WodniK Opublikowano 3 Lutego 2014 Opublikowano 3 Lutego 2014 Witam, kupiłem nową sondę lambda, ponieważ stara nie chodziła, ale po podłączeniu okazało się, że nowa też nie działa. Odpiąłem wtyczkę od przepływomierza, wykasowałem błędy i sonda zaczęła działać, ale na benzynie bardziej oscylowała, a gdy przełączyłem na gaz to mniej. Czy to może być wina przepływomierza? Jak byłem u gazownika to powiedział mi, że jest krótki wykres od gazu. Mój samochód to Audi A3 8l 1.8 AGN + LPG. Myślę, że Wy mi coś pomożecie bo na forum od a3 nie będę pisał jakim, moderator tylko usuwa ciągle tematy o sondzie
ja74687 Opublikowano 3 Lutego 2014 Opublikowano 3 Lutego 2014 TZN. sondę sprawdź dokładnie w blokach pomiarowych, bo przepływka z sondą nie są połączone w żaden sposób. Przepływka ma inne zadanie i sonda ma inne zadanie więc nie za bardzo rozumiem dlaczego przy podłączonej przepływce ci nie działa, a jak odłączysz to zaczyna działać ?. Podłącz przepływkę i sprawdź dokładnie w blokach jej wartości
WodniK Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Opublikowano 3 Lutego 2014 Robiłem logi i niby wszystko ok ale jak mam podpiętą przepływke to sonda stoi na bogatej dawce a silnik rozgrzany na maksa
ja74687 Opublikowano 3 Lutego 2014 Opublikowano 3 Lutego 2014 a zobacz jeszcze przepływkę co ona mówi bo może jest tak, że to ona daje złe pomiary od ECU i ono szaleje z dawkowaniem PB przez co sonda wywala błąd Bo jak odłączysz mu przepływkę to ECU wpada w tryb awaryjny Zrób logi przepływki i daj do działu VAG żeby zobaczyli co i jak
WodniK Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Opublikowano 3 Lutego 2014 VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM
Łukasz13 Opublikowano 3 Lutego 2014 Opublikowano 3 Lutego 2014 Przepływka jest ok, tylko takie logi masz? zrób jeszcze 002+007 to był log na pb? może poprostu masz zle wyregulowana lub za słabą instalacje lpg. ---------- Post dopisany at 18:08 ---------- Poprzedni post napisany at 18:07 ---------- Skasuj błedy i zrób loga statycznego i dynamicznego na pb z 002+007.
WodniK Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor Opublikowano 4 Lutego 2014 Log był robiony na LPG. Jutro zrobię te logi bo dzisiaj już nie dam rady. Sonda z podłączona przepływką na PB jak i na LPG cały czas jest na bogatej mieszance. Gazownik ogólnie mi powiedział, że mam jakiś mały wykres od gazu jak się podłączył. Tak myśle czy to czasem nie jest wina zepsutego sterownika ecu? ---------- Post dopisany 04-02-2014 at 13:16 ---------- Poprzedni post napisany 03-02-2014 at 18:36 ---------- Log dynamiczny na LPG: VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM Log dynamiczny na PB: VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM Log statyczny ale zapomniałem i zrobiłem na LPG: VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM Przed logowaniem miałem błąd 16514, usunąłem go i już się nie pojawił ale po logowaniu znowu jak sprawdziłem to pojawił się 16518. Coś mi się wydaje, że gazownik spieprzył coś w instalacji a mówi, że wszystko dobrze jest..
ja74687 Opublikowano 4 Lutego 2014 Opublikowano 4 Lutego 2014 Błąd wskazuje na sondę Masz bardzo dziwne te logi daj je do działu VAG niech to ocenią ale tam jest coś powalone może naprawdę gazownik kable pomieszał i dlatego
pox Opublikowano 7 Lutego 2014 Opublikowano 7 Lutego 2014 A mi się wydaje że LPG do regulacji. Po korektach na jałowym ma bogatą mieszankę. Wolne obroty też chyba nieco za niskie. Powinno być w okolicach 840
Rekomendowane odpowiedzi