Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Napinacz i łańcuch rozrządu w Audi A4 B6/B7 1.8T BEX, AVJ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@grzesiek216

Link do ori napinacza

Napinacz

• Odpowiedzi 2,7 tys.
  • Wyświetleń 778,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

No fajnie tylko to raczej ten elektrohydrauliczny

Opublikowano
3 minuty temu, grzesiek216 napisał:

No fajnie tylko to raczej ten elektrohydrauliczny

ten jest bez " fazatora " - nie ma w nim solenoidu. 
Istnieją 2 typy, " z wtyczką " i " bez " 
kolega Ci wysłał " bez " tak jak chciałeś.

Opublikowano

No zgadza się tylko ja mam oczywiście ten drogi ale podobno da się to zmienić i tego cały czas próbuje się dowiedzieć. Nie chcę od nowa wałkować tematu bo pewnie już dawno to ktoś tłumaczył tzn zamontowanie tego bez cewki w zamian za fabryczny z cewka. Postów jest kilka tysięcy i nie jestem w stanie znaleźć konkretnego dlatego jeśli ktoś wie gdzie to jest to niech poda linka i już.

Opublikowano
20 minut temu, grzesiek216 napisał:

No zgadza się tylko ja mam oczywiście ten drogi ale podobno da się to zmienić i tego cały czas próbuje się dowiedzieć. Nie chcę od nowa wałkować tematu bo pewnie już dawno to ktoś tłumaczył tzn zamontowanie tego bez cewki w zamian za fabryczny z cewka. Postów jest kilka tysięcy i nie jestem w stanie znaleźć konkretnego dlatego jeśli ktoś wie gdzie to jest to niech poda linka i już.

Przecież jego montaż się niczym nie różni od tego co masz teraz. Trzeba tylko po takim zabiegu wywalić to gówno z softu żeby nie waliło błędami i nie świecił check. Już sporo osób jeździ na takim setupie. Jak nie masz w okolicy takiej osoby co potrafi to wyłączyć, a ciężko to stwierdzić bo nawet nie chciało się uzupełnić profilu, to kup jeszcze mppsa żeby zgrać wsad (70zł na alledrogo). Wysyłasz do jednego z polecanych tunerów, który ogarnie to zdalnie i wgrywasz poprawiony wsad.

Przejrzyj kilka ostatnich stron tematu i się dokopiesz. Sory ale ja za Ciebie czarnej roboty nie będę odwalać.

Opublikowano

No i to jest konkretna odpowiedź. Dzięki. Gdyby to było kilka stron które przewalilem i nic nie znalazłem to nie pisałbym za każdym razem o odnośniku do tematu samej zmiany. W temacie napinacza jest w kółko gadka przez setki stron o oleju łańcuchu itd a nie o opcji przekładki prostszego sprzętu i jak się okazuje to osobna zabawa z softem ale tego jakoś specjalnie nikt nie porusza a przecież takie super rozwiązanie. Mimo wszystko dzięki jeszcze raz będę szukał kogoś u siebie kto to ogarnie tzn w zielonej górze.

Opublikowano

Polecam sprawdzic czujnik walka rozrzadu.Mi w kanałach tez pokazywał różne wartości silnik po nagraniu na wolnych szarpal telepalo buda jak dawałem gazu wszystko ok wymieniłem na nowy i jak ręką odjol. Jestem z Warszawy jak ty też możemy się spotkać podmienimy zobaczysz czy to to zeby sie niepotrzebnie na koszta nie wbijać.  :)

Edytowane przez Damian022

Opublikowano

A was tam w tej Warszawie na lekcjach czytania - uczyli sztuki "czytania ze zrozumieniem"? Zepsuć się może wszystko, każdy czujnik, i każdy zespół. Temat dotyczy problemów związanych z napinaczem w wersji z solenoidem - właściwie zdiagnozowanych. Nie dotyczy "telepania" na wolnych z powodu np "przebitej" świecy zapłonowej, lub uszkodzonego MAF itd. Tak, więc nie pleć "bezdur" o tym. że coś Ci tam w kanałach "pokazywało" bo jedną rzeczą jest co "pokazuje" a drugą - interpretacja tego.

Jak "Goździkowej pomogła Etopiryna" to już nie znaczy, że np na koronawirusa - ona też zadziała. Nie znaczy to też, że pewien rachiit z Żoliborza przestanie psuć moją Polskę - nawet jak mu się założy 3 maseczki na obrzydły pysk...

Opublikowano

A wracają do tematu. Jak pisałem wcześniej mój grzechotał. Wymieniłem na swaga i grzechotał dalej. Wymieniłem na ori bez i jest ciszej, ale delikatne brzęczenie słyszę. Poddaję się i zostawiam. U was całkiem cicho? 

