Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż kierownicy multifunkcyjnej do sterowania radiem po CAN (concert 2 cd, rns-e) w Audi A4 B5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie a jest taka opcja zeby założyc kiere od B6 ( multitronic) i ogarnać zeby przyciski sterowały radiem ? jesli chodzi o elektronike to jestem laikiem i pytam sie czy jest taka opcja i czy ewentualnie ktos już ogarnał cos takiego ?

Ale chcesz żeby przyciski od zmiany biegów sterowały radiem? Takie coś będzie raczej trudne, a nawet bym powiedział, że niewykonalne.
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Wybaczcie mały odkop. Ktoś się orientuje jak wygląda sprawa multifunkcji w A8 D3? Aktualnie zależy mi tylko żeby działało podświetlenie przycisków bo radio nie ori. Niestety nie mam wiązki do multi. Kierownica z okrągłą poduszką.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie a jest taka opcja zeby założyc kiere od B6 ( multitronic) i ogarnać zeby przyciski sterowały radiem ? jesli chodzi o elektronike to jestem laikiem i pytam sie czy jest taka opcja i czy ewentualnie ktos już ogarnał cos takiego ?

Ale chcesz żeby przyciski od zmiany biegów sterowały radiem? Takie coś będzie raczej trudne, a nawet bym powiedział, że niewykonalne.

a4 b6

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Może napisałem zbyt ogólnikowo. Chodziło mi o to że np. Kierownica z b6 czy c5 po lifcie nie zadziała właśnie z przekaźnikiem bez can

Odwołułe to wszystko :decayed: - można wrzucić kierownicę z A6 C5 lift i działa z przekaźnikiem 609 , czyli zachowamy fukcjonalność nawet z radiami bez CAN , dodatkowo kierownicę w A6 C5 lift mają tiptronic , wtedy przekaźnik 617 potrzebny , jak wszystko podepnę to opiszę dokładniej - mimo że to C5 to B5 będzie to samo

Edytowane przez Banan

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam pytanko, moje b5 jest z 98r czyli jeszcze bez Can. Radio w aucie to Concert 2 podłączone przez emulator Can. Jak wygląda wtedy sprawa podłączenia multifunkcji z A6C5 poliftowej? Jaki przekażnik bym potrzebował żeby to wszystko działało? I jak to podłączyć?

Opublikowano

Przekaźnik Can - wepniesz się w kable can przy radiu , no chyba że twój emulator ma sygnał Remc to wtedy wystarczy zwykły przekaźnik.

Uruchomiłem u siebie w C5 przedlift z symphony I , kierownicę polifta z tiptronikiem . potrzebny przekaźnik 617 ( Nokia+tiptronik ) , sygnały zmiany biegów podpinamy do wybieraka lub do wtyczki koło ECU.

IMG_20160406_114620990.jpgupload pics

Edytowane przez Banan

Opublikowano

Dzięki za info. A masz może schemat podłączenia tego? Chyba że wszystko idzie zgodnie z opisem z pierwszego posta... Pozdro

Opublikowano

Zgodnie z opisem , jak radio po przekażniku 609 to jest też na forum temat jak podpiąć

Opublikowano

Spoko dzięki koleżko... :)
A mam jeszcze jedno pytanko: Czy da radę zostawić obręcz ze starej kierownicy 4 ramiennej B5 lift i założyć tylko poduchę z C5 lift ze zwijakiem i taśmą z multifunkcją?

Mam kolejny problem. :/ Otóż kiera już siedzi w bryce, wszystko jest podłączone... Nie jestem w stanie zmienić kodowania w vcds, za każdym razem jak wpiszę 01002 i kliknę do it, to nie zapisuje mi tego i nic się nie zmienia. A druga kwestia jest taka że przestało się radio samo włączać i wyłączać po zapłonie :facepalm: muszę za każdym razem je samemu włączać i wyłączać...

Edytowane przez viruslu63

Opublikowano

Czego chcesz zmieniać kodowanie i po co? Co do włączania po zapłonie to może coś we wtyczkach nie styka...

Opublikowano

Chce zmienić bo tak jak jest napisane w pierwszym poście nie działają przyciski w prawo i w lewo...

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalk

Opublikowano

Jaki przekaźnik założyłeś? I jakie masz radio?

Edytowane przez Banan

Opublikowano

Przekaźnik 4BO907487C a radio concert 2 CD...

Opublikowano

Skoro radio nie reaguje na sygnał zapłonu po Can to coś nie pasuje - a RDS na Fisie jest?

Jakie masz adaptacje w kanale 62 licznika?

Komunikację po Can w liczniku masz w bloku 140.

Edytowane przez Banan

Opublikowano

Radio się włącza i wyłącza już normalnie. Rds na Fisie też jest... wysunięta była lekko czarna wtyczka przy radiu więc z tym już sobie poradziłem. Moja bryka jest z 98 roku więc nie mam Can. Mam emulator CAN i do kabli przy radiu się wpiąłem z sygnałami...

Opublikowano

Czyli tylko pozostaje kwestia kodowania? A licznik masz jeszcze z analogowym zegarkiem tak?

Może być tak że przekaźnik nie dostaje takich informacji po szynie can jakby się spodziewał i pozwala się przekodować , albo same przyciski nie stykają ( spotkałem się już z zimnymi lutami )

Jakieś błędy zapisane w sterowniki multifunkcji?

Opublikowano

Tylko kodowanie. Licznik jest z analogowym zegarkiem. W sterowniku multifunkcji nie ma żadnych błędów...

Opublikowano

Z ciekawości sprawdzę u siebie czy po przekodowaniu na radio/telefon przestają działać na radiu przyciski - ale powinny bo chyba to sprawdzałem ( jak zrobisz 5 czyli komunikaty głosowe to wtedy nie działają )

Opublikowano

Wszystkie dotychczasowe problemy rozwiązane. Kiera chula aż miło, ale nie obeszło się niestety bez następnych problemów :/ Uszkodzona jest taśma Airbag i wywala mi błąd poduchy na zegarach. I teraz najważniejsze pytanie: numer mojej taśmy to 1J0 959 654AG, czy będzie działać multifunkcja jeśli założę taśmę z inną końcówką numeru np: ...654AC lub ...654AP, ...654R, ...654J ? Od razu mówię, że nie mam ESP ani tiptronica.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Wrzucam rozpiskę przekaźników co i jak z czym:

przekazniki_multi.jpgpicture upload

I rozpiska pinów przekaźnika , taka obejmująca wszystkie typy praktycznie:

rozpiska_pinow_multifunkcji.pngpicture upload