Opublikowano 9 Lutego 201214 l Cześć wszystkim Poczytałem troszkę o problemach z wycieraczkami i wybrałem najpierw najprostszy sposób. Użyłem sprey ceramic coś na bazie wd40 i psikałem cały mechanizm w miejscach gdzie się zapiekają, bądź przymarzają, puściło na drugi dzień :>, więc popsikałem jeszcze raz tak na wszelki wypadek działają bez zarzutu. dzięki za porady. marcin30a
Opublikowano 20 Lutego 201214 l Na allegro znalazłem ściągacz do wycieraczek http://allegro.pl/sciagacz-do-ramion-wycieraczek-yt-0846-yato-i2093284739.html
Opublikowano 20 Lutego 201214 l Na allegro znalazłem ściągacz do wycieraczek http://allegro.pl/sciagacz-do-ramion-wycieraczek-yt-0846-yato-i2093284739.html kurcze-taki sam , jak ja kupiłem-tylko sporo tańszy... ja kupiłem taki mały ściągacz do wycieraczek http://www.ebay.co.uk/itm/400255880284?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649#ht_2635wt_1115 bo ostatnio znów zwolniły i nie mogłem zdjąć tej od pasażera, podszybie mi pękło, ale nie zeszła...
Opublikowano 15 Marca 201214 l czy jest jeszcze gdzies miejsce gdzie wiszą fotosy do pierwszego posta z naprawą?
Opublikowano 23 Marca 201214 l Witam czy jest jeszcze gdzies miejsce gdzie wiszą fotosy do pierwszego posta z naprawą? Raczej nie. __________________ Pozdrawiam Rafał
Opublikowano 26 Marca 201214 l Witam Panowie mam pytanko bo nie moglem niestety tego znalezec w tym temacie a jak znalazlem to bez odpowoedzi, chodzi mi o to ze mi tez wycieraczki zaczely wolno chodzic ale tez nie wylaczaja sie jak dam manetke na sam dol, a jak zmieniam szybkosc wycieraczek to caly czas ida tak samo wolno jak na najwolniejszym ustawieniu i teraz pyttanie czy tez rozbierac i czyscic czy szukac rozwiazania gdzie indziej ?? pozdro no i pomoglo czyszczenie dziekuje wszystkim za wskazowki
Opublikowano 28 Marca 201214 l koledzy mam podobny problem. W zimie wycieraczki chodziły jak chciały, albo chodziły nieprawidłowo, albo nie pracowały w ogóle, zatrzymywały się w pionie, uruchamiały się samoczynnie i nie reagowały na polecenia na przełączniku. Sytuacja sama uległa zmianie, zaczeły chodzić jak wcześniej, reagują na ruchy manetką z odpowiednią predkoscia i czestotliwością. Problem w tym, że po przetarciu szyby zejdą na dół do pozycji wyjściowej i natychmiast przesuną się do góry na wysokość mniej więcej nalepki z nr rejestracyjnym. Kiedy popchne je siłą w dół uruchomią się same, wykonają ruch i wrócą na dół i zaraz do góry na wysokość tej nalepki. Póki co nie mam czasu zajrzeć ale wole się do tego przygotować dlatego odkopuje temat i pytanie czy miałeś te same objawy. Mało tego ostatnio bedąc w jakimś komisie ze znajomym widziałem A4 B6 gdzie wycieraczki stały w tej pozycji co u mnie, tak więc temat jest stały i upierdliwy ;/. Czy to wina mechanizmu ? (spryskałem go WD 40 bez zmian) czy jakiegoś przełącznika/przekaźnika bądź usterka silnika wycieraczek ? Pomózcie Panowie...
