Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Włącznik świateł, rozbiórka, naprawa podświetlenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolega mi przylutował dzisiaj 2 diody, ale zamiast czerwonych wrzucił cleary. Tzn świecą na czerwono ale same w sobie są przezroczyste i są bardzo mocne w porównaniu do reszty, macie jakiś pomysł czym by je troszkę 'przytłumić'??

Opublikowano

Kolega mi przylutował dzisiaj 2 diody, ale zamiast czerwonych wrzucił cleary. Tzn świecą na czerwono ale same w sobie są przezroczyste i są bardzo mocne w porównaniu do reszty, macie jakiś pomysł czym by je troszkę 'przytłumić'??

objedz je papaierem ściernym wokoło i żadnej różnicy nie zobaczysz-przetestowałem :wink4:

Opublikowano

objedz je papaierem ściernym wokoło i żadnej różnicy nie zobaczysz-przetestowałem :wink4:

No to po co mam objeżdżać? :no:

Opublikowano

No to po co mam objeżdżać? :no:

Aby ją zmatowić,wtedy strumień jest rozproszony

Opublikowano

a ja mam takie pytanie mam włącznik z funkcją auto i jak ją włączę na auto to nie działa podświetlenie auto jest ciemne reszta działa a wydaje mi się że kiedyś świeciło na pomarańczowo jak jest na innej funkcji to świeci na czerwono tak ma być?

Opublikowano

a ja mam takie pytanie mam włącznik z funkcją auto i jak ją włączę na auto to nie działa podświetlenie auto jest ciemne reszta działa a wydaje mi się że kiedyś świeciło na pomarańczowo jak jest na innej funkcji to świeci na czerwono tak ma być?

sprawdz diodę

Opublikowano

czyli powinna być dioda która świeci w 2 kolorach?

Opublikowano

czyli powinna być dioda która świeci w 2 kolorach?

nie ma takiej.

rozbierz,miernik w rekę i bedziesz wiedział o co chodzi

Opublikowano

No to zaraz napis auto ma świecić tylko na czerwono? A jak jest włączona funkcja auto to też ma świecić czy nie?

Opublikowano

Ja w weekend się uporałem z włącznikiem :good: objaw był następujący:

Przekręcam pokrętło wszystko piknie świeci. Mija jakieś 10 minut, podświetlenie prawe zaczyna migać aż w końcu gaśnie i już się nie zapala.

Mierniczek w rękę i znalazłem dziada (diodę). Lutownica w rękę, chwila moment i już wszystko świeci jak trza :good:

BTW przy okazji wyjmowania i wkładania włącznika otwierając drzwi przy włączonych światłach zaczyna piszczeć jakaś syrenka informująca o tym fakcie. Wcześniej to nie działało co było irytujące :gwizdanie:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

a ja tak z nudów dziś zrobiłem na szybko koledze do paska :kox: :kox: :naughty: :naughty:

DSC00546.jpg

a był cały zielony :wink4:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Też wczoraj rozpracowałem włącznik... nie świeciła prawa część.

Powiem szczerze zaskoczony jestem efektem... :tongue4:

rozebranie 10 minut, lutowanie kolejne 10....

Efekt jak oryginał..... :good:

Musze przyznać ze wlutowałem inną diode - akurat taką miałem...troche chamsko i niegodnie A4 to wyglądało ale po złożeniu...kto wie co tam siedzi :cool1:

Podświetlnie wygląda super :evil:

Opublikowano

Jeśli już rozbieracie ten włącznik to proponuję przelutowanie (z użyciem kalafonii) wszystkich elementów na płytce.Miałem ostatnio dwa włączniki na stole, w drugim włączniku jeden z rezystorów najzwyczajniej odpadł i latał po wnętrzu powodując np. samoczynne zapalanie się halogenów. Generalnie widać że niektóre z rezystorów (właśnie od ledów) pod wpływem wieku i temperatury zsuwają się ze swoich miejsc, mają zimne luty i w skrajnym przypadku odpadają. Obydwa włączniki z 2002 roku.

