Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Olej w skrzyni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Nie znam się na skrzyniach i mam takie pytanie. Czy olej w skrzyni się wymienia albo chociaż jakoś sprawdza?? Mam soją OOOO od 2 lat ale dopiero teraz pomyślałem o skrzyni chociaż nie miałem i nie mam z nią żadnych problemów... (odpukać) :)

Pozdro

Opublikowano

nad pół osią z prawej masz korek do nalewania i sprawdzania stanu korek spoustowy jest na dole na specialny klucz spinline coś takiego olej to 75w90 2.25 l wchodzi

---------- Post dopisany at 19:18 ---------- Poprzedni post napisany at 19:17 ----------

ja wlewałem castrol transaxle coś takeigo złote butelki czerowny korek poszło 5x0.5L

Opublikowano
  • Autor

Dzięki. Niby nic mi sie tam złego nie dzieje ale chyba zapobiegawczo zrobię wymianę.

Opublikowano

u mnie po 220 000 licznikowego przebiegu wyleciała woda ..... tzn przperacowany olej parę zł to to kosztuje ale to też się wymienia jak płyn do wspomagania ,plyn hamulcowy a ludzie o tym zapominają

Opublikowano
  • Autor

No właśnie nikt raczej o tym nigdy nie mówi a jakoś ostatnio mnie tknęło, ażeby wymienić... Przebiegu mam niby 230 000 i pewnie drugie tyle w pamięci a olej zapewne od nowości... Za tydzień chcę się wziąć za to. Jaki jest koszt mniej więcej??

Opublikowano

Ja dolewalem. Miałem wymieniać, ale zapomniałem :decayed: trzeba by się tym zająć w końcu

Opublikowano

koszt ok 120 zł za olej ori 3x1L

castrol kosztuje chyba 25zł buteleczka 0.5 popatrz na allegro

i kupuj w 0.5L bo litrowe to podbno podróby tak mi powiedział pewnien Pan w sklepie u którego kupowałem

Opublikowano

:facepalm: Kolego nie wypisuj takich bzdur

Ok.120zł ori olej to chyba za 1 L a nie za 3L

Mam na myśli ori olej ...G 052 911 :wink:

Opublikowano

Nie rozumiem tego.Dlaczego w 1l bańkach są podróby a w 0.5l nie? Sory ale po mojemu to nie ma sensu.Sam wlałem w tym tygodniu castrola w 1l bańkach.Kupiłem w sklepie z certyfikatem Castrola. Stary olej miał kolor czerwono-brązowy. Po wlaniu castrol 75w90 transaxle biegi wchodzą z dnia na dzień lepiej.

Opublikowano

ponieważ skrzynia płuka się świeżą oliwą i wypłukuje osad z synchronizatorów dlatego biegi lepiej pracują - wymiana oleju w skrzyni jest czasem najtańszym lekiem na wiele dolegliwosci..

Opublikowano

Witam też się przymierzam do wymiany oleju w skrzyni w mojej bestii :D Audi a4 b5 1.8 Mam pytanie jaki jest potrzebny klucz do śruby spustowej jak i śruby gdzie się wlewa olej ?

Opublikowano

ja u siebie też wymieniałem jak go zlałem to jedno błoto:decayed:

Opublikowano

A wchodzil tobie ciezkp drugi bieg podczas mrozow ?

Opublikowano
A wchodzil tobie ciezkp drugi bieg podczas mrozow ?

To nie wina oleju czy sprzegła to skrzynia synchronizator 2 bieguchociaż gdzieś czytałem że wymienili synchronizator i dalej mieli to samo.Ja mam nowy olej nowe kompletne sprzęgło z dwumasem i dalej mam to samo w zimowe dni ale jeśli wrzucisz z jedynki na luz i na dwójkę to lekko wejdzie

Opublikowano

:facepalm: Kolego nie wypisuj takich bzdur

Ok.120zł ori olej to chyba za 1 L a nie za 3L

Mam na myśli ori olej ...G 052 911 :wink:

Olej do skrzyni biegów Audi,VW,Skoda,Seat oryginał (3886539092) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. mam na myśli taki....

więc się pytam jakie bzdury ?

fakt olej który podaleś kosztuje ok 100zł za butelkę... różnica niewiem czym spowodowana.... morzę ktoś wie i napiszę ja nalewałem i castrola i motula i ten z aukcji i nie widzę powodów by ich nie polecać...

Opublikowano
więc się pytam jakie bzdury ?

A no takie jak napisałeś ..co do ceny ORI oleju

Książkowo ori olej do manualnej skrzyni ma być Taki jak Ja podałem ....G 052 911

Oleje powinno się kupować z pewnego źródła . Lub w ASO

A jak chcesz z Allegro to prosze ....Też się znajdzie

OLEJ PRZEKŁADNIOWY VW AUDI ORYGINAŁ G 052911A2 1 L (3948599543) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Uważam ze powinno się zalewać olejami takimi jak proponuje producent,zgodnie z normami ..

A co Ty wlejesz to już jest Twoja sprawa ....Ale nie wprowadzaj w błąd innych

Uważam jeszcze ze skoro kupiłem :audi: to powinno mnie być stać go utrzymać książkowo a nie jeździć na zamiennikach ,zwłaszcza olej... A za jakiś czas narzekać ze coś dzieje sie ze skrzynią ...

ale to moje zdanie na ten temat .....:wink:

Opublikowano

każdy niech robi jak uważa ja z fusów swoich teori nie wyciągam a kilka aut mam pod opięką techniczą (audi ,seat,)vw dlatego nie proponuję mu aby zalał hipola z orlenu czy jakiegoś venola a czy zaleje olej za 150zł za l czy za 50 zł to już jego indywidualna sprawa :) oleje które mu poleciłem np castrol spełniają normy vw audi odnośnie przekładni manualnych

Opublikowano

Jak wymieniałem u siebie to też myślałem że ten z aukcji za 45 zeta jest dobry, ale jak podałem nr. skrzyni to wyszło że ma być ten za 135 zeta za litr. Gość proponował też Fuchs i nawet sugerował że w ori butelkach VW właśnie jest takowy.

Opublikowano

Mozna zalac Ravenol. Dobra firma