Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Chciałbym wymienić sprzęgło na jakieś mocniejsze,co proponujecie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tak by wytrzymało jakieś 350-400Nm.......proszę o sugestie,sorry że pytam tu ale w dziale napęd nie otrzymałem odp

Opublikowano

Skrzynia 6 + sprzęgło 240 mm :)

Opublikowano

A bez wymiany skrzyni nie da rady??

Opublikowano

Da np Sachs Performace lub wzmacniany docisk i tarcza od Radziowskiego

Opublikowano

Da np Sachs Performace lub wzmacniany docisk i tarcza od Radziowskiego

chyba Radzikowskiego

www.sprzegla.com

Opublikowano

chyba Radzikowskiego

Oczywiście, że o niego chodzi. Nie wiem jak się udało mi walnąć w nazwisku, pewnie zjadłem "k" :mysli:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

odświeżam temat, co potrzebuję, aby wrzucić skrzynię 6 do AFN-a co dokładnie będę potrzebował, jakie sprzęgło do tego, dodam że silnik modyfikowany i celuje w ok 380NM , jakie koszta tego zabiegu i od czego ta skrzynia ma być.

Czekam na info, może ktoś już to robił :mysli:

Opublikowano

odświeżam temat, co potrzebuję, aby wrzucić skrzynię 6 do AFN-a co dokładnie będę potrzebował, jakie sprzęgło do tego, dodam że silnik modyfikowany i celuje w ok 380NM , jakie koszta tego zabiegu i od czego ta skrzynia ma być.

Czekam na info, może ktoś już to robił :mysli:

Robił i to calkiem niedawno. :kox: Potrzebne Ci dokladnie to samo co opisałem tu:

http://www.a4-klub.pl/smf/b5_ajm_koncepcja_na_dlubniecie_parcha-t38351.0.html

Opublikowano

Ktoś gdzieś pisał o sprzęgle od 1Z, że podobno jest mocniejsze i pasuje bez problemów :mysli: Nie wiem ile w tym prawdy :co:

Opublikowano

Ktoś gdzieś pisał o sprzęgle od 1Z, że podobno jest mocniejsze i pasuje bez problemów :mysli: Nie wiem ile w tym prawdy :co:

tomigsi uzywa takiego sprzegla, kolo zamachowe od 1z i do tego reszta gratow takze do 1z, lozysko moze byc od afn-a bo podobno jest takie same. Ja tez bede sie szykowal na taka wymianke tylko na razie zbieram graty.

Opublikowano

[tomigsi uzywa takiego sprzegla, kolo zamachowe od 1z i do tego reszta gratow takze do 1z, lozysko moze byc od afn-a bo podobno jest takie same. Ja tez bede sie szykowal na taka wymianke tylko na razie zbieram graty.

ale ciekawe czy pasuje bez problemów i nic nie trzeba przerabiać :mysli: Żeby mechanik się nie zdziwił :polew:

Opublikowano

[tomigsi uzywa takiego sprzegla, kolo zamachowe od 1z i do tego reszta gratow takze do 1z, lozysko moze byc od afn-a bo podobno jest takie same. Ja tez bede sie szykowal na taka wymianke tylko na razie zbieram graty.

ale ciekawe czy pasuje bez problemów i nic nie trzeba przerabiać :mysli: Żeby mechanik się nie zdziwił :polew:

przeróbka będzie jedynie na skróceniu lub wymianie śrub mocujących koło zamachowe , ja skróciłem i dałem je na klej do gwintów .

Opublikowano

Z tego co czytałem na forum passata wiem, że zamiast dwumasy można dać koło zamachowe od vr6.

Opublikowano

Z tego co czytałem na forum passata wiem, że zamiast dwumasy można dać koło zamachowe od vr6.

w passat-cie silnik montowany jest poprzecznie, wiec taka opcja odpada.

Opublikowano

SACHS PERFORMANCE do A4 B5 AVG, AFN 1.9 TDI 110KM rok 2000:

Docisk - 1156.37 zł

0294883082999715ub4.th.gifthpix.gif

Tarcza do 420Nm - 1046.53 zł

0294881864999961zw5.th.gifthpix.gif

Łożysko zwalniające - 112.61 zł + jakiś dwumas SACHS pewnie ok 900 zł :mysli:

Ceny niezłe... ale pewnie dało by radę :>

Opublikowano

co Ty opowiadzasz ...

motor jest tak samo ulozony jak w A4 .... czyl wzdluznie ... :wink4:

Opublikowano

Bardzo drogi jest ten Sachs...

Ja jestem za wrzuceniem skrzyni 6 i sprzęgła 240mm... tylko ciekawi mnie jakie są koszty tego...

Opublikowano

Bardzo drogi jest ten Sachs...

Ja jestem za wrzuceniem skrzyni 6 i sprzęgła 240mm... tylko ciekawi mnie jakie są koszty tego...

taniej wyjdzie wymienić skrzynię?? :naughty:[br]Dopisany: 27 Październik 2008, 22:08_________________________________________________

co Ty opowiadzasz ...

motor jest tak samo ulozony jak w A4 .... czyl wzdluznie ... :wink4:

...jedynie w passacie B5
Opublikowano

Nie mówie że taniej :naughty: ale jak już się pchać w większe koszty to lepiej ciut więcej dołożyć i mieć fajniejszą skrzynie, chociaż przyznam się że nie wiem jakie są koszta skrzyni 6

Ja osobiście w użytkowaniu mojego klekota na codzień mam tak nie raz że brakuje mi tego 6 biegu :gwizdanie:

Opublikowano

Nie mówie że taniej :naughty: ale jak już się pchać w większe koszty to lepiej ciut więcej dołożyć i mieć fajniejszą skrzynie, chociaż przyznam się że nie wiem jakie są koszta skrzyni 6

Ja osobiście w użytkowaniu mojego klekota na codzień mam tak nie raz że brakuje mi tego 6 biegu :gwizdanie:

przy 6-biegowej skrzyni auto sporo straci na dynamice. Będzie trzeba częściej machać lewarkiem.. uwierz mi, że szybko być marudził po wymianie skrzynia na 6.

Kiedyś test robił motor:

"Różnica w prędkościach obrotowych silnika przy 100km/h miedzy AVG 5 biegów i AVF 6biegów:

[AVG 5b]-4 bieg-100km/h-ok.2700obr.

-5 bieg-100km/h-ok.2100obr.

[AVF 6b]-5 bieg-100km/h-ok.2500obr.

-6 bieg-100km/h-ok.2000obr.

Wg. mnie nie warto zmieniać skrzyni w tym przypadku co opisałem[moze są skrzynie 6-biegowe do B5 są o dłuższych przełożeniach z silników 2,5 TDI bądź ATJ]

Ten 6 bieg nie jest takim nadbiegiem jak sie spodziewałem, liczyłem na maximum 1800obr. przy 100km/h na tym 6 b."