Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana kratek nawiewu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Planuję wymienić w samochodzie kratki nawiewu przed liftem na kratki po lifcie ( z podświetleniem).

Mam pytania do kogoś kto już to robił, lub kto ma o tym pojęcie:

- Czy taka wymiana jest możliwa?

- Czy kratki z anglika będą pasowały do Naszej wersji?

- Gdzie najlepiej podłączyć przewody od podświetlania. Jeśli chodzi o środkową kratkę to myślałem na podłączeniem do oświetlenia uchwytu na kubek.

Z góry dzięki za odpowiedz.

Gdyby ktoś miał też na sprzedaż takie kratki to proszę informację.

Opublikowano

Wymiana jest możliwa, nowe kratki pasują bez problemu w miejsce starych. Z anglika nie bierz, żeby je zamontować i obracać jak należy trzeba dłubać i nie wygląda to ok. Przewody od podświetlenia ja bym podłączył do fabrycznej wiązki w miejscu gdzie wychodzi podświetlenie po włączeniu świateł, za ściemniaczem, można ewentualnie podłączyć pod podświetlenie zapalniczki. W weekend jak znajdę czas to będę przy tym dłubał, zdam relację.

Opublikowano

Angole normalnie pasują tylko ten od kierowcy nie dolega idealnie i regulacja jest do góry nogami. Ja podświetlenie z manetki wziąłem :wink:

Opublikowano
Angole normalnie pasują tylko ten od kierowcy nie dolega idealnie i regulacja jest do góry nogami. Ja podświetlenie z manetki wziąłem

Dla mnie to dyskwalifikuje kratki UK, ale to rzecz gustu.

Które kable w manetce? Kolory są takie jak na wiązce podświetlenia kratek?

Opublikowano

Ja pociągnąłem kable od manetki. Dałem bezpiecznik na kabel, wtedy po dwa kable do lewej kratki i środkowej a od środkowej dalej do prawej kratki. Jest dużo miejsc w które możesz się wpiąć. Znajdź miernikiem kabel w którym jest zasilanie po właczeniu pozycyjnych.

Ja jak kupowałem kratki to sprzedawca nic nie napisał że są z angola :facepalm: Prawa i środkowa pasują, lewa trochę odstaje więc trzeba ją przyciąć z tyłu.

Opublikowano
Wymiana jest możliwa, nowe kratki pasują bez problemu w miejsce starych. Z anglika nie bierz, żeby je zamontować i obracać jak należy trzeba dłubać i nie wygląda to ok. Przewody od podświetlenia ja bym podłączył do fabrycznej wiązki w miejscu gdzie wychodzi podświetlenie po włączeniu świateł, za ściemniaczem, można ewentualnie podłączyć pod podświetlenie zapalniczki. W weekend jak znajdę czas to będę przy tym dłubał, zdam relację.

Ok, to czekam na instrukcję jak zrobisz już to.

Opublikowano

Ja też chętnie bym to u siebie zrobił i czekam na instrukcje :)

Opublikowano

Jestem już po operacji i mogę to i owo opisać.

Potrzeba nam:

- taśmy izolacyjnej

- lutownicy

- wiertarki z wiertłem 4

- 4m przewodu linki o przekroju 0,22 mm2

- miernika napięcia

Na początku podważając w rogach śrubokrętem i ciągnąc do siebie wyciągamy stare kratki, są montowane na wcisk więc nic się nie uszkodzi.

Później demontujemy schowek i półkę nad nogami kierowcy. Następnie lokalizujemy odpowiednie miejsce do wiercenia dziur pod kable. Wiertło 4, do uszczelnienia połączenia można użyć kleju na gorąco z pistoletu.

Jeżeli chodzi o elektrykę, można użyć oryginalnych kostek lub uciąć i lutować na sztywno. Ja użyłem oryginalnych kostek i kabla linki 0,22 m2 na wiązkę.

Przewody od kratki pasażera prowadziłem razem z główną wiązką biegnącą pod deską do puszki i tutaj zeszło najwięcej czasu aby te druty poprzeciągać jak należy. Żeby dostać 12v po włączonych światłach podłączałem się pod przewód zielono-szary (pin nr 1) z żółtej kostki zegarów, tam pojawia się 12v po włączeniu świateł, ale nie reaguje na pokrętło ściemniacza, 12v z regulacją musi wychodzić innym pinem, ale z braku czasu nie szukałem, rzadko przyciemniam zegary, a zresztą oświetlenie kratek nie razi w oczy. Masę wziąłem z jednego z brązowych kabli (pin 19) też z żółtej kostki. Odpowiednie piny dobrze zweryfikować we własnym zakresie, między rocznikami kolory kabli mogły się różnic.

To wszystko, jeżeli będą jakieś pytania to śmiało pytajcie :wink:

Opublikowano

Dokładnie... Nie po to montuje się podświetlane kratki, żeby je ściemniać :decayed:

Ja wpiąłem się w oświetlenie schowka :hi:

Opublikowano

Majkel mozesz podeslac foto jak wyglada efekt koncowy ? :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...