olo3s Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Witam mam takie pytanie po zmianie oponek na letnie 215/50/17 pojawiło mi się buczenie w prawym przodzie.Czy to łożysko i można to sprawdzić w domowym garażu przed jechaniem do Magika ;)Na letnich w tamtym sezonie tez tak wyło przy oponce 235/40/18 Ale po zmianie na zimę 205/50/17 przestało więc myślałem że opona.Ale teraz to raczej odpada,żeby z winy opony,bo znowu to samo koło(taki traf???)
djshaker Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Sprawdzenie czy to łożysko: Jedziesz sobie powiedzmy 50km/h i energicznie skręcasz raz w lewo raz w prawo odciążając na przemian lewą i prawą stronę. Jeśli to łożysko to jak skręcisz w prawo, prawa się odciąży i buczenie ustanie.
olo3s Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Dzięki dzisiaj w drodze powrotnej sprawdzę.Pozdro
dixon_ns Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Myślę że można sprawdzić w taki sposób ja wyżej kolega pisze lub udać się na stacje kontroli pojazdów tam gdzie badanie techniczne i też powinni sprawdzić bo kiedyś sam poprosiłem na badaniu żeby sprawdzili czy łożysko do wymiany. 1
djshaker Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Na badaniu za które zapłaciłeś... Kolega prosił o sposób przed udaniem się do zakładu.
olo3s Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Autor Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Witam ponawiam pytanie.Sprawdziłem sposobem zaproponowanym przez kolegę powyżej i nie jestem w stanie stwierdzić jednoznacznie czy to łożysko.Co prawda troszkę ciszej jest przy odciążeniu danego koła,ale szału niema.Spotkał się ktoś z forumowiczów z takim defektem???Pozdro
ChilliPalmer Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Kolego mam identyczny problem (to chyba nasze Łodzkie drogi taki mają asfalt ;-) ) niestety nie udało mi się go rozwiązać, dodam że u mnie takie buczenie/huczenie dochodzi gdzieś z tyłu, nie jestem w stanie określić czy lewa czy prawa strona. Jak wpadniesz na jakiś trop to pisz koniecznie ! PS. U mnie koła nie wykazują żadnego luzu. Na zakrętach czy przyśpieszaniu nic się nie nasila. Jedynie natężenie dźwięku rośnie lawinowo od ok 75km/h - cichnie w okolicach 110km/h i pojawiają się wibracje nadwozia.
Rafał83 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 sprawdź czy opona nie jest wyząbkowana
ChilliPalmer Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Wyząbkowane chyba nie są, tyle że to jeszcze zimówki (BF Goodrich) biznik typu "jodełka"
tomek_vw Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 wystarczy podnieść samochód na windzie chwycić delikatnie za sprężynę i zakręcić kołem jeżeli delikatne drgania będą się przenosić na sprężynę to łożysko do wymiany ja obstawiam że to wina opon jeżeli na zimówkach nie było tego, możesz mieć jeszcze taka sytuację że jak się zmieni rodzaj asfaltu to buczenie zniknie na chwilę
Sebastianb6 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Rafał83-dobrze mówi. Prosty sposób,zamień koła miejscami. W zeszłym roku zakładałem 17' ,mój błąd kupiłem używane opony. Po założeniu na pczątku sezonu,zaczeło huczeć. Myślałem że się zastrzelę bo dźwięk był okropny a łożyska miesiąc wcześniej robione. Po zamianie na tył,było ciszej ale wiedziałem ze coś jest nie tak z oponą. Kupiłem dwie nowe,wszystko ustało.
olo3s Opublikowano 16 Maja 2014 Autor Opublikowano 16 Maja 2014 witam jutro będę miał czas to zamienię przód z tyłem i zobaczę.Dam znać czy zaszły jakieś zmiany. pozdro ---------- Post dopisany 16-05-2014 at 20:09 ---------- Poprzedni post napisany 29-04-2014 at 16:54 ---------- witam po dłuższej nieobecności.Oponki zamienione i buczenie ustało więc oponka do wymiany i po kłopocie.Dzięki za podpowiedzi Koledzy Pozdro
ChilliPalmer Opublikowano 15 Czerwca 2014 Opublikowano 15 Czerwca 2014 U mnie w dalszym ciagu jest problem kupilem nowe opony 205/55R16 Michelin Primacy HP. Huczenie/buczenie ewidentnie dochodzi z tylu, tarcze minimalnie ocieraja o zaciski ale to na pewno nie to. Buczenie nasila mi sie podczas przyspieszania lub obciazenia pojazdu (komplet pasazerow - masakra, leb chce peknac). Kola nie maja luzow chociaz minimalne wibracje nadwozia sa wyczuwalne (kola i felgi nowe - wywazane 2 razy). Jesli to lozyska z tylu to czy da rade je wymienic samemu ? Jakie polecacie ?
FPek Opublikowano 16 Czerwca 2014 Opublikowano 16 Czerwca 2014 U mnie w dalszym ciagu jest problem kupilem nowe opony 205/55R16 Michelin Primacy HP. Huczenie/buczenie ewidentnie dochodzi z tylu, tarcze minimalnie ocieraja o zaciski ale to na pewno nie to. Buczenie nasila mi sie podczas przyspieszania lub obciazenia pojazdu (komplet pasazerow - masakra, leb chce peknac). Kola nie maja luzow chociaz minimalne wibracje nadwozia sa wyczuwalne (kola i felgi nowe - wywazane 2 razy). Jesli to lozyska z tylu to czy da rade je wymienic samemu ? Jakie polecacie ? jak masz zaciecie to zmienisz ale to jest troche roboty, kup albo oryginalne albo skf
Rekomendowane odpowiedzi