cabanmat Opublikowano 29 Września 2013 Opublikowano 29 Września 2013 Witam panowie Zauważyłem dzisiaj że zbliżając się do 100km/h coś zaczyna mi wyć/buczeć. Wyrzucałem skrzynię na luz, trzymałem na sprzęgle i dalej buczało... więc może to nie skrzynia i oby Stawiacie łożyska w kołach ? ---------- Post dopisany 29-09-2013 at 12:46 ---------- Poprzedni post napisany 28-09-2013 at 20:32 ----------
cabanmat Opublikowano 29 Września 2013 Autor Opublikowano 29 Września 2013 Oby oby Pojeżdżę jeszcze trochę aż się nasili to może będzie łatwiej zlokalizować w którym Tak zapytam na przyszłość... Jak będę zamawiał łożysko to jakiej firmy polecacie ? Bo wiadomo ... czasy mamy takie że trzeba uważać żeby nie wdepnąć w g...
cabanmat Opublikowano 29 Września 2013 Autor Opublikowano 29 Września 2013 Może głupie pytanie ale jak rozpoznać w którym z czterech kół łożysko powiedziało
Arkom Opublikowano 29 Września 2013 Opublikowano 29 Września 2013 Przy skręcie im większy nacisk na zepsute łożysko tym bardziej ono bd słyszalne. Podczas jazdy na wprost też da się to wyczuć jak słyszysz ten dźwięk z przodu np po prawej stronie to bd najprawdopodobniej lewe koło przednie i odwrotnie. W ostateczności wyjmij przegub z piasty i nią pokręć też bd słyszał gdzie łożysko nie trybi. U mnie ostatnio padły oba z przodu i podczas jazdy nie mogłem dojść czy prawe czy lewe po wyjęciu przegubów okazało się, że oba.
cabanmat Opublikowano 11 Października 2013 Autor Opublikowano 11 Października 2013 Jak zajadę do mechaniora to bez problemu wskażę które łożysko wyło ? Czy będzie to trochę wróżenie... ? Przy jeździe np. 70km/h jest wszystko okej ale gdy licznik pokażę nam stówkę to zaczyna się wycie i siedząc po stronie pasażera z przodu czułem lekkie wibracje w podłodze.
Tobike Opublikowano 11 Października 2013 Opublikowano 11 Października 2013 Po wrzuceniu luzu w skrzyni pracuje układ różnicowy i jego łożyska Możesz łożyska sprawdzić na podnośniku przednie rozpędzić pojedynczo i wyłączyć silnik ale z przodu jest dużo współpracujących elementów (łożyska, przeguby, układ różnicowy) i nie zawsze się trafi w odpowiedni
arkady1321 Opublikowano 11 Października 2013 Opublikowano 11 Października 2013 sprawdz najpierw opny,potem idz do lozyska.........
cabanmat Opublikowano 11 Października 2013 Autor Opublikowano 11 Października 2013 A to się dobrze składa bo nie długo będę zakładał zimówki
arkady1321 Opublikowano 11 Października 2013 Opublikowano 11 Października 2013 i wtedy wykluczysz kola-opony....i potem możesz myslec o lozysku/tylko uważaj bo kasta przenosi i możesz zle lozysko wymienic:wink:
cabanmat Opublikowano 11 Października 2013 Autor Opublikowano 11 Października 2013 Tzn. mogę pomylić prawe z lewym ? Odpisał mi TOM z CenterCaru i za przód SKF'a powiedział 100zł za szt a za tył 198zł szt.
Arkom Opublikowano 13 Października 2013 Opublikowano 13 Października 2013 A nie prościej wyjąć przegub z piasty i zakręcić samą piastą??? JA tak robiłem wczoraj u siebie też, mi buczało/huczało łożysko. Nie mogłem dojść podczas jazdy które to. Więc wyjąłem przegub z piasty i po zakręceniu nią od razu było słychać, że łożysko kaput Dla uzupełnienia dodam, że u mnie do wymiany typowej kwalifikuje się jedno drugi hymm jeszcze by do zimy pojeździł ale też już zaczyna popiskiwać więc akurat ja wymieniam oba, ale nie oznacza to, ze nie mam pewności które robi taki hałas.
gies0 Opublikowano 15 Października 2013 Opublikowano 15 Października 2013 Panowie pytanie jeżeli mam padnięte łożysko to np. tak jak u cabanmat-a cały czas buczy przy danej prędkości?? u mnie buczy tylko że ok. 2s. przestaje za jakiś czas znowu, dodam że nie pojawia się to często, myśle też nad oponami nie są już pierwszej świeżości... niedługo zmiana na zimowe mam nadzieje że buczenie ustanie
Arkom Opublikowano 15 Października 2013 Opublikowano 15 Października 2013 Łożysko z reguły jak pada to słychać je ciągle od pewnych prędkości. Z oponami powinno być podobnie. A słychać to podczas jazdy na wprost czy przy skręcie?
gies0 Opublikowano 15 Października 2013 Opublikowano 15 Października 2013 Na wprost przy większych prędkościach tj. 100-130, tylko tak jak pisałem zdarza się to raz na jakiś czas np. dzisiaj cisza...
cabanmat Opublikowano 15 Października 2013 Autor Opublikowano 15 Października 2013 U mnie buczenie jest gdy jadę prosto i zaczynają się prędkości +90km/h... na stronie pasażera czułem nawet lekkie wibracje w podłodze.
Arkom Opublikowano 16 Października 2013 Opublikowano 16 Października 2013 U kolegi wyżej będzie najprawdopodobniej do wymiany jedno z łożysk w którymś z przednich kół. A u kolegi gieso to w sumie sam nie wiem do końca bo tego nie widzę. Przegub jak słychać to z reguły przy skręcie i u Cb bym go wykluczył, nie wiem jak to dokładnie dźwięk ale możesz pokusić się o zobaczyć czy nie masz jakiegoś luzu na piaście przedniej oraz sprawdzić samo łożysko musisz wyjąc przegub z piasty i przekręcić samą piasta tak bd najpewniej w twoim przypadku.
gies0 Opublikowano 17 Października 2013 Opublikowano 17 Października 2013 Arkom dzięki za radę zapomniałem napisać że amorki mam już na wykończeniu może to być przyczyną tych dźwięków, dodam że od 3 dni cisza
Arkom Opublikowano 17 Października 2013 Opublikowano 17 Października 2013 Amorki to bardziej byłoby słychać jakieś stuki puki,a nie buczenie/huczenie ale tak jak mówię nie słyszę tego, nie widzę. Ja mimo wszytko zaczął bym sprawdzanie od tego co Ci napisałem wyżej, jak nic nie wyjdzie bd myśleć dalej.
Rekomendowane odpowiedzi