Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Spalanie LPG w waszych Audi A4 B5 1.8T po mieście

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Strasznie mało te 1.8T co niektórym palą :P.

Mój pali ~15L LPG w zakorkowanym mieście, jakim jest Kraków.

W trasie przy spokojnej jeździe zejdę do trochę ponad 10L.

Jacek70, dobrze widzę, że też jesteś z Krk? Jak Ty to robisz, że quattro pali Ci 12L? No chyba, że poruszasz się po mieście tylko wcześnie rano i późno wieczorem, to ok, do uzyskania.

W innym przypadku to chyba do tych 12L dorzucasz szczyptę zaworów :decayed:.

Opublikowano

u mnie średnio 11-13lpg,kółka 18-stki,auto po lekkich modach = :banan:

Opublikowano

dla mnie to jest jeszcze kwestia tak jak tu piszemy kół ale nei tylko rozmiaru ale i tego czy amsz dobrze napompowane koła i jakiej jakości są gumy (opory toczenia) no i w jakim stanie ejst guma, a poza tym to co wozimy w aucie ja mam butle 72l jest napewno ciężej niż przy 55l , poza tym kwestia budy czy avant czy sedan czy a4 b5 czy a4 b6

czy to golas czy jakiś dobry wypas elektryka też waży swoje...może ktoś to wyśmieje, ale wybebeszałem z kumplem hondy civic i jest różnica, no i kwestia sprawdości układu wydechowego itp. a nawet jaki gaz tankujemy:)

ps popieram w Q 99% miasto 15l nie ma chu...jak nie mulisz

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Po zmianie auta na Avanta z inną instalacją LPG stwierdzam, że na trasie pali mniej, a w mieście więcej niż poprzednik.

Jak jechałem 100-110 na trasie to wyszło około 9,5l/100km. Przy prędkości 140-160 wychodzi około 11,5l/100km.

W mieście obecnie przy krótkich odcinkach wychodzi ponad 15l/100km.

Opublikowano

Jacek70, dobrze widzę, że też jesteś z Krk? Jak Ty to robisz, że quattro pali Ci 12L? No chyba, że poruszasz się po mieście tylko wcześnie rano i późno wieczorem, to ok, do uzyskania.

Ja napisałem że mieszczę się średnio w 12 litrach . Ale nadmieniam że auto przy butowaniu potrafi spalić o wiele więcej. O korkach to nie mówię bo wtedy też pije dużo , jednak ja rzadko w nich stoję bo mało jeżdżę o takich godzinach.
Opublikowano
  • Autor

Ja się w zasadzie nie dziwię, że niektórzy podają takie spalania, przecież większość jeździ jak piz*y krótko mówiąc. Na światłach przejeżdżają po 3 auta i czerwone, bo się kierowcy boją gazu wciskać przy ruszaniu. W mieście mają 50 czyli licznikowo prawie 60, a i tak jeżdżą 40 na dwójce... no to potem takie spalania wychodzą, ja się nie dziwię... :)

Opublikowano

średnio 10,2l na 20kkm, ostatnio nawet jedna butla wydała 8,7/100 (sreberko puławskie mnie ucywilizowało :decayed: ) :D

55km w jedną stronę do pracy przez wsie i kawałek krajówką.

ale jak jeździłem do Lublina 35km i stawałem rano przed 7 w korku i potem o 15 też w korku to średnio wychodziło 10,5-11/100

instalacja stag4 qbox, hany niebieskie, reduktor acr01. program stockowy

ja mam na przykład zjeżdzone letnie opony, dośc gładkie :kox: do tego zawsze pilnuję ciśnienia w ogumieniu, minimum co miesiąc korekta.

zderzaki zwykłe, może bardziej opływowe? do tego osłona silnika dobrze podczepiona a nie fruwająca pod spodem jak u niektórych :P

a no i klimy teraz nie włączam !

Opublikowano
  • Autor

Chyba żeś sobie odłączył jeden cylinder i jeździsz na trzech haha :D

Edytowane przez Emejcz

Opublikowano

no dziś jak jechałem przez te wsie 65-70km/h a ekspresówką 110, to komputer pokazał 6,1l/100 :D

Opublikowano
  • Autor

No to sobie dolicz jeszcze do tych wskazań komputera 1,5 litra.

