kondi169 Opublikowano 8 Listopada 2013 Opublikowano 8 Listopada 2013 Witam posiadam audi w kolorze ciemny granat standard. Lakier jest w miarę dobrym stanie wiadomo jak się przyjrzymy to znajdziemy jakieś niedoskonałości ale do tematu. Chciałbym poprawić chodź odrobinę wygląd mojej audi. Widziałem kilka tematów na forum jak niektórzy z was odnawiali lakier wręcz na lustro Chciałbym chodź trochę go odnowić lecz jako laik nie chciałbym go jeszcze bardziej zniszczyć A więc pytanie od czego zacząć? Jakie produkty zakupić? Do polerki mam mocne ręce ewentualnie znajomy użyczy polerki. W co się zaopatrzyć jakie środki do polerki, odnowy lakieru? Jakie szmatki, gąbki??
jacek70 Opublikowano 8 Listopada 2013 Opublikowano 8 Listopada 2013 Można wymieniać bez końca.Kup po prostu dobrą pasję i weź się za robotę.Być może to wystarczy i lakier będzie ok.
piotraudi Opublikowano 8 Listopada 2013 Opublikowano 8 Listopada 2013 kolega glinka ,cliner,pasta g3,i wosk
kondi169 Opublikowano 8 Listopada 2013 Autor Opublikowano 8 Listopada 2013 jaka glinka? jak cliner i wosk? jakieś konkretne polecasz?
Stich Opublikowano 9 Listopada 2013 Opublikowano 9 Listopada 2013 pasta g3 hola hola kolega zyjemy w 21 wieku G3 juz sie nie uzywa Chyba ze do ciecia lakieru po malowaniu. kondi169 Polerowanie maszynowe to nie zabawa. Jeśli nie potrafisz to sie nie bierz bo narobisz sobie tylko smutku. Poza tym jeśli jestes spragniony wiedzy kosmetykaaut.pl detailingclub.pl. Wystarczy poświecic troche czasu na czytanie i bedziesz znał odpowiedzi na swoje pytania
kondi169 Opublikowano 9 Listopada 2013 Autor Opublikowano 9 Listopada 2013 to jeśli nie g3 to co? to co na początek, żeby odświeżyć i zabezpieczyć auto?? Mycie, glinka i wosk??
Stich Opublikowano 11 Listopada 2013 Opublikowano 11 Listopada 2013 to jeśli nie g3 to co? to co na początek, żeby odświeżyć i zabezpieczyć auto?? Mycie, glinka i wosk?? Myciem glinka i woskiem nie odświeżysz lakieru Taką podstawą która mozesz zrobic przed zima jest pełnym proces . Mycie deironizacja dekontaminacja itd czyli porządnie umyj usuń asflat jakims tar and glue usuń lotna rdze np iron x na koniec resztki to co zostało na lakierze usun glinką Potem przeleć całe auto cleanerem przetrzyj IPĄ zaplikuj wosk Przez zime poczytaj na forach detailingowych, kup sobie jakas stara maske z czegokolwiek i ćwicz. Na wiosne zrobisz sobie korekte lakieru sam i bedziesz z siebie mega dumny
kondi169 Opublikowano 11 Listopada 2013 Autor Opublikowano 11 Listopada 2013 czy ktoś się orientuje czy dostanę glinkę, ipę oraz cleaner w jakimś markecie czy sklepie? Czy pozostaje internet?? Jeszcze 1 pytanko jakie szmatki są najlepsze do polerowania np. wosku? mikrofibra?
Griffe Opublikowano 11 Listopada 2013 Opublikowano 11 Listopada 2013 Zakupy zrobisz w necie. Szmatki to w zasadzie tylko mikrofibry. IPA daruj sobie na wstepie - produkt, ktory kiedys ktos wprowadzil do detailingu a teraz jest to blad powielany od lat:facepalm:
Griffe Opublikowano 11 Listopada 2013 Opublikowano 11 Listopada 2013 Bo podaje sie to jako produkt, tak potrzebny jak, szampon lub cleaner niemalze. Tym czasem jej zastosowanie zawiera sie w bardzo waskich widelkach.
Stich Opublikowano 11 Listopada 2013 Opublikowano 11 Listopada 2013 ah o to Ci chodzi. Moim zdaniem po cleanerze nalezy lakier odtłuścić. Np DJ LP jest bardzo tłusty
Griffe Opublikowano 12 Listopada 2013 Opublikowano 12 Listopada 2013 Widzisz Stich - blad polega na tym, ze ludzie nie dobieraja w pary cleanera i lsp. Jaki cleaner? kup dodo, bo jest najpopularniejszy Jaki wosk Colli/16/FK1000 bo zima idzie d*pa zbita z zabawy - faktycznie cos trzeba robic, bo srednio ten zestaw bangla Wystarczy wymienic jedno lub drugie, zeby bylo dobrze sparowane i klopot znika.
Stich Opublikowano 13 Listopada 2013 Opublikowano 13 Listopada 2013 teraz juz doskonale rozumiem co masz na mysli
Kubica86 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Koledzy ja ze względu braku czasu na czytanie mam prośbę o jakiś fajny zestaw do zrobienia dobrej roboty dla swojego auta ale samemu. Konkretny produkt czy podobny do każdego z zadań.
Griffe Opublikowano 13 Stycznia 2014 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Megs UC do pracy recznej i pad gabkowy TriColor
misiek95 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Planuje odświeżyć swoje auto. Mam polerke, mam karchera, mam pianownice, mam gąbki, 2 wiadra do mycia i szampon jakiś. Planuje zakupić: Cleaner Dodo Glinka(jeszcze nie wiem jaka) Zestaw past i padów z tej aukcji Zestaw Menzerna FG500 PF2500 SF4000 + Gąbki Urban (3871428460) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Wosk megsa 16 Coś do osuszania lakieru Czy to co wypisałem pasuje do siebie? Czy brakuje mi czegoś? Co to jest to LSP?
Griffe Opublikowano 13 Stycznia 2014 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Magiczny skrot LSP to Last Step Pretection/Product czyli jest to wosk lub sealent. Pisac mozna i sto razy i jak widac bedzie malo. Cleaner dodo jest sredni sa lepszego od niego i nie jest dobrym wyborym sealentow ani hybryd, lepiej sprawdza sie z woskami naturalnymi. Zestaw moze byc, ale jak sie da lepiej zamienic 500 na 400 jest lepsza. Glinke proponuje megsa.
blaszczuEL Opublikowano 14 Stycznia 2014 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Planuje odświeżyć swoje auto. Mam polerke, mam karchera, mam pianownice, mam gąbki, 2 wiadra do mycia i szampon jakiś.Planuje zakupić: Cleaner Dodo Glinka(jeszcze nie wiem jaka) Zestaw past i padów z tej aukcji Zestaw Menzerna FG500 PF2500 SF4000 + Gąbki Urban (3871428460) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Wosk megsa 16 Coś do osuszania lakieru Czy to co wypisałem pasuje do siebie? Czy brakuje mi czegoś? Co to jest to LSP? Wstępnie ok ale wziąłbym również coś do smoły, asfaltu itp np MAC124 Prickbort. Zgadzam się z Griffe - weź Menzerne FG400 zamiast FG500. Poza tym do efektu końcowego wypadałoby zaopatrzyć się w środki do plastików zewnętrznych, opon itp ale o tym pewnie wiesz i weźmiesz wg uznania
misiek95 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Jako że budżet ograniczony to starałem się wymienić to co najpotrzebniejsze. A glinka zdejmie smołe z lakieru? Można to zrobić jakiś domowym sposobem?
Rekomendowane odpowiedzi