Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem pompowtryskami buja silnikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam wielki problem i poki co drugi mechanik się poddał. Na początek parametry autka Audi a4 b6 1.9 tdi 130KM silnik o nr AWX 2001r produkcji. Wracajac do rzeczy...od pewnego czasu zauważyłem sporadyczne zabujanie silnikiem takie delikatne jednak należę do ludzi dość pedantycznych i małe drobiazki kują mnie juz w oko więc to wychwycilem. Po czym drgania przerodziły się w problem z odpalaniem. Zawsze odpalał na strzal jednak pozniej to odpalil i od razu zgasl i po dłuzszym kręceniu odpalil dymiac przez pewien czas. Diagnoza mechanika uszkodzony (lejący) drugi pompowtrysk. Pompowtryski o nr AN. Po wymiane i przejechaniu 700km objawy pojawiły sie ponownie...diagnoza znow drugi pompowtrysk (czyli wymieniony wczesniej i sprawdzony pompowtrysk przed włozeniem na stole wiec 100% sprawny. Po kolejnej wymianie pompowrysku znow po przejechaniu ok 700km objawy te same i postanowilem sięgnac porady serwisu IGNASZAK. Stwierdzili, że pompowtryski do tego auta powinny byc o numerach BA. Wiec takie też zakupilem 4szt sprawdzone na stole. Po montazu auto nie wchodziło na obroty jak powinno mialem wrazenie ze pod maską mam 70 KM a nie 130 KM... Po glebszej analizie mechanik stwierdził ze wracamy do AN-ów i wymieniamy dwa jeden podejrzany i drugi lejacy. Do tej pory jest ok ale po przejechaniu 300km czuje raz po raz delikatne zawirowania silnikiem...obawiam się ze znow powroci horror pompowtryskow. Tankuje na orlenie i glownie Vervę bo przy tankowaniu do pena glownie dostaje rabat co za czym idzie roznica miedzy zwykłym a verwa jest na tyle znikoma ze warto do autka lac cos lepszego. Moge dodać, ze koło dwumasowe bylo wymienanie cale kompletne firmy LUK rok temu. Rozrzad wymianiany w kwietniu. Olej 10 tyś temu. Filtry równiez...a filtr paliwa co wymiana pompowtryskow to wymiana filtra. Moze ktos mial taka przypadłośc?Może ktos bedzie w stanie mi pomóc bo ja juz mam serdecznie dość tego auta mimo, że jestem fanatykiem Audi. Rozwarzam nawet zakup Audi a3 SPortback jednak w benzynie najlepiej 3.2 wersji amerykańska i do tego zalozyc instalacje LPG poprzednie dwie audi mialem wlasnie w LPG i nie sprawialy mi najmniejszych problemow...Proszę o pomoc. ps. pompa vacum tez zostala podmieniona z innej audi i chodził tak samo...zajrzalismy do baku i wszystko ok brak objaw zacierajacej sie pompy.

Opublikowano

Wina może tez tkwić w regeneracji wtrysku, taka to też regeneracja.

Nowa pompka to wydatek spory za regenerację 700 zł może i taniej ale nigdy nikt nie powiedział ile to wytrzyma jak to będzie się sprawdzało.

Opublikowano

a masz gdzieś dokładne nry wtrysków ? bo nie mogę za bardzo AN znaleźć. etka online też się coś nie przyznaje do takich.

bo tam mogą być 2 rodzaje wtrysków:

- słabsze BA + zamienne numery

- mocniejsze AL + zamienne numery

i jak zmieniłeś z mocniejszych na słabsze, to komputer silnika o tym nie wie i zasila ja po staremu. I wtedy auto będzie słabsze

Opublikowano

Na jakiej podstawie mechanik stwierdził, że "drugi wtrysk leje"?

Jakie błędy sygnalizował sterownik silnika?

Jakie jest ciśnienie paliwa podawane przez pompę tandemową i czy jest stabilne?

Prawdopodobnie przepuszcza środkowy uszczelniacz o-ring na jednym z pompowtryskiwaczy.

Często tak się dzieje gdy mechanik regeneruje wtryskiwacz zmienijąc tylko o-ringi i wkładając wtryski do "porysowanej" głowicy.

Regeneracja pompowtryskiwaczy to tylko "namiastka " jego naprawy i lepiej założyć wtryski sprawne, mało używane.

Opublikowano

U mnie było dokładnie tak samo jak opisywałes,bujało autem, nie chciało palic, dymiło jak z kumina itp. Po wymianie uszczelniaczy auto jak nowe.

Opublikowano
  • Autor

mechanik stwierdził ze leje po podpieciu komputera i sprawdzeniu dawkowania...załozyl nowe uszczelniacze na kazdy pompowtrysk po czym kazdy z osobna wyregulowal...podejrzenia rowniez byly na pompe paliwa ktora moze sie zacierac stad tez moze opilki z pompy trafialy do pompowtryskow i stad taka przyczyna...

Opublikowano

Jeździłem kilkoma autami koncernu VW, wyposarzonymi w silniki na pompowtryskach i we wszystkich co jakiś czas były te delikatne bujnięcia na wolnych obrotach :kox:

Na pewno są bardziej wyczuwalne w autach z silnikiem umieszczonym wzdłużnie niż w poprzeczniakach.

Swoją A4 użytkuje sześć lat od przebiegu 50 kkm , bujanie było od samego początku, jest i myśle że będzie zawsze :decayed:

Walkę z tym zjawiskiem uważam za bezcelową , nie ma ono żadnego znaczenia dla prawidłowej eksploatacji , poza drażnieniem co bardziej wyczulonych właścicieli :)

Chętnie bym posiedział w aucie, którego właściciel się z tym uporał :naughty:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano

U mnie buja,pali normalnie i się nie przejmuje... jak się szuka dziury w całym to można sobie więcej problemów narobić i kasy wydać niepotrzebnie :wink:

Opublikowano

u mnie taki problem z odpalaniem i dymieniem był związany z uszczelniaczami bo wsadzili mi jakąś włoszczyznę, a po zarzuceniu boscha problem ustąpił :)

• 7 lat później...
Opublikowano

Cześć! Jak się historia skończyła? Mam też identyczny problem z tym samym silnikiem. 

Pompki po regeneracji i znów dają takie same objawy..

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

One tak mają. To już stare kible. Jak jesteście pedantami to kupujcie nowe w salonie a nie stare b6