Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Elektryczna Nagrzewnica w Audi A4 B5 2000 LIFT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam Audi A4 B5/B5 2000/2001 TDI. Ciekawi mnie temat elektrycznej nagrzewnicy która jest wspaniała podczas mroźnych dni. Nie jestem pewien czy moje auto ma tą nagrzewnicę i tu pytanie do forumowiczów jak sprawdzić czy ją posiadam?? Czy można jakoś sprawdzić bez odkręcania tunelu i deski rozdzielczej??

:wink:

Pozdrawiam

Opublikowano

Nie jestem pewien czy w B5 to występowało.Natomiast w B6 abyś miał elektryczną szybę z przodu musisz mieć modół ogrzewania który jest montowany pod akumulatorem oraz szybę grzaną która to występuje tylko w oryginale.

Opublikowano

Elektrycznej nagrzewnicy b5 nie ma, natomiast sporo wersji ma na wyjściu z głowicy na nagrzewnicę króciec z 3 świecami żarowymi, które w określonych warunkach załączają się i podgrzewają płyn chłodniczy co przyśpiesza nagrzewania silnika/wnętrza.

Opublikowano

W b5 nie bylo dodatkowej nagrzewnicy. W 1.9 TDI wystepowały dogrzewacze płynu chłodzącego 3 swiece żarowe wkrecone w króciec wody

Opublikowano
  • Autor

Czy ktoś mógłby podrzucić zdjęcie albo dokładny opis gdzie szukać 3 świec żarowych podgrzewających płyn chłodniczy??

Pozdrawiam

Dzięki za zainteresowanie tematem :wink:

Opublikowano

http://obrazki.elektroda.net/43_1232523203.jpg

AUDI A4 99-01 1.9 TDI 115KM PODGRZEWACZ WODY (3541485847) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Warunki załączenia:

- silnik pracuje od min. 10 s

- temp. płynu chłodzącego < 70°

- temp. powietrza < 5°

- obr. silnika > 800

- obciążenie Alternatora < 50%

- pobór prądu 30A jedna, moc 100W (to jest jeszcze do sprawdzenia)

jedna -"małe grzanie"dwie lub trzy zależne jest to od obciążenia alternatora.

Opublikowano

kolego z tyłu silnika wychodzi kruciec w którym sa te swiece.widac je od góry.:hi:

---------- Post dopisany at 19:41 ---------- Poprzedni post napisany at 19:38 ----------

ma ktos moze nr tych swiec?bo pasuje je wymienic.

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję koledzy za pomoc i wyjaśnienie :) jutro postaram się odnaleźć te świeczki i sprawdzić ich stan, bo poprzedniej zimy jakoś nie odczułem za bardzo żeby w aucie było cieplej w chwili odpalenia.

A czy u Was szybko odczuwalne było ciepło??

Opublikowano

odrazu ciepło nie bedziesz miał.u mnie po przejechaniu ok 4 km zaczyna leciec cieple powietrze.:hi:

Opublikowano
  • Autor

W sumie to dobre i to :) :) jednakże czytając jak działa elektryczna nagrzewnica to jest niedosyt :kwasny:

Opublikowano

Ja w swoim aucie do pracy (passat b4) przerobiłem ten układ. Od świeć pociągnąłem nowe przewody do przekaźników zwiernych (po przekaźniku na świece), a sterowanie sygnałem odbywa się przez przekaźnik bistailny ze sterowniem czasowym 5 minutowym. Cały układ uruchamiam przyciskiem zwiernym na kokpicie. Gdy rano odpalam auto przy temp 0oC i włączam grzanie świeczek od płynu to ciepło zaczyna już lecieć po ok 500m, a po 5 minutach mam już tak ciepło, że muszę zmniejszyć nawiew z II biegu na I i temp zmianić z MAX na połowę.

Opublikowano

a to ciekwie kolega lapek85 to zrobił, a podobne warunki do grzania swiec musza byc spełnione tez chyba w innych autach w a4 b6 tez tak jest,z tym ze proces uruchamia sie przyciskiem econ tzn trzeba go wyłonczyc tak jakby uruchamiało sie klime, dział to od <5 stopni C,ogólnie tak przy <5 pojawia sie śnieżynka przy temperatuze.

Opublikowano
  • Autor

Super pomysł kolego lapek85 :) Tylko pogratulować :)

W takim razie mam pytanie odnośnie przycisku ogrzania przedniej szyby na climatronicu?? Jaką on spełnia funkcję?? Na jednych z forów spotkałem się z tym iż to właśnie on załącza elektryczną nagrzewnicę a na innych forach iż jedynie kieruje on max nawiewu na szybę. Jeżeli byłoby tak że kieruje jedynie max nawiewu na szybę to po co byłby przycisk STRZAŁKI W GÓRĘ na climatronicu??

Pozdrawiam

Opublikowano

jak klikniesz sobie na ogrzewanie szyby to wieje tylko na szybe na max predkosci. A po to dali strzalke w gore zebys mogl sobie puscic nawiew nie tylko na szybe ale i na nogi czy kratki srodkowe.

Opublikowano

ja u siebie założyłem nagrzewnice z passat b5 FL, i juz miała grzałkę elektryczną w środku 3 grube przewody, może uda mi się to niedługo podłączyć :-)

Opublikowano
  • Autor

Dawid0 to zamieść fotorelację z tego jak Ci udało się to zrobić :) uważam iż taka nagrzewnica to super sprawa :)

Opublikowano
ja u siebie założyłem nagrzewnice z passat b5 FL, i juz miała grzałkę elektryczną w środku 3 grube przewody, może uda mi się to niedługo podłączyć :-)

a ta nagrzewnica jest taka sama jak w naszych b5?czy cos trzeba przerabiac?

Opublikowano

a zdajesz sobie sprawę ile jest roboty aby wymienić nagrzewnicę??:decayed:

xrof.jpg

Opublikowano

a zdajesz sobie sprawę ile jest roboty aby wymienić nagrzewnicę??:decayed:

http://img89.imageshack.us/img89/47/xrof.jpg

:shock3::shock3::shock3:to mnie pocieszyłes.