Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z odpalaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, mój zecior odmawia posłuszeństwa :)

Mam problemy z odpalaniem. Nie ważne czy zimny czy ciepły. Nowe świece żarowe + olej + filtry.

Pali dopiero po kilkunastu sekundach. Objaw ,jak kiedyś nie nalałem ropy do nowego filtra, tak odpala za każdym razem. Po odpaleniu i zgaszeniu silnika , jak chcę od razu zapalić łapie z półobrotu. Odczekam ze 3 minuty , jest dalej to samo. Podjechałem do mechaniora, podłączył pod komputer - wyszedł błąd zaworu 109. Odłączył go i nadal na problemy z odpaleniem .Nie ma żadnych błędów ani objawów. Macie jakieś pomysły ???

Nie piszcie o logach , bo nie mam jak zrobić :(

Opublikowano

a czujnik temperatury cieczy chłodzącej odłącz sprawdź jest na króćcu wodnym kwadratowa kostka.

---------- Post dopisany at 11:26 ---------- Poprzedni post napisany at 11:25 ----------

a robiles moze cos z pompa wtryskowa albo rozrzad??? moze zly jest kat pompy wtryskowej

Opublikowano

Jak masz blad zaworu N109 to podlacz plus z aku na krotko do tego zaworu przed porannym rozruchem i zobacz jak bedzie odpalal. Jak odpali dobrze, to znak ze nie jest podawany prad z rana na niego.

Jak bedzie odpalal tak jak zwykle to musisz ten zaworek wymienic.

Tak wogole to skad jestes?

Opublikowano

Sprawdź kąt wtrysku w bloku 000 BS i podaj wartość z pozycji nr 2.

Poluzuj nakrętki na wtryskach jak pojawia się problem niech druga osoba kręci a ty obserwuj czy paliwo jest od razu. Skontroluj stan wężyków przelewowych oraz czy nie ma jakiejś nieszczelności na pompie.

Opublikowano

Poszukaj na forum tematów związanych z cofającym się paliwem.Wg. mnie właśnie w tym tkwi problem

Opublikowano
  • Autor

Raczej tak szybko by się nie cofało.

Kostkę niebieską od czujnika odłączałem, bez zmian.

rozrząd nie był ruszany i nic w nim nie grzebałem.

Pod 109 był prąd, sprawdzone żarówką.

Jakieś inne pomysły ???

Opublikowano

Podmienic N109, skoro wyskoczyl blad.

Opublikowano
  • Autor
Podmienic N109, skoro wyskoczyl blad.

Zamówiłem, będzie na jutro. Zobaczymy czy się coś zmieni. Oby

---------- Post dopisany 18-12-2013 at 07:31 ---------- Poprzedni post napisany 16-12-2013 at 15:12 ----------

Zawór wymieniony na nowy zamiennik z FAE i d*pa. Bez zmian.

Założyłem przezroczysty wężyk od filtra do pompy i lecą pęcherzyki powietrza. Tak ma być???

Czy to dopuszczalne???

Opublikowano

Założyłem przezroczysty wężyk od filtra do pompy i lecą pęcherzyki powietrza. Tak ma być???

Czy to dopuszczalne???

Nie. Ma isc tylko samo paliwo. Podmien filtr paliwa na taki jednoczesciowy, ktory posiada wejscie oraz wyjscie (czyli bez podgrzewacza) i zobacz czy dalej beda pecherzyki. Posprawdzaj opaski oraz gumowe weze w komorze silnika.

Taki filtr:

http://p.alejka.pl/i2/p_new/38/45/filtr-paliwa-filtron-pp-838-1_0_b.jpg

Opublikowano

dobry bajer jest motowanie filtra z corsy b diesla ,koszt 15zl .pasuje do audi tylko jest mniejszy .ja jak mialem ori filtr nawet boscha za 80zl to byly delikatne bombmelki a jak zalozylem ten od opla zero babli . i to najtanszy filtrona. moze pompa ma lzej i dlatego ?

Opublikowano
  • Autor

Ok . Spróbujemy z tym filtrem.

Jednak chyba to coś z paliwem.Nic nie grzebałem ,oprócz wymiany zaworu 109 , po jakimś czasie (3-4dni) pali o wiele lepiej.

Opublikowano

ja dodatkowo mam podlaczony podgrzewacz paliwa i na vagu temp paliwa 60st C ,pali przez to o 0.3l mniej paliwa ,teraz w zime mnie wyszedł 5.6l ON miasto-wiocha

Opublikowano

tez mam podobny problem tylko u mnie z rana gdy się pierwszy raz pali to ciezko pali a potem juz normalnie, moze byc wina cofającego sie paliwa ?

Opublikowano
tez mam podobny problem tylko u mnie z rana gdy się pierwszy raz pali to ciezko pali a potem juz normalnie, moze byc wina cofającego sie paliwa ?

jesli masz przezroczyste wezyki to mozesz zobaczyc czy ci sie cofa paliwo ,jak tak to zaworki zwrotne w pompie do wymiany, ja zalozylem z a80 b4 tdi ,bo te co mialem delikatnie przepuszczaly dodatkowo zawor zwrotny na pompie(na nastawniku ) tez wymienilem. najlepsze jest to ze jak te auto kupilem bylo na dworze troche zimno i z 2 obroty musial zrobic zeby odpalil. pozniej po wymianach jak wyzej odpalal od strzala a zaciekawilo mnie bo jak tak ładnie odpala to pewnie ktos nowe swiece żarowe wsadził a tu d*pa bo wszystkie spalone a odpala od strzała. po nowym roku dopiero kupie bo narazie na wieksze mrozy sie nie zapowiada.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Czy to dopuszczalne???

Nie. Ma isc tylko samo paliwo. Podmien filtr paliwa na taki jednoczesciowy, ktory posiada wejscie oraz wyjscie (czyli bez podgrzewacza) i zobacz czy dalej beda pecherzyki. Posprawdzaj opaski oraz gumowe weze w komorze silnika.

Taki filtr:

http://p.alejka.pl/i2/p_new/38/45/filtr-paliwa-filtron-pp-838-1_0_b.jpg

Taki filtr zamontowany. Już pęcherzyki od strony filtra nie lecą. Ale po zgaszeniu silnika bąble powietrza cofają się z pompy. Pierwsze odpalenie właśnie z lekkim opóźnieniem, następne od strzała.Da radę coś z tym zadziałać???

Opublikowano

Pompa wtryskowa jest sucha ? Może uszczelki od nastawnika już dobrze nie trzymają

Opublikowano
  • Autor
Pompa wtryskowa jest sucha ? Może uszczelki od nastawnika już dobrze nie trzymają

suchutka

---------- Post dopisany 13-01-2014 at 09:42 ---------- Poprzedni post napisany 05-01-2014 at 19:25 ----------

Problem powrócił jak bumerang. Nie jest to jednak wina cofającego się paliwa. Filtr wymieniony na ten z dwoma wyjściami. Od piątku coraz dłużej muszę kręcić ,aby odpalić.

Coś z pompą ???

Opublikowano

Moze pompa domagac sie uszczelnienia. Moze zasyfiony smok w baku.

Opublikowano
  • Autor

Smok czyściłem w zeszłym roku - był zasyfiony.

Puść na p/w czy dałbyś radę ogarnąć mi to w weekend i jakie koszta. Mam do Ciebie jakieś 150km , ale jestem gotów się poświęcić :)

Opublikowano

przecież przez sitko w zbiorniku w B5 to by komara przeciagło to jak go może zatkać , to nie jest gęsta siatka:facepalm: