Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Regeneracja - Manetka TEMPOMATu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor
wesz82, temat jest już z 2013, więc trochę wisi ;) Sorry, że wcześniej nie miałem Audi :P

Aż dziw, że nikt wcześniej nie podjął się takiej operacji, no chyba, że komuś się po prostu nie chciało o tym napisać.

Dev, pytanie czy masz tylko brudne styki czy już zjechane ścieżki.

W obu przypadkach jak dla mnie najbardziej denerwującym byłoby ściąganie i zakładanie kierownicy. Reszta to betka.

W pierwszym przypadku koszt jest żaden bo wystarczy cokolwiek do zmycia tłuszczu a w drugim oczywiście nieco większy bo jest trochę dłubania z przygotowaniem płytki, ale nie powinien przekroczyć 10-15% samej manetki. Bez znaczenia czy płytka byłaby rezana na cnc czy w chemii to i tak trzeba porobić pomiary, rysunek, prototyp. Płytkę dociąć, wyciąć otwory aby to działało jak należy i sprawdzić.

Jest tylko jeden problem, koszt jest niewielki tylko w przypadku większej produkcji, niestety ale jedna sztuka to zawsze zostaje sztuka dla sztuki.

Edytowane przez soulmaster3m

Opublikowano

Wybaczam Ci :wink::kox:

Dobrze rozumiem ze rozpoznać czy płytka nadaje sie do czyszczenia lub regeneracji mozna poznać dopiero po rozebraniu tego???

Edytowane przez wesz82

Opublikowano
  • Autor

Zgadnij ;) To widać od razu. .

Podejrzewam, że uszkodzenia z wytartymi ścieżkami są tak rzadkie, że można je po prostu wykluczyć, szczególnie, że tutaj ścieżki są miedziane i mówimy o przełącznikach a nie węglowe jak w potencjometrach.

Opublikowano

Masz wiertła z masła. Skoro zwykły torx czy tam imbus "marki" Toya/Yato potrafi wyrobić tę śrubę bez uszczerbku na samym kluczu to wolę nie wiedzieć jakich wierteł używasz. :wink:

No chyba, że mam jakieś hiper mega turbo carbon tytanowe gniotsa nie łamiotsa klucze Yato.

1412695073_by_pumpernikiel1986.jpg?14132

wiertła używałem jakiegoś który już służył kiedyś i mógł byc na wykończeniu ale nowiutkim wiertłem dość dobrej firmy poszło w mgnieniu oka i dzisiaj wieczorkiem na spokojnie do tej manetki zasiądę i ją rozbiorę

Opublikowano

Soul, dla mnie nie ma znaczenia.

Jak zdejme to Ci wysle do regeneracji

Opublikowano

Wszystko pięknie, tempomat działa :-) tylko przedstawiony niechcący prawdopodobnie kąt skrętu, wywaliło esp i abs plus musiałem coś źle machnąć bo do kompletu jeszcze poducha świeci....eh...ktoś może rozwiązał podobny problem? Poduszka to raczej nie problem, bo mam kabel, ale co z abs i esp?

Opublikowano

kolego soulmaster3m rozebrałem już manetkę na części tak jak to ty rozebrałeś i oto moja fotka jak to wygląda u mnie i powiedz jak myślisz czy czyszczenie pomoże bo płytka wygląda podobnie jak u ciebie.

i powiedz czym ją wyczyścić bo żadnego preparatu na stanie nie posiadam do czyszczenia styków a wodą pisałeś że lepiej tego nie robić a powiedz czy benzyną ekstrakcyjną mozna czy nie bardzo

8hf68u8j.jpg

Opublikowano
  • Autor

Ogólnie chodzi o odtłuszczenie, więc z braku laku użyć można "perfum" z biedronki albo spirytusu czy wódki.

Woda to oczywiście nie, ale nie wiem jak z benzyną, nie używałem do miedzi i lepiej nie próbować na tym kawałku.

Trochę u ciebie słabo widać jak te lutowania wyglądają, więc jak już masz to sprawdź miernikiem czy bez problemu jest przejście ze ścieżki na dany przewód.

