roger3217 Opublikowano 3 Października 2013 Opublikowano 3 Października 2013 Witam szykuje się na zmianę samochodu z golf iv na a4 b6. Nie wiem 1.8T czy 2.4? Jeżeli 1.8T to 163KM czy 190? (oczywiście chodzi mi o napęd quattro). Z tego co widzę na allegro 2.4 v6 quattro nie ma. (czy w ogóle były?). Oczywiście chciał bym go od razu zagazować (dobra sekwencje) No i chodzi mi o żywotność silników, który mniej awaryjny, który lepszy do zagazowania itp, chciał bym by wypowiedzieli się użytkownicy tych silników na każdy temat. Z góry dziękuje Pozdrawiam
jacek70 Opublikowano 3 Października 2013 Opublikowano 3 Października 2013 Borykałem się z takim samym problemem.Wybrałem 1,8T Q.Powód: Tańszy w ekspalatacji,tańsza cena za inst.gazową,bardziej żwawy,mniej pali.Jeżeli chodzi o 1,8 T to wiadomo lepszy jest BEX 190ps,ale trafić na zdrowy egzemplarz graniczy z cudem.Chociaż cuda ponoć się zdażają.Za to w 2,4 odgłos pracy silnika zwala z nóg.Tak więc końcowy wybór i tak należy do ciebie.Życzę powodzenia.
gibon_81 Opublikowano 6 Października 2013 Opublikowano 6 Października 2013 Bierz 2.4. Nie wyobrażam sobie iść do sklepu z częściami samochodowymi i powiedzieć "poproszę 4 świece zapłonowe"
KamisG Opublikowano 8 Października 2013 Opublikowano 8 Października 2013 ja bym patrzył na 1.8 lub 3.0 ... 1.8T silnik z potencjalem idzie dużo z niego wycisnąć, ale 3.0 dzwiek lepszy.
wampir Opublikowano 9 Października 2013 Opublikowano 9 Października 2013 Jaki dźwięk? Nie robcie z tego V8... Droższe części, większe spalanie, większa masa, subiektywne uczucie ociężałości, brak typowego "odejścia" gdy turbo zaczyna pompować... 4 świece? Powiedz to temu koledze, pewnie się rozpłacze... ->
dziadek Opublikowano 9 Października 2013 Opublikowano 9 Października 2013 Jaki dźwięk? Nie robcie z tego V8... ale nie wyje na wysokich obrotach jak 4 cylindry , jeżeli pytający nie planuje modyfikacji w kierunku mocy to ja bym wybrał v6
pioteros Opublikowano 9 Października 2013 Opublikowano 9 Października 2013 tak ale 2.4 to za malo, ledwie 10s do setki, w trasie to tak spokojnie raczej bo odejscia to nie ma, w 1.8T turbo robi robote i na pewno lepiej wyprzedza - mowie o serii, pali tez niewiele mniej przy normalnej jezdzie jak 3.0 wiadomo dzwiek V-lki robi robote ale 20 zaworow tez fajnie gra powyzej 3000-3500 obrotow, nad wydechem tez zawsze mozna popracowac zeby bylo lepiej 3.0 albo 1.8T tylko chyba ze osiagi nie sa istotne, bo generalnie 2.4 nie jest zla jednostka
Rekomendowane odpowiedzi