Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rozrząd - kilka pytań w kwestii wymiany.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Panowie mam klika pytań. Szukałem na forum ale ciężko znaleźć wszystko o co chciałbym zapytać.

Mam zamiar wymienić u siebie rozrząd, a w 1,8T jeszcze nigdy nie robiłem stąd poniższe pytania. Nie chcę czegoś sknocić:decayed:

1) Na rynku są zestawy z hydraulicznym tłumikiem drgań albo bez. Doczytałem że nie ma to znaczenia tak?

2) Jak odchylić przód auta do wymiany?

3) Czy w nowej wersji rolki napinającej są jakieś znaki na niej do prawidłowego jej napięcia? Bo w starej wersji prawidłowe napięcia wyznaczała szczelina miedzy hydro a rolką nap. tak?

4) Po co w starej wersji (z hydro) w rolce jest otwór na imbusa?

Oglądałem kilka filmików ale tam to robią za szybko :P

Z góry dziękuję za pomoc:wink:

---------- Post dopisany 27-06-2014 at 09:43 ---------- Poprzedni post napisany 26-06-2014 at 11:03 ----------

nikt nie pomoże???

Opublikowano

1.różnie to nazywają

ROZRZĄD+POMPA AUDI A4 B5 B6 B7 1.8T RUVILLE !!!!!! (4302103423) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

2.odkręcasz zderzak,reflektory, pas przedni i odchylasz chłodnice lub demontujesz wcześniej spuszczając płyn

3.nie wiem co to nowa i stara rolka, moim zdaniem powinna być taka sama jak oryginał

4.j.w

To widziałeś:

Opublikowano

Hmm

Rzeczywiście są dwa typy.Raczej załozył bym taki z napinaczem, bo chyba taki siędzi w aucie.

Nie wymieniałem jeszcze rozrządu w 1.8T, wymieniałem w 1.6 i tam też był napinacz tylko bez rolki + rolka napinająca

Wydaje mi się że taki zestaw bedzie dobry:

ROZRZĄD AUDI A4 A6 A8 VW PASSAT SKODA SUPERB 1.8T (4370060507) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Opublikowano
  • Autor

założyłem "nowy" rozrząd i wszystko jest ok. Pasuje i zakłada się go bez żadnych kłopotów. Auto chodzi jak chodziło wcześniej:wink:

Opublikowano

gdzie kupowałeś, jakie ceny??

Kolega Dev wspominał coś o częściach INA, że poleca......gdzie dostać taki komplet i faktycznie, żeby to była INA?? Macie jakieś namiary, też szukam? Podpinam się do linku Darka z allegro, warto kupić taki zestaw??

Opublikowano

Posiadam takie zestawy z INY, Jeszcze zostały mi 3 :)

Opublikowano

Dzik sprzedaje w kompletach

Opublikowano

Panowie a jaka jest potrzebna blokada żeby wymienić rozrząd w naszych 1.8T ? U siebie ze szwagrem chciałbym wymienić tylko powiedział żebym skołował blokadę. On z wykształcenia i praktyki mechanik tylko teraz się kompletnie tym nie zajmuje więc nie ma narzędzi :)

Opublikowano

Tu raczej nie potrzebna blokada bo wałki masz z tyłu połączone łańcuszkiem

Opublikowano
  • Autor

żadnej blokady nie potrzeba. Ja założyłem zestaw z contiego + pompa SKF. Miałem jeszcze wybór INA + p.w. Skf ale na pasku INY było widać szew i stwierdziłem że zakładam CONTIego :decayed:

Rolki w inie i w contim są te same -Litensa, czyli to co zawsze w rouville skf itd itp

z tym że ja zakładałem "nowy rozrząd" bez hydraulika i jest on zdecydowanie tańszy.

Opublikowano

Rolki to chyba wszedzie beda te same co by sie nie kupiło do 1.8t :) (podobnie jest z v6 30V)

nie polecam pasków INA .... załozyłem do swojej Vki i szybko zmieniłem na Conti... wył jakby rolka się miała rozlecieć.....

Opublikowano
  • Autor

A propos pasków. Miałem jeszcze zestaw z Boscha. I pasek Boscha i INA maja tak samo łączenie-szew, więc możliwe że paski INA to właśnie Bosch ze znaczkiem INA. Bo wygladały identycznie. Chociaż ogólnie paski rozrządu wyglądają bardzo podobnie :grin:

Conti jednak był tak zrobiony-zalany, że nie było widać jakiegokolwiek szwu dlatego padło na contiego.

Ciekawostka jest z rolkami. W contim w inie rolki niby Litensa ale niestety made in china:kwasny:

Opublikowano

nie wiem, na pasku INA napisane jest made in UK ... na pasku CONTI ktory kupilem , bylo made in MEXICO :D ale na Conti tez bylo widac na jego rancie, ten material wzmacniajacy... wiec moze poprostu to jest tak jak wyjdzie... ale Conti jest o wiele cichszy po montazu niz INA ...

Opublikowano
  • Autor

nie chodzi mi o wewnętrzne zbrojenie paska. Bo to czasami widac czasami nie. Ale normalnie 4 szwy czy 5 łączących tak jakby dwa zęby.

Jakby przeciąć w pół i zszyć:decayed:

Opublikowano

CONTI i DAYCO ,zawsze były pewniakami, wszystko inne nie wiadomo co skąd,i kto pakuje. Jeszcze kiedyś GATES, był dobry, teraz też nie wiadomo.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

panowie ile zebow ma pasek rozrzadu w AEB z 1995r -spotkalem sie z roznymi i ie wiem jaki kupic

Opublikowano
  • Autor

bo chyba były dwa typy. Stary rozrząd 152z a przebudowany 153z i do tego zmiana rolek. Jakoś tak to było

Opublikowano

wiec nie zostaje mi nic innego jak wyjac moj pasek i liczyc zeby

Opublikowano
  • Autor

Tam była chyba kwestia taka. Jak miałes 152z to możesz przejść na ten nowy typ 153z ale koniecznie z nowymi rolkami.

Więc teoretycznie możesz kupić zestaw na 153z z rolkami do 153z i zakładasz

Edytowane przez kawowy19