Wypadałoby też wyczyścić styki robocze, u mnie dwa były trochę wypalone więc taka operacja na pewno przedłuży ich żywotność.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

Zgonie z instrukcją w tym temacie elektronik przylutował mi wszystkie czerwone diody (migało i gasło podświetlenie). Wszystko by było super, ale zniknęło podświetlenie pokrętła. zapala się tylko wtedy jak wcisnę i trzymam przełącznik. Co to może być?

Opublikowano

Rozbierz przełącznik i dociśnij styki, jeżeli elektronik nie spartolił roboty to może płytka nie została dociśnięta do styków i ponowne złożenie pomoże. A jak nie to pisz do Góral.tz on Ci zrobi takie przelutowanie w pełni profi :hi:

Opublikowano

Czesc,

Dzisiaj zrobiłem swapa górnej częsci z pokrętłem i płytki z diodami z 8E0941531A na 8E0941531C.

Początkowo chcialem zostawić plytke z wersji "A" bo rózni się ona do "C" - ale ostatecznie wstawilem "C".

Po lewej "C" po prawej "A":

9909c65659df3a6fm.jpg

A tutaj po założeniu płytki z "C" do włącznika "A" - jeden zaczep pozostaje niepodłączony:

192c392331ff9023m.jpg

Mimo wszystko światła działają normalnie, ale ikony strzalek nie są chyba podświetlone - czy tak ma być? Bo juz nie pamietam czy tak bylo w starym włączniku.

1b767518c076eb93m.jpg normalne

c83a06e829eef504m.jpg przednie przeciwmgłowe

e14f8c3882e1e58bm.jpg tylne przeciwmglowe

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Ostatnio musiałem wykonać operację opisaną w tym wątku, gdyż przestała mi działać żółta dioda podświetlenia AUTO we włączniku. Diodę wymieniłem i podświetlenie działa, ale po pewnym czasie zorientowałem się że coś jest nie tak. Wcześniej jak otworzyłem bądź zamknałem samochód świecił mi się tylko włącznik świateł awaryjnych, a teraz dodatkowo świeci się podświetlenie: włącznika świateł, regulatora wysokości świateł + CLH, przycisku ESP, uchwytu na kubek oraz menu nawigacji między siedzeniami.

Wiecie co może być nie tak i jak to naprawić?

Będę wdzięczny za jakąś podpowiedź.

pzdr

Opublikowano

Witam,

Ostatnio musiałem wykonać operację opisaną w tym wątku, gdyż przestała mi działać żółta dioda podświetlenia AUTO we włączniku. Diodę wymieniłem i podświetlenie działa, ale po pewnym czasie zorientowałem się że coś jest nie tak. Wcześniej jak otworzyłem bądź zamknałem samochód świecił mi się tylko włącznik świateł awaryjnych, a teraz dodatkowo świeci się podświetlenie: włącznika świateł, regulatora wysokości świateł + CLH, przycisku ESP, uchwytu na kubek oraz menu nawigacji między siedzeniami.

Wiecie co może być nie tak i jak to naprawić?

Będę wdzięczny za jakąś podpowiedź.

pzdr

Zapewniam cie ze jest wszystko w porzadku i na pewno tak tez wczesniej miales :wink4:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Dołączę się do tematu i opiszę co jest w moim AWX'ie nie tak:/. Włącznik świateł mam oryginalny, nie ma na nim napisu "AUTO". Niezależnie od tego czy w dzień czy też w nocy światła mijania raz zapalają się same raz nie:/. Chciałbym wymienić włącznik na jakiś w lepszym stanie bo mój już jest trochę wytarty a diody nie świecą wszystkie jednakowo, niektóre słabiej, podobnie mam z podświetleniem podgrzewanych foteli. Postaram się wrzucić jak najszybciej fotkę żebyście rzucili okiem;) Pozdro

Opublikowano
  • Autor

Niezależnie od tego czy w dzień czy też w nocy światła mijania raz zapalają się same raz nie:/

to może VAGa podepnij... będzie może coś wiadomo... bo to co najmniej dziwne...