Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymienione klocki i dalej piski...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jak w temacie - świeżo kupiłem autko. Zaraz po kupnie na trasie się okazało, że piski są w czasie jazdy na wprost. (przy skrętach ustają oraz po naciśnięciu hamulca ustają)

Spojrzeliśmy na przód - i prawie zero klocka - zaraz by się czujniki załączyły. Wymiana klocków na klocki bosha. Tył jeszcze pół klocków więc nie wymieniałem.

Niestety po przejechaniu 2-3 km piski zaczynają znowu być mocno słyszalne. Objawy identyczne jak wcześniej.

Pytanie - czy to klocki nowe a może stare z tyłu? Może łożysko tak potrafi piszczeć? (tylko dlaczego ustają przy skręcie lub naciśnięciu hamulca???)

Mechanik "Mietek" twierdzi, że coś musi trzeć. Też mi nowość. Jutro jadę rano i będę to z mechanikiem wyszukiwał co to ale może koledzy zasugerują rozwiązanie.

Z góry dziękuję z rady.

Opublikowano

Prowadnicę klocków wyczyściłeś i nasmarowałeś?

Opublikowano

Prowadnicę klocków wyczyściłeś i nasmarowałeś?

Jutro się wszystko wyjaśni. Każę to zrobić mechanikowi jeśli tego nie uczynił... a w środę założę nowe klocki na tył...

Opublikowano

staraj się ich nie przegrzewać w czasie docierania bo będą piszczaly

Opublikowano

Miałem podobnie w poprzednim aucie, może być tłoczek lekko przytarty ewentualnie prowadzenie zacisków bądź prowadzenie klocków, to musi być dobrze wyczyszczone i sprawdzone czy lekko chodzi.

Opublikowano

Witam. Okazało się, że piski powodowały zapieczone zaciski i klocki z tyłu. Po wyczyszczeniu, nasmarowaniu wymianie klocków na nowe i tarcz z tyłu - problemu już nie ma. :-)