Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 TDI PD] Utrata mocy, niedziałające turbo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu

Podczas jazdy zapala się kontrolka silnika i następuje utrata mocy. Po zgaszeniu i ponownym zapaleniu wszystko wraca do normy. Po pierwszym takim razie mechanik stwierdził, że to zawór sterowania turbiną. Zawór został wymieniony, a usterka nie ustąpiła. Po podpięciu do komputera wyskakują następujące błędy:

17957 Zawór regulacji ciśnienia doładowania - przerwa/zwarcie do masy

brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY

17996 Nie znany kod błędu

brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY

17932 Przekaźnik pompy paliwa - przerwa/zwarcie do masy

brak osprzętu / nie związany ze sprzętem

Problem nie jest regularny. Czasem dwa tygodnie bez problemów, a czasem po skasowaniu błędów nawet przed upływem godziny problem powraca. Gdzie szukać przyczyny?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mam dokładnie taki sam problem jak Ty. Te same objawy i te same błędy (poza tym że czasami zapala się też zółty symbol km/h na wyświetlaczu lcd). Czy udało Ci się ustalić przyczynę?

Opublikowano

Bardzo możliwe ze przycierają się lub są zabrudzone kierownice w turbosprężarce, dość częsta przypadłość i objawy charakterystyczne. Pozostałe błędy mogą być wynikiem trybu awaryjnego...

Opublikowano
  • Autor

Masz kogoś kto Ci to czyścił czy sam sobie czyściłeś?

Opublikowano

w czyszczeniu to niema problemu. ale wyciągnąć to badziewie :facepalm: w silniku avf tragedia ale podołałem

Opublikowano

potwierdzam - najgorzej wyciągnąć, samo czyszczenie to już luz

Opublikowano

też wyciągałem masakra ;)

Opublikowano

Te błędy nie są z powodu sprężarki jest usterka elektryczna która powoduje żwarcie gdzieś i dlatego się dziają takie cuda...

Opublikowano
  • Autor

Super. Dalej jestem w punkcie wyjścia! Już się ucieszyłem, że koledzy pomogli mi zdiagnozować problem. A tu wracam do punktu wyjścia. Wiesz może w takim razie gdzie szukać??? Moja frustracja sięga zenitu. Żaden z mechaników, elektryków itp. itd nie potrafi mi pomóc.

Opublikowano

Turbina do wymiany. Czyszczenie pomoże śle tylko na chwile.

Opublikowano

Spokojnie z takimi radami :facepalm: Czyszczenie pomaga jeśli kierownice są zapieczone a tu usterka czysto elektryczna więc turbo na razie zostawcie w spokoju ale dobra... Skoro wymieniłeś już zawór i masz pewność, że jest sprawny to może zajmij się kablami dochodzącymi do niego bo wygląda to na przetarcie kabli lub coś innego z instalacją.

Opublikowano

u mnie też od czasu do czasu następuje utrata mocy, ale niestety nie mam żadnego błędu - kierownice były już raz czyszczone, niestety problem powrócił po nie całym roku

przymierzam się do wymiany turbiny na regenerowaną

Opublikowano

Według mnie nie ma możliwości przejścia auta w tryb awaryjny bez sypnięcia jakimkolwiek błędem, jakiś ślad musi pozostać w pamięci jednostki sterującej:wink:.

Opublikowano
u mnie też od czasu do czasu następuje utrata mocy, ale niestety nie mam żadnego błędu - kierownice były już raz czyszczone, niestety problem powrócił po nie całym roku

przymierzam się do wymiany turbiny na regenerowaną

Tu to bym podpial vaga i zlogowal jak sie to dzieje i wyjdzie wtedy, z bledami roznie bywa, (np jak byl sterownik grzebany do mozna smialo powylaczac zeby nie sypalo pewnymi bledami np turbo)

Opublikowano
  • Autor

Czy logi dynamiczne pokażą błędy elektryczne? Czy to zupełnie różne "bajki"?

Opublikowano

Rozne bajki...

Opublikowano
  • Autor

To jak, q...a zlokalizować usterkę. Poprzez eliminację czy jak?

Opublikowano

wgrac serie :D

Opublikowano

Według mnie skoro wymieniłeś zawór to pewnie na nowy sprawny więc on już odpada, a skoro dalej wali błędem to znaczy, że coś nie tak z jego sterowaniem więc ja szukałbym po kablach zaraz przy zaworze może są uwalone (przetarte) i pod wpływem drgań wilgotności czy tam czegoś innego dotykaj gdzieś i komp odczytuje jako przerwa zwarcie do masy, być może piny we wtyczce są zaśniedziałe lub po rozginane i nie łączą. Innej możliwości nie widzę osobiście, żaden Vag nie powie Ci wprost tu i tu uwalone wymień/napraw, on działa na zasadzie diagnozy podzespołu/zaworu jest komunikacja - poprawna --> zawór działa, brak komunikacji - niepoprawna --> przerwa/ zwarcie z masą a czym to jest spowodowane to już trzeba samemu dochodzić. Taka moja rada:wink: ewentualnie gdyby nie kable przy zaworze wówczas grubsza sprawa trzeba szukać dalej głębiej, chyba, że zawór jest g warty i trzeba inny ale to najlepiej podmianę zrobić na sprawny (pewny).