MARTiiii Opublikowano 4 Stycznia 2007 Opublikowano 4 Stycznia 2007 Czy po sprzedaniu autka i oddaniu OC kupującemu trzeba samemu jeszcze jechać do Ubezpieczalni? Bo, że wyrejestrować w urzędzie trzeba to wiem, tylko co z OC?
mrog Opublikowano 4 Stycznia 2007 Opublikowano 4 Stycznia 2007 Właśnie, że trzeba. UNIQA wymaga na pismie zgłoszenie faktu sprzedaży samochodu i kopii umowy kupna-sprzedaży.
Wihajster Opublikowano 4 Stycznia 2007 Opublikowano 4 Stycznia 2007 Właśnie, że trzeba. UNIQA wymaga na pismie zgłoszenie faktu sprzedaży samochodu i kopii umowy kupna-sprzedaży. ja nic nie zalatwialem :one:
mrog Opublikowano 4 Stycznia 2007 Opublikowano 4 Stycznia 2007 Ja też. Ale po 7 miesiącach zaczeli się dopytywac dlaczego nie ubezpieczam auta, powiedziałem że sprzedałem na to baba, że należy to zgłosić na piśmie (mają specjalny druk).
bratpit Opublikowano 4 Stycznia 2007 Opublikowano 4 Stycznia 2007 Trzeba taki fakt zawsze zgłosic w ubezpieczalni na 100%
wit.s Opublikowano 4 Stycznia 2007 Opublikowano 4 Stycznia 2007 Trzeba. I to podobnoż z jakiejś ustawy wynika :/
arek2642 Opublikowano 4 Stycznia 2007 Opublikowano 4 Stycznia 2007 Jako sprzedający pojazd jesteś zobowiązany do przekazania kupującemu polisy potwierdzającej zawarcie umowy ubezpieczenia OC oraz do powiadomienia zakładu ubezpieczeń, w terminie 30 dni od dnia sprzedaży, o tym fakcie wraz z danymi osobowymi nabywcy. Do tego czasu ponosisz wraz z nim odpowiedzialność solidarną wobec zakładu ubezpieczeń za zapłatę składki ubezpieczeniowej należnej za okres do dnia powiadomienia zakładu ubezpieczeń. Jednak skutki wyrządzenia szkody po dniu sprzedaży samochodu obciążają wyłącznie nabywcę. :diabel:
MARTiiii Opublikowano 4 Stycznia 2007 Autor Opublikowano 4 Stycznia 2007 Do dziada, czyli jeszcze tam trzeba warować. Do tego czasu ponosisz wraz z nim odpowiedzialność solidarną wobec zakładu ubezpieczeń za zapłatę składki ubezpieczeniowej należnej za okres do dnia powiadomienia zakładu ubezpieczeń hmmmm.... Czyli jak nie zgłoszę faktu sprzedaży auta do przykłądowo PZU to za rok przyjdzie mi wezwanie do zapłaty OC chociaż nie jestem właścicielem :galy: tego samochodu, został przerejestrowany itd. :053:
arek2642 Opublikowano 5 Stycznia 2007 Opublikowano 5 Stycznia 2007 Tak dlatego warto powiadomic zakład ubezpieczeniowy o fakcie sprzedaży samochodu, bądź liczyc na to, że nowy właściciel pojazdu wypowie umowę dotychczasowemu ubezpieczycielowi - wtedy możesz liczyc na zwrot składki ubezpieczeniowej liczony od dnia wypowiedzenia umowy.
tkp Opublikowano 18 Września 2007 Opublikowano 18 Września 2007 Zobacz na motofinanse.pl - obszerne info na ten temat.
bratpit Opublikowano 27 Września 2007 Opublikowano 27 Września 2007 Do dziada, czyli jeszcze tam trzeba warować. Do tego czasu ponosisz wraz z nim odpowiedzialność solidarną wobec zakładu ubezpieczeń To jest oczywiście nieprawda , od momentu wyrejstrowania samochodu w wydziale komunikacji ( nawet jak tego niezgłosisz w ubezpieczalni ) nieponosisz żadnych konsekwenji , jeżeli nowonabywca zrobi jakąś szkode.
Rekomendowane odpowiedzi