Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki olej do manualnej skrzyni w Audi A4 B8?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki wielkie za odpowiedź.

To jest konkret.

Teraz tylko pozostaje ustalić czy aby na pewno Ravenol MTF-2 SAE 75W-80 do mojego auta będzie dobry.

Czy mógł bym prosić o rozszyfrowanie zagadki na stronie Ravenolu nic innego mi nie proponują ale na stronie LIQUI MOLY było identycznie.

vin: WAUZZZ8K9EA056864

Witam

Ze względu na to że miałem wlany nie ten olej nie mogłem długo czekać, więc zdobyłem numer oleju w inny sposób i okazało się że ja też powinienem mieć G052532A2.

Olej Ravenol MTF-2 SAE 75W-80 zakupiony i już wymieniony. Rożnica przy 0*C jest ogromna, biegi wchodzą bez zgrzytu, płynnie, teraz czy olej jest zimny czy ciepły nie ma różnicy.

Nadmienię tylko, bo pojawiały się komentarze w których ludzie pisali, dobrze że wymienili olej bo strasznie ciemny był, a nowy taki słomkowy, więc z racji tego, że olej, ten pierwszy, wymieniałem na wiosnę tego roku czyli jeździłem na nim ponad pół roku i też był słomkowy jak wlewałem, to teraz jak go spuszczałem  już taki nie był tylko właśnie taki ciemny. Więc może te oleje tak mają tylko nikt nie wie bo kto wymienia olej w skrzyni tak często żeby to zaobserwować.

Jeszcze raz dzięki za pomoc.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam , zamierzam wymienić olej w skrzyni biegów. Możecie proszę wskazać dokładnie jaki olej mam kupić  i ile? 

A4 B8 2.0 TDI 143km (CAGA) manual 6 biegów. 

VIN: WAUZZZ8K0BA028320

Opublikowano
5 minut temu, muszini napisał(a):

Witam , zamierzam wymienić olej w skrzyni biegów. Możecie proszę wskazać dokładnie jaki olej mam kupić  i ile? 

A4 B8 2.0 TDI 143km (CAGA) manual 6 biegów. 

VIN: WAUZZZ8K0BA028320

https://a4-klub.pl/topic/268828-jaki-olej-do-manualnej-skrzyni-w-audi-a4-b8/#findComment-5826578

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Kolejny mój wpis na temat doświadczeń z nowym olejem - może komuś się to przyda. Skrzynia KXP, olej Ravenol MTF-2 75W-80. Dzisiaj rano -15 stopni C. Samochód uruchomiony po prawie 18-tu godzinach od ostatniej jazdy (zaparkowany na dworze, przed blokiem). Żadnych uwag do pracy drążka zmiany biegów. Pracuje tak, jakby mrozu nie było. Biegi wrzucam bez najmniejszego problemu i to praktycznie zaraz po ruszeniu. 

Edytowane przez ke_raj

Opublikowano

Taka sama informacje na temat tego Ravenola wrzucałem na forum jak dobrze pamiętam w lutym 2014r z tym ze była to B5ka AJL w Q i jak widać nic sie nie zmieniło :decayed:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

To ja też dodam kilka słów na temat doświadczeń z Ravenolem.

Teraz przy -10 pierwsza zmiana biegu z 1 na 2 jest z oporem, reszta płynne, więc jest super. Na poprzednim LM były problemy już przy +5 i to prawie na każdym biegu. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dałoby rade sprawdzić jakie oleje potrzebuje i ile (skrzynia i dyfer):

Kod silnika: CJCA

Skrzynia: manualna 6-cio biegowa

Napęd: Quattro 4x4 (stały)

Vin: WAUZZZ8K2DA210801

Opublikowano

Krystianie czy temat nadal aktualny? Mogę Ci z tym pomóc.

Opublikowano

@dzik tak, aktualny :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Hej, poprosiłbym o pomoc w doborze oleju. Planuję ravenol, do skrzyni MTF-2 75W-80, do dyfra DGL 75W-85 LS. Nadadzą się?

Dyfer MFS, skrzynia PJA. VIN: WAUZZZ8K4FA036930

Edytowane przez lnk123

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć, dałoby rade sprawdzić jaki i ile oleju do skrzyni?

VIN: WAUZZZ8K3FN000381

Z góry dziękuje