Opublikowano
6 minut temu, grubcio1980 napisał:

A wracają do tematu. Jak pisałem wcześniej mój grzechotał. Wymieniłem na swaga i grzechotał dalej. Wymieniłem na ori bez i jest ciszej, ale delikatne brzęczenie słyszę. Poddaję się i zostawiam. U was całkiem cicho? 

Odpukać na febim bez wtyki po prawie 6tys cicho i zero terkotania przy odpalaniu nawet po kilku dniach postoju i oby tak zostało jak najdłużej.

Edytowane przez przem8

Opublikowano

Przy odpalaniu u mnie zawsze cicho było. Przy 2000 słyszę takie terkotanie 

Opublikowano
1 godzinę temu, grubcio1980 napisał:

Ja wymieniłem równieżna SWAG'a napinacz z solenoidem + łańcuch.

Zrobione mam na tym zestawie już, a może dopiero 13 tyś . Na zimnym czy ciepłym jest cicho, po tygodniowym postoju jest max 1 sek grzechotania (tak cichego, ze z miejsca kierowcy przy otwartych drzwiach go praktycznie nie słychać, a dopiero gdy sie stanie przy otwartej klapie komory silnika) dodam, że po dłuższym postoju nie zawsze zaterkocze, także według mnie jak narazie jest wszystko okej no i oby zostało tak na wieki :drunk: a gdy juz kiedyś nadejdzie taki moment ( oby nie ) to zakupię ori napinacz bez solenoidu :) z wiadomych względów :D

1 godzinę temu, grubcio1980 napisał:

Przy odpalaniu u mnie zawsze cicho było. Przy 2000 słyszę takie terkotanie 

u mnie na niskich obrotach jak i na wysokich brak terkotania.

Edytowane przez michall51

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

historia z przesuniętym znakiem na wałku ssącym jest efektem niewiedzy i powielania jej lub trzepania piany ... trzeba zadać sobie pytanie czy 1.8 T składamy na wsuniętym tłoku fazy czy wysuniętym. Nikt o tym nie mówi nawet guru tego forum ... Więc otsochodzi ? 

Opublikowano

materiały i dowody na to że to ustrojstwo zwane HEMOROIDEM jest wynalazkiem jest urządzeniem które jest niezbędne w silniku 1.8 T . 

poprawnie utawienie zapewnia zero drgań wibracji szarpań grzechotania podczas rozruchu i  masę innych historii które towarzyszą podczas ustawienia ząbkiem do przodu.

łancuch.jpg

rozrzad.jpg

Opublikowano

Po wartości w 93 to masz rozrząd przestawiony o ząbek.

Opublikowano
13 minut temu, przem8 napisał:

Po wartości w 93 to masz rozrząd przestawiony o ząbek.

więc dlaczego auto chodzi poprawnie czuć moc i nie trzepie budą na jałowym ???? 

Opublikowano
2 minuty temu, ocelot103 napisał:

więc dlaczego auto chodzi poprawnie czuć moc i nie trzepie budą na jałowym ???? 

Spytaj konstruktorów. Jeździłem długo z tak przestawionym rozrządem i napinacz też hałasował przy rozruchu, był przymulony z dołu i palił 2l więcej na setkę. Jak Ci odpowiada to jeździj ale to jest nieprawidłowe ustawienie. Tyle w temacie.

Opublikowano

więc prosze mi pokazać okienko z przemieszczającą się fazą z ząbkiem do przodu to przyznam racje :D bo z tego co się orientuje to na 100 działać nie będzie.  tłok przemieści obie płozy w góre i tak bedzie działał i błedu nie bedzie !!! okienka z i kątem zmiennej fazy też nie będzie  ... i zastanawiam się dlaczego nikt tego tematu nie porusza. 
a przyczynę dużego spalania trzeba poszukać gdzie indziej. 

Edytowane przez ocelot103

Opublikowano

zwórć uwage na okienka ząbek w przód a ząbek w oczko i jakie będą się wyświetlały okienka20191021_090303ząbek do przodu.jpg

ząbek w przód.jpg

Opublikowano
14 godzin temu, ocelot103 napisał:

więc prosze mi pokazać okienko z przemieszczającą się fazą z ząbkiem do przodu to przyznam racje :D bo z tego co się orientuje to na 100 działać nie będzie.  tłok przemieści obie płozy w góre i tak bedzie działał i błedu nie bedzie !!! okienka z i kątem zmiennej fazy też nie będzie  ... i zastanawiam się dlaczego nikt tego tematu nie porusza. 
a przyczynę dużego spalania trzeba poszukać gdzie indziej. 

masz przestawiony rozrząd na pasku o 1z do tylu ,wałki są dobrze spięte a jak twierdzisz że jest z moca ok i silnik jest elastyczny to żyj w nie wiedzy dalej lub ustaw rozrząd poprawnie i dopiero się wypowiedz