Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie sprzęgło na 300KM i 600-650 Nm ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów, możliwe że gdzieś jest podobny wątek ale nie znalazłem do 3.0.

Czy może ktoś z Was ma kontakt czy dostęp do gotowego zestawu czy do kogoś kto robi wzmocnione sprzęgła + docisk?

był bym wdzięczny za pomoc i podpowiedzi.

Opublikowano

Radzikowski Warszawa, możesz też ewentualnie poszukać sachsa serii performance, ale koszta beda wieksze.

Wysłane z mojego HTC One za pomocą Tapatalk 2

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Co do sachsa znalazłem zestaw na 600 Nm z kołem jednomasowym w kranicach 1300 Euro to i tak tanio bo inni chcą około 1600.

Sachs Performance Kupplung-Set mit Einmassenschwungrad Sinter

300 drogą nie chodzi, zobaczę jeszcze u Radzika.

Opublikowano

tylko pamiętaj że na jednomasie skrzynia będzie cierpiała gdyż drgania będą się na nią przenosiły (fakt ludzie jeżdżą tylko nie piszą ile)

warto o tym poczytać

Opublikowano
  • Autor

Decyzja podjęta, będzie nowy dwuamas + wzmocnione sprzęgło i docisk. Dogadałem się z gościem i zrobi sprzęgło za grosze, więc postanowiłem zainwestować od razu w dwumas. Czas realizacji śmiech 4 dni robocze. U radzika wyszedł styczeń i 2 razy drożej.

Opublikowano

Przerabia Twoje stare sprzęgło?

Gdzie i jaki koszt?

Opublikowano
  • Autor

Mechanik 114 - kontakt

Nr do Paweł Stępień. Możesz krzyknąć że z Klubu A4 to zawsze będzie lepsza cena. Mi powiedział za obicie kewlarem+ wzmocnienie docisku 500 pln. Mówił też o regeneracji dwumasu ale trochę sceptycznie podchodzę do tego...

Opublikowano
Mechanik 114 - kontakt

Nr do Paweł Stępień. Możesz krzyknąć że z Klubu A4 to zawsze będzie lepsza cena. Mi powiedział za obicie kewlarem+ wzmocnienie docisku 500 pln. Mówił też o regeneracji dwumasu ale trochę sceptycznie podchodzę do tego...

i na ile KM i NM wystarczy ? nie lepiej kupic uzywany w dobrym stanie 1-mas lub 2mas ,mam goscia co sprowadza wypadkowe samochody tylko do 60 tys km ,innych nie bierze bo szkoda czasu ...jak on to mówi a mi czesci sprzedaje za grosze bo kilka nascie razy miesiecznie u niego jestesmy po czesci

Opublikowano
Mechanik 114 - kontakt

i na ile KM i NM wystarczy ? nie lepiej kupic uzywany w dobrym stanie 1-mas lub 2mas ,mam goscia co sprowadza wypadkowe samochody tylko do 60 tys km ,innych nie bierze bo szkoda czasu ...jak on to mówi a mi czesci sprzedaje za grosze bo kilka nascie razy miesiecznie u niego jestesmy po czesci

jak cos robisz nie oszczędzaj, a ty proponujesz uzywane części:facepalm:

Opublikowano

uzywane ale ORI saschs albo LUK co o niebo lepsze jak podroby zamienniki

Opublikowano

Tak używane :facepalm: tylko jak się okaże że założysz taką używaną np. tarczę w za***istym stanie a nie zauważysz że ma bicia bo tego nie da się zauważyć i zamontujesz takie używane badziewie i będziesz miał bicia podczas np. ruszania to kto Ci zwróci za ponowne wywalenia skrzyni - wsadzenie kolejnej tarczy ? i to są właśnie tanie "drogie" oszczędności Polaków. Używane to możesz sobie założyć lusterko albo jakiś przełącznik a nie sprzęgło czy inne elementy mające wpływ na jazdę i na późniejsze koszty jakby się okazało ze super używka wcale taka nie jest.

Opublikowano
uzywane ale ORI saschs albo LUK co o niebo lepsze jak podroby zamienniki

zdziwisz sie niejednokrotnie, jak jeszcze sie nie przejechałeś to kwestia czasu:wink:

Opublikowano

po 30 tys km nie mozliwe zeby bylo padlo,te sprzegla sa wyciagane z aut normalnych uzytkownikow ,zazwyczaj od dziadków :wink:

Opublikowano

Zazwyczaj z kilkuletniego samochodu nie kupisz w dobrym stanie sprzęgła TO BZDURA :polew:

Z takim szczęściem żeby trafiać części od dziadków to równie dobrze można trafiać raz w roku w totka.

Z resztą nie jeden dziadek nie potrafi jeździć i sam widziałem jak palą sprzęgło ruszając bo nie odpuszczają całkowicie bo zapomni mu się zdjąć całkiem nogi ze sprzęgła.

Raz się przejechałem i choć by mi ktoś wciskał za darmo taką tarcze to nie wezmę

Kolego vp-tdi staraj się pisać po polsku - chyba jest różnica jeśli komuś robisz łaskę a nie laske

Opublikowano

w 3,0 tdi seryjne sprzęgło starcza na 300 km i 600 nm. Bardziej rozchodzi sie o dwumas który przy zbyt duzym momencie z dołu wibruje powodujac efekt drżenia wału. Po drugie w tych sprzegłach problemem jest nie sprzegło tylko samoregulator docisku który jest zbyt miekki. wyeliminowanie samoregulatora zniweluje uslizg sprzegła.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Panowie a z czego mogę założyć jednomas ???

Opublikowano

jednomasy 240mm byly miedzy innymi w starych setkach 2.3 i pewnie 2.8

Opublikowano
Decyzja podjęta, będzie nowy dwuamas + wzmocnione sprzęgło i docisk. Dogadałem się z gościem i zrobi sprzęgło za grosze, więc postanowiłem zainwestować od razu w dwumas. Czas realizacji śmiech 4 dni robocze. U radzika wyszedł styczeń i 2 razy drożej.

Sprzęgło założone? Jak wrażenia i jakie koszta za zestaw?

• 6 lat później...
Opublikowano

Witam. Posiadam auto marki Audi a6 c7 2012 rok 3.0 tdi 204 km z manualną skrzynią biegów napęd na przednie koła. Robiłem w lutym u tunera nowego softa na hamowni i pomiar wykazał 215 koni i 434 nm. Po aktualizacji w chwili obecnej jest 270 koni i 540 nm. Tylko pojawił się problem ze sprzęgłem ponieważ zaczęło się slizgać, więc kupiłem całe kompletne sprzęgło wraz z kołem dwu masowym firmy LUK chciałem żeby było pancerne więc dodatkowo w firmie Makland obili mi tarczę materiałem kewlarowym JK02 okładzina jest z czterech części pisali że wszystko  jest ok. i tak ma być  no i było aż do nie dawna gdzie tarcza zaczęła się ślizgać na zimnym silniku, lecz gdy jest ciepły wtedy się nie ślizga Makland rozkłada ręce i nie ma pojęcia czemu tak się stało. Jutro mechanik będzie mi zrzucał skrzynię biegów w celu obejrzenia tarczy. Możę moment jest za wysoki względem docisku ? kiedyś ktoś miał podobny problem w A4 B7 "Kubica86" zakładał temat  tylko tam w serii miał chyba 500 nm. i szykował sprzęgło na 600 NM. jak dobrze pamiętam ale ostatecznie nie napisał jak rozwiązał problem itd. myślę nad obiciem tarczy materiałem

LUK 8090S  może ktoś miał podobny problem i wie jak go rozwiązać ?