ganjaq Opublikowano 25 Października 2013 Opublikowano 25 Października 2013 Witam, od jakiegoś czasu słyszę cykanie, tykanie narastające wraz z obrotami silnika, z przyspieszaniem. Kiedy pierwszy raz zwróciłem na to uwagę pomyślałem że mam mało oleju i zbiegło się to z rzeczywistością bo na miarce miałem prawie dno (nie wiem ale nad czujnikiem temperatury silnika tego z tyłu w takiej szczelinie do której wchodzi palec poci się i jak paluch wyjmuje to jest od oleju, po 6000 km dolałem 1 litr i mam 3/4 na miarce) lecz dźwięk po dolaniu oleju nie ustąpił i gdzieś go nadal słyszę, nie mam uszczelki między kolektorem a turbo gdyby kogoś to sugerował właśnie to, na gazie słychać to trochę bardziej ale nie wiem czy mi się nie wydaje bo dodatkowo tykają wtryski gazu. Mam filmik lecz jakość słaba, słychać dopiero coś koło 1min 10sek bo wcześniej auto chodzi na ssaniu:
zwalowy Opublikowano 25 Października 2013 Opublikowano 25 Października 2013 nic na tym filmiku nie slychac.....
arkady1321 Opublikowano 25 Października 2013 Opublikowano 25 Października 2013 nie idzie tego dzwieku wychwycić........
Sliwka Opublikowano 25 Października 2013 Opublikowano 25 Października 2013 a jestes pewny ze to nie zawor recyrkulacji spalin??
ganjaq Opublikowano 25 Października 2013 Autor Opublikowano 25 Października 2013 Film z innego telefonu https://www.youtube.com/watch?v=n_OtCIDAoIA&feature=youtube_gdata_player
piechu133 Opublikowano 10 Listopada 2013 Opublikowano 10 Listopada 2013 Cóż moim zdaniem są to tzw. "szklanki" czyli popychacze hydrauliczne. W moim niestety też jest słyszalne cykanie, przeważnie zaraz po odpaleniu na zimnym silniku. Niestety nie można wymienić jednego, trzeba wymieniać wszystkie 20.
sawul Opublikowano 12 Listopada 2013 Opublikowano 12 Listopada 2013 Upewnij sie czy to nie napinacz łańcucha rozrządu .Ile ma auto przejechane?
ganjaq Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Opublikowano 12 Listopada 2013 150 XXX km, ale ostatnio dużo po odcinach jeżdże silnik był przekładany i troche stał poza autem ale zanim zacząłem butować zrobiłem 500 km na lajcie, też mi się wydaje że napinacz, dzwięk słychać w kabinie, wydostaje się z tyłu silnika dlatego go dobrze słysze
sawul Opublikowano 12 Listopada 2013 Opublikowano 12 Listopada 2013 Wiesz że do tych silników leje się full syntetic a jeszcze jak lubisz ostro przybutować.Masz mały przebieg ja mam 230000. Zalecają wymiane napinacza przy 200000 no ale może się zużyć prędzej to zależy od wielu czynników.
ŁukaszA4s Opublikowano 14 Listopada 2013 Opublikowano 14 Listopada 2013 mama to samo ANB takie jak by tarcie wycieranie z pod pokrywy zaworów zwaliłem pokrywę i sprawdziłem łańcuch jest napięty prawidłowo ale dźwięk idzie właśnie od niego :/ też myślałem ze to z winy oleju ze trzeba dolać ale i to nie to denerwuje mnie to tarcie co tu zrobić wymiana oleju nic tu nie pomorze , można z tym tak jeździć ? śmigam już tak z półtora miecha ale się trochę boje ze strzeli :/
sawul Opublikowano 15 Listopada 2013 Opublikowano 15 Listopada 2013 Najlepiej wymienić i będziesz miał z głowy .
Rekomendowane odpowiedzi