Opublikowano 29 Marca 201214 l Koledzy mam pytanie. Też mam problem z wycieraczkami, ale nie jestem do końca przekonany czy na pewno się zatarły. Wycieraczki jeszcze 4-5 dni temu chodziły bezproblemowo. Tak jak przez całą jesień i zimę. A dzisiaj trochę deszczu popadało, ja za manetkę a tu wycieraczka pasażera podniosła się 2 centymetry i po chwili opadła do początkowego położenia. Od strony kierowcy podniosła się może z centymetr i też opadła po chwili. To także objaw zatarcia? skoro kilka dni temu działały bez najmniejszego problemu ???
Opublikowano 29 Marca 201214 l Koledzy mam pytanie. Też mam problem z wycieraczkami, ale nie jestem do końca przekonany czy na pewno się zatarły. Wycieraczki jeszcze 4-5 dni temu chodziły bezproblemowo. Tak jak przez całą jesień i zimę. A dzisiaj trochę deszczu popadało, ja za manetkę a tu wycieraczka pasażera podniosła się 2 centymetry i po chwili opadła do początkowego położenia. Od strony kierowcy podniosła się może z centymetr i też opadła po chwili. To także objaw zatarcia? skoro kilka dni temu działały bez najmniejszego problemu ??? Sprawdź mechanizm wycieraczek odpinając jedno ramię, tę od silnika i spróbuj poruszać ramionami wycieraczek i w ten sposób sprawdzisz czy cały mechanizm w miarę lekko chodzi. ---------- Post added at 22:10 ---------- Previous post was at 21:49 ---------- koledzy mam podobny problem. W zimie wycieraczki chodziły jak chciały, albo chodziły nieprawidłowo, albo nie pracowały w ogóle, zatrzymywały się w pionie, uruchamiały się samoczynnie i nie reagowały na polecenia na przełączniku. Sytuacja sama uległa zmianie, zaczeły chodzić jak wcześniej, reagują na ruchy manetką z odpowiednią predkoscia i czestotliwością. Problem w tym, że po przetarciu szyby zejdą na dół do pozycji wyjściowej i natychmiast przesuną się do góry na wysokość mniej więcej nalepki z nr rejestracyjnym. Kiedy popchne je siłą w dół uruchomią się same, wykonają ruch i wrócą na dół i zaraz do góry na wysokość tej nalepki. Póki co nie mam czasu zajrzeć ale wole się do tego przygotować dlatego odkopuje temat i pytanie czy miałeś te same objawy. Mało tego ostatnio bedąc w jakimś komisie ze znajomym widziałem A4 B6 gdzie wycieraczki stały w tej pozycji co u mnie, tak więc temat jest stały i upierdliwy ;/. Czy to wina mechanizmu ? (spryskałem go WD 40 bez zmian) czy jakiegoś przełącznika/przekaźnika bądź usterka silnika wycieraczek ? Pomózcie Panowie...Spróbuj przekręcić to małe ramie co się przykręca do silnika i co przenosi ruch na wycieraczki.
Opublikowano 30 Marca 201214 l U mnie złamany mechanizm wycieraczki, pękło to ramie przy kierowcy zaraz przy tym trzpieniu na którym mocuje się wycieraczkę
Opublikowano 30 Marca 201214 l Nic innego nie pozostaje jak pospawać pęknięte ramie albo szukaj używki. Na 3 stronie tego tematu kolega Deszcz pisał, że spawał pęknięte ramię.
Opublikowano 30 Marca 201214 l No właśnie tak się zastanawiam czy spawać czy kupić raczej nowe. Nówka około 350. Jeszcze nie wiem. Ale w sumie objaw by się zgadzał. Bo jak ramie było złamane to całość robiła lekki ruch, później pewnie się gdzieś opierało i nie szło do góry dalej, No i później ruch powrotny ponownie kładł poprawnie wycieraczkę na swojej pozycji.
