Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Brak badania technicznego - mandat ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam .

Mam do was takie szybkie pytanie .

Nie miałem jeszcze takiej sytuacji, i nie pamiętam jak o tym stanowią przepisy .

Czy jeśli podczas kontroli okaże się że nie mam aktualnych badań technicznych , to czy zabierają tylko dowód czy też jest jakiś mandat ?

bo za brak dokumentu to chyba raczej nie. Dowód rej. jest tylko pieczątki nie ma .

Opublikowano

Zabierają dowód, bez mandatu.

W "uwaga pirat" widziałem :grin:

Opublikowano

Dokładnie zabiorą dowód bez mandatu

Opublikowano
  • Autor

OK Dzięki za pomoc .:hi:

---------- Post dopisany at 16:37 ---------- Poprzedni post napisany at 16:31 ----------

To jeszcze tylko dopytam .

Czy po tym jak zrobię badania to dowód odbieram u siebie w gminie w wydziale komunikacji ? I czy muszę tam ponosić jakieś opłaty czy cuś :kox: ?

Opublikowano

Tak dowód u siebie w gminie chyba że auto nieprzerejstrowane to w wydziale komunikacji który widnieje w dowodzie opłaty nie ponosisz o ile dobrze pamiętam

Opublikowano

A jak się szybko ogarniesz, to odbierzesz jeszcze z komendy, zanim zdążą wysłać do urzędu.

Opublikowano

lepiej przegląd zrobić :D

Opublikowano
Tak dowód u siebie w gminie

Tylko i wyłącznie policja wysyła do wydziału komunikacji, do żadnego Urzędu Gminy.

Opublikowano

Nie pokazuj dowodu- dostaniesz 5 dyszek za brak dokumentu przy kontroli -,ale przynajmniej nie musisz latać po urzędach-, a przegląd robisz sobie na spokojnie

Opublikowano

Przy kontroli w dzień można by było tak wykombinować ale wieczorem już nie.

Bo jak pały zobaczą datę podbicia to może być nieciekawie.

Opublikowano

Ale gdzie mieliby zobaczyć datę podbicia- jeśli dowodu wogóle im nie pokazujesz?

Opublikowano

A jak każą przynieść go na drugi dzień na komendę ?

Tylko nie wiem czy mają takie prawo żądać tego od kierowcy.

Opublikowano

A czy czasem nie zabraniają dalszej jazdy? Czyli laweta? Bo w końcu auto nie ma badań jakby nie było.

Opublikowano
Nie pokazuj dowodu- dostaniesz 5 dyszek za brak dokumentu przy kontroli -,ale przynajmniej nie musisz latać po urzędach-, a przegląd robisz sobie na spokojnie

Chyba lepiej iść do urzędu niż patrzeć jak samochód zabierają na lawetę :decayed:

Opublikowano

Ale pitolicie farmazony- napewno nie będą kazali nic przynosić...,za brak dowodu nie zabierają auta na lawetę tylko dostajesz mandat za brak wymaganego dokumentu przy kontroli(dostajesz 50 zl za skleroze)a oni w systemie sprawdzają czy pojazd należy do Ciebie i czy nie jest kradziony-,póki co w ich systemie nie ma wglądu czy samochód ma badania... P.S na chwile obecną nawet za brak O.C nie odholują ci auta - jeśli w CEPIKU nie będzie twojego auta jako ubezpieczonego to będziesz mógł jechać dalej- ale policaje sporządzają zawiadomienie do FG- a wtedy taka przyjemność dużo kosztuje...

Opublikowano

To czemu często gęsto komuś bez papierów każą dowieźć natychmiast dokumenty (np ktoś z rodziny) bo inaczej jazdy nie będzie? A nawet jak dokument zostanie dostarczony podczas tej kontroli to i tak mandacik leci?

Nie masz dowodu albo ubezpieczenia to zgodnie z prawem dalej nie jedziesz. Policji nie obchodzi co zrobisz z autem na środku drogi ale jechać teoretycznie nie masz prawa.

Wysłane z mojego Trooper_X55

Opublikowano

barthek11 jakbyś nie wiedział to informuję, że w CEPiK-u jest informacja o dacie badania technicznego, podobnie jak o polisie OC

Opublikowano

Jeśli nas złapią bez pieczątki w dowodzie to dowód leci tak jak to koledzy pisali, i niema zmiłuj się. Jednak nasze towarzystwa ubezpieczeń w trosce o klienta powiadamiają nas o kończącym się ubezpieczeniu więc ciężko przeoczyć.

Opublikowano

Tyle że tu mowa o badaniu technicznym a nie o ubezpieczeniu.

Choć w moim regionie 1 stacja na 9 wysyła powiadomienie o tym.

Opublikowano

Można dostać mandat za poruszaniem się pojazdem niedopuszczonym do ruchu. Lepiej zrobić przegląd- przerabiałem ten temat.