Methestel Opublikowano 15 Września 2014 Opublikowano 15 Września 2014 Witam, jak w temacie - świeżo kupiłem autko. Zaraz po kupnie na trasie się okazało, że piski są w czasie jazdy na wprost. (przy skrętach ustają oraz po naciśnięciu hamulca ustają) Spojrzeliśmy na przód - i prawie zero klocka - zaraz by się czujniki załączyły. Wymiana klocków na klocki bosha. Tył jeszcze pół klocków więc nie wymieniałem. Niestety po przejechaniu 2-3 km piski zaczynają znowu być mocno słyszalne. Objawy identyczne jak wcześniej. Pytanie - czy to klocki nowe a może stare z tyłu? Może łożysko tak potrafi piszczeć? (tylko dlaczego ustają przy skręcie lub naciśnięciu hamulca???) Mechanik "Mietek" twierdzi, że coś musi trzeć. Też mi nowość. Jutro jadę rano i będę to z mechanikiem wyszukiwał co to ale może koledzy zasugerują rozwiązanie. Z góry dziękuję z rady.
jacek70 Opublikowano 15 Września 2014 Opublikowano 15 Września 2014 Prowadnicę klocków wyczyściłeś i nasmarowałeś?
Methestel Opublikowano 15 Września 2014 Autor Opublikowano 15 Września 2014 Prowadnicę klocków wyczyściłeś i nasmarowałeś? Jutro się wszystko wyjaśni. Każę to zrobić mechanikowi jeśli tego nie uczynił... a w środę założę nowe klocki na tył...
Ali89 Opublikowano 20 Września 2014 Opublikowano 20 Września 2014 staraj się ich nie przegrzewać w czasie docierania bo będą piszczaly
tomaszstn Opublikowano 20 Września 2014 Opublikowano 20 Września 2014 Miałem podobnie w poprzednim aucie, może być tłoczek lekko przytarty ewentualnie prowadzenie zacisków bądź prowadzenie klocków, to musi być dobrze wyczyszczone i sprawdzone czy lekko chodzi.
Methestel Opublikowano 23 Września 2014 Autor Opublikowano 23 Września 2014 Witam. Okazało się, że piski powodowały zapieczone zaciski i klocki z tyłu. Po wyczyszczeniu, nasmarowaniu wymianie klocków na nowe i tarcz z tyłu - problemu już nie ma. :-)
Rekomendowane odpowiedzi