Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AWX] Cylinder nie pracuje na wolnych obrotach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam następujący problem:

Przez ok. 2-3 tygodnie obserwowałem spadek mocy w mojej a4, ale nic z tym nie robiłem sądząc że to wina paliwa.

Pewnego razu, podczas jazdy silnik mi zgasł i rury poszła wielka chmura dymu. Po ostygnięciu silnik odpala bez problemu, ale jeden cylinder nie chciał pracować choć wtryskiwacz podawał paliwo.

W warsztacie po wymianie uszczelniaczy pompowtryskiwacza i sprawdzeniu wszystkich połączeń, stwierdzono że uszkodzony jest pompowtryskiwacz i trzeba go wymienić. Wymiana nie przyniosła poprawy sytuacji, cylinder pracuje pracuje ale dopiero po ok. 2000 obr/min, Vag zwraca tylko jeden błąd, tj.

16685 P0301 Cyl.1 Misfire Detected.

Jakie kroki powinienem teraz podjąć? Jaka może być przyczyna braku pracy cylindra na niskich obrotach?

Z góry dzięki za pomoc,

Pozdrawiam,

Wojtek

Opublikowano

Zamien pompki np. z innego cylindra. Jesli nadal bedzie problem na 1 to trzeba bedzie szukac czegoś wewnatrz np pekniety tlok.

Opublikowano

i jeszcze jedna ważna rzecz... ja bym tym autkiem na razie nie jeździł.

jeśli to jest pęknięty tłok to możesz sobie blok silnika przerysować :no:

Opublikowano

no i ten pęknięty tłok pracowałby przy wyższych obrotach lepiej?

Opublikowano

Podmień pompki, żeby wyeliminować PD. Później pomyślimy co dalej...

Opublikowano

podstawa to pomiar kompresji, bez i z proba olejowa. to wyeliminuje pekniecie tloka, pierscienia, bloku, glowicy, uszczelki pod glowica lub rozszczelnienie zaworu.

praca w cylindrze przy wyzszych predkosciach obrotowych sugeruje wlasnie brak kompresji.

Opublikowano

bez pomiarów ciśnień nie warto gdybać. Jak jest mała kompresja przez nieszczelność to wiadomo, że przy wyższych obrotach będzie lepiej, gdyż ruch tłoka jest tak szybki, że nieszczelność nie jest w stanie przepuścić takiej ilości gazów w tak krótkim czasie.

lepiej nie jeździć i zdiagnozować jak najszybciej!!! nie przeginaj z obrotami!!!

Opublikowano

wogole nie jezdzic - osadza sie duzo sadzy silnik pracuje przeciazony