Opublikowano

a powiedz jak mozna to miernikiem sprawdzic bo w tych sprawach jestem zupełnie ciemny miernik mam w garażu ale nie wiem jak nim mam to przejście z płytki na przewód sprawdzić

tu mam zdjecie jeszcze tych lutowań kabelków do płytki

whvoj7zy.jpg

ok chyba już wiem o co ci chodziło z sprawdzeniem tego przejścia mówimy tu o przejsciu gdzie jednym biegunem miernika dotykamy do ścieżki a drugim do np. kabla w kostce manetki aby zobaczyć czy w ogóle przechodzi sygnał i do tego mozemy właczyć w mierniku głośniczka aby dał sybnał czy jest przejście czy nie jeżeli się mylę to mnie popraw

Opublikowano
  • Autor

Ustawiasz miernik na diodę, przytykasz jeden kabel do płytki, drugi do końca przewodu na który powinno być przejście i już.

Pokazuje 000 to jest OK, nie pokazuje nic to nie ma przejścia. Z resztą, dotkniesz końce same do siebie i wiesz co pokazuje jak przejściu.

wp684hfa.jpg

Opublikowano

ok dzieki za info teraz już mi rozjaśniłeś ten temat i musze ci powiedziec że nie wiem jak to zrobiłes ale akurat mam taki sam miernik jak pokazałeś więc bedzie jeszcze prościej

Opublikowano
  • Autor

Ogólnie każdy miernik jest taki sam, znaczy te podstawowe opcje czyli takie jakie mają te za 5-10zł. I te mierniki co mam okazję używać a kosztują po kilka stów to niczym się nie różnią w sensie podstawy bo to co mają dodatkowo to bajka, ale nie mają pasjansa ;/

Aaaa, często miernik zamiast symbolu diody ma takie coś jak poniżej. o))) Taki symbol sygnału dźwiękowego bo dziś większość młodych mówi aby sprawdzić przejście czy zwarcie a kto w temacie siedzi to mówi aby "przedzwonić" kabel co wzięło się z dawnych czasów jeszcze ze statków gdzie faktycznie dzwoniło się przez dany kabel i jak dzwonił to znaczy, że nie jest przerwany.

Oczywiście jak jest zwarcie to miernik będzie brzęczeć, ale mnie się zawsze trafiają takie co nie brzęczą ;/ i tylko pokazują 000.

9_1183411172.jpg

Opublikowano

Soul trza przyznać ze masz mazane :kox:

Ja rozbiorę te dziadostwo i zaniosę do elektronika na dzielni sprawdzi mnie całą płytkę i przeczyści jak zapłacę 20zł to będzie dobrze :decayed:

Opublikowano

Aż sobie obrazek zapisałem :-) piękna instrukcja :-)

Opublikowano
  • Autor

20zł, nie no po co marnować Bolka czy tam dwóch Mieszków, kup za 8zł w Real albo za 7,50zł na Maldrobudzie w Myśliborzu ISOL i masz puchę na długo długo do czyszczenia i zabezpieczania różnych styków.

Opublikowano

soul dziękuję ci za pomoc w ogarnięciu tej manetki i muszę ci przyznać że dzisiaj ją wyczyściłem i tak jak pisałem abym sprawdził przejścia wszystko było ok manetka juz na aucie i po kilku testach przesuwania suwaka w prawo i lewo działało bez zarzutu jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc

Opublikowano
  • Autor

Ano bym zapomniał, przecież w pierwszym poście w cytacie macie napisane jakie piny wtyczki są zwarte na jakiej pozycji, więc można sobie przedzwonić manetkę już po wyczyszczeniu i złożeniu czy aby na pewno wszystko działa.

• 2 lata później...
Opublikowano

Siema sprawdzałem czy mój tempomat żyje bo od kiedy kupiłem zero reakcji.
Pod Vagiem pokazuje że sie załącza tylko w momencie gdy trzymam przycisk i manetke podciągam do Siebie - jakbym chciał mrugać długimi - wtedy Vag pokazuje 11 na tempomacie.
Co może być uszkodzone?
Żeby wyczyścić wystarczy rozebrać manetkę czy zdjąć z kolumny i dopiero??

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Soul,mam pytanko:wink:

Zdechł mi tempomat tzn nie idzie go włączyc.

Juz wcześniej wyłączał sie skubaniec podczas jazdy a od tyg kaput.

W 06 mam tak ze pokazuje mi 00101 jak wcisnę przycisk który wystaje z poza manetki.

Tak to 00001.

Jak wył tempomat to pokazuje mi same 00000.

Se popatrzałem u kolesia w przedlifcie i jemu pokazuje 00011 a po wcisnieciu przycisku tego co wystaje 00111.

Wsio mu hula.

Jak myślisz muszę czyscic to czy zaglądać pod maske???

Dzieki bardzo:wink: