szklara Opublikowano 10 Stycznia 2014 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Witam, mam pewien problem. Kupiłem od kolegi radio LG, jednak jak podepnę je do swojego auta to nie działa. Moje radio działa normalnie a to nie chce działać, nie włącza się. Wszystkie wtyczki takie same. Miałem radio Pioneera. U kolegi jego radio działa. Więc gdzie tkwi problem?
Szarik Opublikowano 10 Stycznia 2014 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Porównaj rozpiski pinów z obu radi,moze trzeba coś zmienić.
szklara Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 13 Stycznia 2014 Odświeżam temat bo mam nowe pytanie. Gadałem z gościem od car audio, był u mnie sprawdzić i powiedział mi że trzeba połączyć żółty kabelek z czerwonym i wtedy będzie działało. Poniżej pokaże na zdjęciach wszystko. Tylko zastanawia mnie czy to na pewno będzie działało? Bo jak potne kabelki i połączę to później nie zwrócę już tego radia koledze. Wtyczki u mnie wyglądają tak: Od radia tak: Gościu tłumaczył mi że trzeba połączyć te dwa kabelki (żółty i czerwony): Tak jak to było w radiu które miałem włożone: Czy to rozwiązanie jest dobre?
GreGoriO Opublikowano 13 Stycznia 2014 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Nie widze zdjec ale z doswiadczenia wiem, że radia nie fabryczne mają osobno plus dla podtrzymania pamięci i osobno dla logiki zapłonu. Dlatego trzba znać dokładnie schematy, żeby odpowiednio połączyć nie rozładowując akumulatora przez noc.
hasik1978 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Opublikowano 13 Stycznia 2014 spróbuj polozyc hmm czerwony z zoltym powinno pomoc.. u mnie to samo było i problemu nie ma.. najlepiej nie tnij kable tylko wez oskuruj kawalek czerwonego i zoltego i sprobuj połączyć oba powinien problem zniknąć
POWER-KRIS Opublikowano 13 Stycznia 2014 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Wszystko racja tylko w b6 nie ma w kostce przewodu po stacyjce. Jest tylko stały plus. Zdaje mi się ze na tym żółtym i trzeba do niego doczepić czerwony. Takie Alpine dla przykładu wpiernicza prąd jak głupie i trzeba kombinować żeby doprowadzić drugi plus po stacyjce. LG trzeba przetestować na sztywno bo może mało ciągnąć jak Blaupunkt. Na początek żarówka i jeden kabel za budę drugi do żółtego jak świeci to czerwony skręcić do niego i zobaczyć czy po tygodniu stania dobrze pali.
airbob Opublikowano 13 Stycznia 2014 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Tak jak koledzy piszą należy połączyć żółty z czerwonym. Jeśli chodzi o próbne podłączenie to nie musisz nic robić z z wiązką radia, wystarczy że zrobisz zworę z kawałka kabla i wciśniesz od tyłu do kostki w wiązce radia. Na zdjęciach wiązki Pioneera widać że też masz połączony czerwony z żółtym. Rzeczywiście warto by sprawdzić (przy takiej konfiguracji) jaki prąd pobiera radio w stanie wyłączenia. Pomiar zrobić multimetrem, wynik na poziomie 10mA i mniej jest do zaakceptowania. Dość dużo nowych radiów wymaga podłączenia jednego plusa odłączanego poprzez stacyjkę, projektanci uznali to za jedyny słuszny sposób podłączenia radia i inne konfiguracje są traktowane po macoszemu jeśli chodzi o pobór prądu podczas spoczynku.
szklara Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 14 Stycznia 2014 Okej dzięki, wieczorem się z tym pobawię i dam znać.
Rekomendowane odpowiedzi