Opublikowano

Ja napisałem że mieszczę się średnio w 12 litrach . Ale nadmieniam że auto przy butowaniu potrafi spalić o wiele więcej. O korkach to nie mówię bo wtedy też pije dużo , jednak ja rzadko w nich stoję bo mało jeżdżę o takich godzinach.

Tak właśnie myślałem :P. Ja niestety poruszam się w takich porach codziennie (Taxi), więc jestem przyzwyczajony do spalania 15/100 :decayed:.

Opublikowano

No to sobie dolicz jeszcze do tych wskazań komputera 1,5 litra.

Dolicz sporo więcej. Mnie na trasie Kraków - Gdynia spalanie na fisie pokazywał 6,7 litra , a w rzeczywistości według tankowania wyszło 8,5 . Dodam że jazda spokojna 110-120 km/h.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Możesz sobie podpić VAGiem wskazania na fis aby były jak najbardziej zbliżone to LPG, chyba do 15% można na + lub -. U mnie spalanie jest rzędu 11.5L/100 fis pokazuje 10L/100

Opublikowano

prowadze dziennik spalania na telefonie z 7500km wyszło mi 13l, obecnie wynik rosnie :)

Opublikowano

Ja na pełnym baku (45-47 litrów LPG) robię równo 300 KM. Jeżdżę głównie po mieście (Gdynia). Najwięcej zrobiłem na baku 370 KM. Było to zrobione w Gdyni + wyjazd na Hel i z powrotem jak emeryt (FIS pokazał 6.1 , a prze chwilę 5.9 :) ) Średnie spalanie łącznie na FIS mam 10.2 PB, ale to ściema. Na PB to paliwo znika dosłownie. Po przesiadce z 68 konnego ropniaka jest różnica :)

Opublikowano

Ja na pełnym baku (45-47 litrów LPG) robię równo 300 KM. Jeżdżę głównie po mieście (Gdynia). Najwięcej zrobiłem na baku 370 KM. Było to zrobione w Gdyni + wyjazd na Hel i z powrotem jak emeryt (FIS pokazał 6.1 , a prze chwilę 5.9 :) ) Średnie spalanie łącznie na FIS mam 10.2 PB, ale to ściema. Na PB to paliwo znika dosłownie. Po przesiadce z 68 konnego ropniaka jest różnica :)

Sporo, musisz mieć ciężką nogę :)

Opublikowano

Sporo, musisz mieć ciężką nogę :)

i tu jest problem, bo głównie jeżdżę bardzo spokojnie i stosuje eco driving. Oczywiście raz na jakiś czas delikatnie się dojdzie na 2 biegu do 5500 obrotów :) Instalacja jest BRC i dość leciwa już. Filtry wymienione . Mam kilka niedomagań w aucie i jak je zrobię chce podjechać do gazownika by sprawdził, bo wychodzi mi 16 L LPG i jest to moim zdaniem dość sporo.

Opublikowano

Tak jak piszesz coś jest nie tak, 12-13L jeszcze jest do zaakceptowania przy takim stylu jazdy no ale 16L ?! ja na pełnym zbiorniku robie 420-450KM w zależności od stylu jazdy oraz samego paliwa. Ogarnij auto na benzynie wtedy i gaz powinien być w porządku.

Opublikowano

Tak jak piszesz coś jest nie tak, 12-13L jeszcze jest do zaakceptowania przy takim stylu jazdy no ale 16L ?! ja na pełnym zbiorniku robie 420-450KM w zależności od stylu jazdy oraz samego paliwa. Ogarnij auto na benzynie wtedy i gaz powinien być w porządku.

400 kilometrów to by była bajka . Jak za darmo :) Będzie trzeba w takim razie na bank się wybrać do Gazownika. Słyszałem dobre opinie o Vanos w Gdyni. Widzę, że z 3city jesteś słyszałeś coś o nich ?

Opublikowano

Nic o nich nie słyszałem, ja korzystam z usług pewnego gazownika z Redy. Człowiek ogarnął już kilka 1.8T u moich znajomych nikt nie narzeka. Jak chcesz to dam Ci namiary.