radioo11 Opublikowano 19 Maja 2014 Opublikowano 19 Maja 2014 ja do tej pory tez jezdzilem na 5w40 motula ale puszcza mi uszczelniacz walu od strony sprzegla,wiec zagescilem oliwe na 10w40,ale to nie watek o oliwie tylko o skrzyni,wiec ja polecam regeneracje,a nie kupno innej.
?ukaj Opublikowano 19 Maja 2014 Autor Opublikowano 19 Maja 2014 Ja do tej pory myslałem że castrol to dobra firma a jednak pisza ze nie wiec zmienie go na motula a co do skrzyni to poczekam na sprzeglo a potem najwyżej zregeneruje bo używke i tak bym musiał predzej czy puźniej regenerować
Tommy Gun Opublikowano 19 Maja 2014 Opublikowano 19 Maja 2014 Ja do tej pory myslałem że castrol to dobra firma a jednak pisza ze nie wiec zmienie go na motula a co do skrzyni to poczekam na sprzeglo a potem najwyżej zregeneruje bo używke i tak bym musiał predzej czy puźniej regenerować Popieram, zrobić raz a dobrze jeżeli zamierzasz dłużej jeździć autem.
vp-tdi Opublikowano 30 Maja 2014 Opublikowano 30 Maja 2014 Ja do tej pory myslałem że castrol to dobra firma a jednak pisza ze nie wiec zmienie go na motula a co do skrzyni to poczekam na sprzeglo a potem najwyżej zregeneruje bo używke i tak bym musiał predzej czy puźniej regenerować u mnie w starym kiblu 1z czy bym wlał motula ,millersa czy lotosa ,jezdzi tak samo ,chodzi tak samo , dla tego silnika taki lotos to już złoto ,nic lepszego co byś mu wlał nic nie daje ,taki lotos przewyzsza normy olejowe z 1995r 5-krotnie wiec w sumie nawet i on jest juz dla niego za dobry.
Gość Opublikowano 30 Maja 2014 Opublikowano 30 Maja 2014 Byle nie lać mineralnego oleju do uturbionego motoru jak co nie, którzy, bo stare auto to zalać go minerałem. Mam 270tyś/km u siebie i jeżdżę na ful syntetyku, według mnie prawie każdy olej czy to mobil czy castrol czy lotos teraz to jeden ciort, to wszystko to tylko chwyty marketingowe, moja zasada lać full lub półsyntetyk i zmieniać max co 10-12tyś. Co do skrzyni to telepanie przy ruszaniu to na 80% dwumas, jeśli chodzi o synchronizator 3biegu to radziłbym tym się zająć w miarę szybko, u mnie jazda z takim objawem skończyła się zablokowaniem skrzyni przy 70km/h, a co dalej to można się domyśleć.
vp-tdi Opublikowano 30 Maja 2014 Opublikowano 30 Maja 2014 e tam jakis koleś u nas jezdzi na mineralnym juz 8 lat w starym c4 AAT tyle ze jakis do turbo diesla kupuje i nie nazeka na silnik . sory za ot
Gość Opublikowano 30 Maja 2014 Opublikowano 30 Maja 2014 zależy ile jeździ ja robię tyle przez rok tyle co inni przez 3-4 lata:decayed:
fireman tom Opublikowano 31 Maja 2014 Opublikowano 31 Maja 2014 Tak jak koledzy pisali to synchronizator. Ja bym nie ładował sie w koszty. Miałem to samo. Naprawa skrzyni kosztowała mnie 1000zł a po roku stało się to samo. Kupiłem używkę za 500zł i jeżdże już 4 lata na niej.
radioo11 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Kto cie kasowal za te skrzynie? Synchro w aso kosztuje 105zl cuda jakies piszesz ze 1000 za naprawe dales.
wojtas9292 Opublikowano 2 Czerwca 2014 Opublikowano 2 Czerwca 2014 mi tez sie wysrał synchro 3 wymiana 350 zł w wierzbnie za oławą
Bartek1401 Opublikowano 2 Czerwca 2014 Opublikowano 2 Czerwca 2014 U mnie też 3 wchodzi z zgrzytem, czasami jak prosto idealnie popcham gałkę w dół to wejdzie lux. Wymieniałem ostatnio dwumas, kupiłem oryginalny używany na szrocie razem z dociskiem za 200zł i w sklepie nową tarczę Jeździłem z mechanikiem i mówił że dwumas i zacisk jest prawie jak nie używany i może wytrzymać dłużej niż te nowe. Co do wrzucania 3 biegu myślicie, że to synchronizator ?
wojtas9292 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Opublikowano 3 Czerwca 2014 u siebie chcialem tak zrobic i taniej chyba wyjdzie kupnu uzywanej pewnej skrzyni .ale watpie ze ktos taka ma .a jak ktoś ma to pewnie cena powala .podobno skrzynie po 2000r byly jakoś tam lepsze ale czy to prawda ? i podobno jak siedzi w skrzyni 2-mas to mniej dostaje po d*pie i nie slychac w nich tego rzęcholenia koszt naprawy plus montaz i demotaż skrzyni to 600 zł w b5 synchronizator pada 3 biegu jest to standart w b6 już jest grubszy i nie peka ;d ---------- Post dopisany at 12:17 ---------- Poprzedni post napisany at 12:14 ---------- U mnie też 3 wchodzi z zgrzytem, czasami jak prosto idealnie popcham gałkę w dół to wejdzie lux. Wymieniałem ostatnio dwumas, kupiłem oryginalny używany na szrocie razem z dociskiem za 200zł i w sklepie nową tarczę Jeździłem z mechanikiem i mówił że dwumas i zacisk jest prawie jak nie używany i może wytrzymać dłużej niż te nowe. Co do wrzucania 3 biegu myślicie, że to synchronizator ? kolego jak zgrzyta to odrazu to rób... mi dziś sie suka zakleszczyła naszczescie już na zjeździe do mechanika jak wytargasz skrzynie sam i sam założysz to koszt 300 zł jak oddasz całe auto to 600zł demontaz 150 i montaz tez 150
Bartek1401 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Całą skrzynie czy tylko synchronizator ?
wojtas9292 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Opublikowano 3 Czerwca 2014 sam synchro skrzynia uwywka ok 500 a nigdy nie wiesz co kupisz osobiscie wole robic to co mam
Bartek1401 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Możesz doradzić jaki najlepiej kupić synchro ?
wojtas9292 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Opublikowano 3 Czerwca 2014 poprawka na innym watku kolega pisał że za dobra skrzynie nawet 900 setek najlepiej ori w aso podobno 105 zł nie ma co szukac zamienników czy używanych moja skrzynia jutro jedzie do magika od skrzyń wiec w ciągu 3 dni bede wsio wiedział ---------- Post dopisany at 17:03 ---------- Poprzedni post napisany at 17:01 ---------- i taka aluzja jak Ci zgrzyta a chcesz naprawiac to albo nie lataj autem albo zrób odrazu bądź nie używaj 3 hmm taki synchro jak opadnie na dno to pół biedy ale jest druga strona medalu i może Ci np pokruszyc tryby
vp-tdi Opublikowano 3 Czerwca 2014 Opublikowano 3 Czerwca 2014 tryby sa mega twarde a synchro jest z brązu lub innego badziewnego metalu
Rekomendowane odpowiedzi