Opublikowano 30 Marca 201214 l arek jeżeli masz tylko złamane to ramie to je pospawaj lub kup klej do alu ktoś juz tu wczesniej pisal ze i klejenie pomaga bo dawać 350 pln za nowy mechanizm to trochę głupie lepiej tą kase przeznaczyc na cos innego do auta pozdro
Opublikowano 31 Marca 201214 l No niby tak, ale ja znowu mam odwieczny problem z czasem. Albo nie ma czasu na nic, albo jest ale akurat nie na to co w tej chwili najważniejsze. Nie miałbym czasu tego pospawać. A samochód potrzebny teraz na maksa. Dzisiaj odebrałem nowy mechanizm, kupiłem ściągacz i zaraz wybieram się do garażu wymontować i powymieniać wszystko. Może strzelę jakieś foto to wstawię, bo te z początku wątku już zniknęły.
Opublikowano 31 Marca 201214 l Zrobione Działa pięknie. Wszystko w sumie bez najmniejszych problemów. Całość zajęła mniej więcej 3,5 godziny. Bez pośpiechu, z przemyśleniem każdej czynności, ze sporymi przerwami na papierosa:) Warto mieć kolegę do pomocy. Ja miałem mojego Mareczka i bez niego nie było by tak łatwo. W razie czego mam ściągacz który mogę pożyczyć. Wydaje mi się że bez niego nie była by to prosta sprawa. Zdjęć w ferworze walki i towarzystwa niestety nie zrobiłem
Opublikowano 31 Marca 201214 l Zrobione Działa pięknie. Wszystko w sumie bez najmniejszych problemów. Całość zajęła mniej więcej 3,5 godziny. Bez pośpiechu, z przemyśleniem każdej czynności, ze sporymi przerwami na papierosa:) Warto mieć kolegę do pomocy. Ja miałem mojego Mareczka i bez niego nie było by tak łatwo. W razie czego mam ściągacz który mogę pożyczyć. Wydaje mi się że bez niego nie była by to prosta sprawa. Zdjęć w ferworze walki i towarzystwa niestety nie zrobiłem Arku miałeś podobne objawy jak w mojej B6 ? Za wysoko zatrzymująca się wycieraczka ? Gratuluje samodzielnej wymiany, ja zabiore się za to za tydzień jak tylko znajdę więcej czasu
Opublikowano 1 Kwietnia 201214 l Zrobione Działa pięknie. Wszystko w sumie bez najmniejszych problemów. Całość zajęła mniej więcej 3,5 godziny. Bez pośpiechu, z przemyśleniem każdej czynności, ze sporymi przerwami na papierosa:) Warto mieć kolegę do pomocy. Ja miałem mojego Mareczka i bez niego nie było by tak łatwo. W razie czego mam ściągacz który mogę pożyczyć. Wydaje mi się że bez niego nie była by to prosta sprawa. Zdjęć w ferworze walki i towarzystwa niestety nie zrobiłem Arku miałeś podobne objawy jak w mojej B6 ? Za wysoko zatrzymująca się wycieraczka ? Gratuluje samodzielnej wymiany, ja zabiore się za to za tydzień jak tylko znajdę więcej czasu Nie, u mnie wycieraczki przestały działać z dnia na dzień. i poprostu nie ruszyły z miejsca. oprócz takiego delikatnego "dygnięcia" a jak później zauwazyłem miałem złamany mechanizm tuż przy trzpieniu od kierowcy.
Opublikowano 13 Maja 201214 l Koledzy powiedzcie mi jak dokładnie zdjąć te plastikowe podszybie, muszę szybko naprawić te wycieraczki gdyż wieczorem lecę za granicę, a nie chce nic połamać. NA początku posta jedni piszą że ciągnąc w stronę przodu a inna osoba że ciągnąc do góry. Jak to w końcu zdemontować bo nie chcę tego połamać.
Opublikowano 13 Maja 201214 l najlepiej pryśnij łączenie podszybia z szyba jakimś WD40, zbiera się tam dużo syfu i mocna trzyma podszybie. podszybie najpierw musisz podnieść do góry(musi wyskoczyć z rynienki przy szybie) a potem ciągniesz do przodu.