieknący egr -kapało z niego na chłodnicę spalin i śmierdziało okropnie.

Wymieniłem turbinę na nową oryginał i nadal to samo. Wymieniłem pokrywę zaworów i każdy z tych objawów ustąpił. Mam założoną pokrywę od starszego tdi ze starą uszczelką ze szrotu.

Przez ciśnienie panujące w silniku olej nie dawał rady wrócić wężem przelewowym do miski i wywalało go turbiną.

Na chwilę obecną nie ma zero wycieków. Mechanik - idiota zamiast znaleźć przyczynę wycieków po uszczelniał mi wszystko na silikon.

Każdy mechanik powtarzał "turbo Ci puszcza kup nowe" kupiłem nowe i nadal słyszałem to samo.... nikomu nie przyszło do głowy sprawdzić ciśnienie oleju.

Przez zapchaną pokrywę zaworów naraziłem się na koszt >3 000 zł

Piotrze czy sądzisz, że wyssałem sobie to z palca?

Opublikowano

No nie do końca, wyraźnie napisałem, że niedrożna odma, tudzież pokrywa zaworów , która też jest elementem układu przewietrzania skrzyni korbowej, może być przyczną wycieków oleju wszelkimi uszczelnieniami elastycznymi.

Co do podwyższonego ciśnienia oleju to muszę przyznać Ci rację, zawór na pompie oleju jest sprężynowy.

Z jedej strony na kulkę lub grzybek zaworu oddziałuwuje ciśnienie oleju, z drugiej siła sprężyny i ciśnienie dookoła pompy, siły te się sumują, co skutkuje znacznie zwiększonym ciśnieniem oleju, mierzonym względem ciśnienia atmosferycznego przy niedrożnym odpowietrzeniu silnika, i nie oznacza to wcale awarii tegoż zaworu :doh::whistling:

Czyli reasumując , u Ciebie wysokie ciśnienie oleju było wynikiem wysokiego ciśnienia gazów w nieodpowietrzonej skrzyni korbowej :whistling:

Natomiast olej w dolocie i wydechu z dużym prawdopodobieństwem przedostał siętam przez uszczelniacze zaworowe , a nie przez turbo :eusathink:

Opublikowano

Przed wymianą pokrywy, po odpięciu rury z ic wylewało mi się pół szklanki oleju, auto dymiło (olej w wydechu) i pocił się kolektor wydechowy.

Po wymianie pokrywy w dolocie jest praktycznie sucho, umyłem silnik i nie mam absolutnie żadnych wycieków. Auto wreszcie przestało dymić.

Olej w dolocie przez uszczelniacze zaworowe? wirnik turbiny był mokry i stąd ten olej.

Tak jak napisałem, zwiększone ciśnienie oleju w silniku utrudniało odpływ oleju z turbiny i wywalało go uszczelniaczami turbiny do dolotu i na wydech.

Nie wiem może ta przypadłość dotyczy tylko silnika BRB ? na forum jest kilka tematów w których wiele osób ma identyczne problemy.

Opublikowano

Jeżeli Ci wyciekał olej z pod kolektora wydechowego, to nie ma siły z turbiny pod górę i pod prąd spalin się nie przedostał:decayed::whistling:

Opublikowano

Trochę się OT zrobiło, ale dzięki za wszystkie odpowiedzi. Kupuję "nową" pokrywę zaworów i będę myślał co dalej.