wolli-Z.G Opublikowano 15 Grudnia 2014 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Witam. Mam nadzieję, że w dobrym dziale a mianowicie, chodzi mi o to czy w b5 można odłączyć ABS tak, żeby nie świeciły się kontrolki i szalony wykrzyknik na środku deski? Dzięki za pomoc. Już nie trzeba
Fido Opublikowano 15 Grudnia 2014 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Nie lepiej naprawić błąd i utrzymać system który ratuje twoją i innych skórę ???
wojti856 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Witam. Mam nadzieję, że w dobrym dziale a mianowicie, chodzi mi o to czy w b5 można odłączyć ABS tak, żeby nie świeciły się kontrolki i szalony wykrzyknik na środku deski? Dzięki za pomoc. Już nie trzeba da sie ale to tylko pogorszy hamowanie
Labiel Opublikowano 17 Grudnia 2014 Opublikowano 17 Grudnia 2014 W B4 był wyłącznik ABS, w B5 już niestety nie ma. A dla czego niestety? Bo już parę razy przez ABS miałbym dzwona, kiedy na lodzie reagował tak że całkowicie nie było hamowania - wtedy wolałbym już zblokować koła i lecieć po tym lodzie ze zblokowanymi i wytwarzać jakieś tarcie, czy postawić auto bokiem, a nie wcisnąć hamulec i nie czuć żadnej reakcji hamowania. Opcja wyłączenia ABS musiałaby być jedynie dostępna dla bardzo świadomych użytkowników, pewnie dla tego już tego nie ma.
edekxp Opublikowano 17 Grudnia 2014 Opublikowano 17 Grudnia 2014 (edytowane) Może wystarczy przerwać obwód jednego czujnika i abs się wyłaczy. Moim zdaniem na zablokowanych kołach droga hamowania bedzie dłuższa niż z absem Edytowane 17 Grudnia 2014 przez edekxp
Labiel Opublikowano 17 Grudnia 2014 Opublikowano 17 Grudnia 2014 No to prościej byłoby wypiąć bezpiecznik - ale nie o to chodzi. W Audi 80 B4 był przycisk którym można było wyłączyć ABS taka by kontrolka błędu nie wyskakiwała.
jacek70 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Fido odpowiedział najlepiej i ja też tak uważam. Usunąć usterkę i po sprawie. Trzeba pamiętać że system ABS ma pomagać a nie naprawiać błędy kierowcy. Gdyby była zachowana prędkość odpowiednia do warunków panujących na drodze itd,itd.
Rekomendowane odpowiedzi