Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

BRD - bierze olej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprawdź filtr paliwa. Jak będzie czarny to uszkodzona vacum pompa (tandemowa). Miałem taki przypadek i właśnie vacum padła.

Opublikowano

Witam

Auto przez dwa lata od kupna(nowy salon gwarancja) jeździło na castrol, później lany tylko motul. Branie oleju praktycznie nie występowało/występuje na castrol/motul dolewka max 200-300 ml na 15 tys km. Jedyna różnica jaka ja odczuwam na korzyść motula to cicha gładsza praca motoru. Obstawiam tamdem pompę najszybciej.

Opublikowano

Witam, dzisiaj wyciągnąłem filtr paliwa i żadnych plamek oleju pod światłem nie zauważyłem,ale zaniepokoiło mnie strasznie "czarne" paliwo.

Wrzucam zdjęcia dla porównania paliwa z filtra oraz czystego. Filtra mam zamontowany firmy Man.

20150307_195322.jpg

20150307_195715.jpg

20150307_195731.jpg

Opublikowano

mam dokładnie takie same paliwo - pod światło widać żółć...to normalne. -jest to sadza, która przedostaje sie spod wtrysku do układu paliwowego.

jakbys maił czarne paliwo i żadnej przejrzystości w żółć -to lipa oznaka ze olej silnikowy znajduje się w paliwie. - pompa paliwa wtedy puszcza.

Opublikowano

No nie wiem chłopaki ja z ciekawości oproznilem swój filtr paliwa i ropa była czysciutka.

Opublikowano

U mnie też czyściutka ropa...a na filtrze mam ok. 10kkm nalotu

Opublikowano

to zjawisko wytepuje w silnikach BRD 170km w 140tkach nie słyszałem ale prawdopodobnie jak do 2.0TDI 16V 140km zamontuje sie wtryski od BRD to to zjawisko prawdopodobnie wystapi...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

U mnie ropa w brd była czarna po wymianie nowej tandem pompy usterka znikła ropa czysta jak łza. ...minimalne ilości oleju mieszała. ..jak rozbiore stara pompę sprawdzę ta gumkę w srodku

Opublikowano

Tandemówke kupowałeś używke,nówke z aso czy zamiennik?

Jeśli piszesz prawdę że po wymianie pompy masz w filtrze żółte czyste paliwo a nie zaciemnione To stary w tym momęcie obalasz mit że to cecha brd.

Edytowane przez SotoM

Opublikowano

Tandemówke kupowałeś używke,nówke z aso czy zamiennik?

Jeśli piszesz prawdę że po wymianie pompy masz w filtrze żółte czyste paliwo a nie zaciemnione To stary w tym momęcie obalasz mit że to cecha brd.

Kolego pisalem Ci kiedys o ropie czarnej w filtrze i jak u Ciebie w brd to wyglda. Odpisales mi ze tez czarnawa.......ale pod swiatlem wychodzi zolc.Zmienilem filtr i nic....odpiolem wezyk idacy z baku tam czarna ropa....zamowilem nowke pompe ori z AL cars....zalalem bak do polowy odrazu trasa ,pozniej druga dolewka ropki zmiana filtra na nowy okolo 2tyskm i ropa czysta jak lza..mialem czyscic bak z tej reszty syfu ale jakos niemoge sie zabrac do tego. a co do castrola hmmmm ja leje i nic nie ubywa tylko ze castrol angielski kupowany w salonie vw....a tak nawiasem mily pan w vw powiedzial mi ze ten olej leja na pierwszy montaz niby

Quantum Longlife 3 5W-30 Fully Synthetic Engine Oil
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Olej napędowy u mnie też niby był czysty do póki nie zamieszałem nim ... zrobił się czarny jak przepalony silnikowy... Po wymianie uszczelek w VACUM widze że oleju nie ubywa ... mam nadzieję że w filtrze teraz też będzie czysto

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam, odświeżę trochę temat , silnik był zalany motulem 5w30 i wziął mi litr na 15tkm więc dziś zlałem paliwo z filtra. Na wylocie z niego było czyste , natomiast na wlocie czyli od baku wyleciały czarne drobinki i wychodzi na to że to sadza bo po dotknięciu rozpadały się (rozmywały). Czekałem ładnych parę minut nim zaczęły się osadzać na dnie. I teraz pytanie skąd się ona bierze, i co trzeba zrobić (wymienić) bo oliwa nie tania.

Edytowane przez jacek 3773

Opublikowano

Litr na 15000 moim zdaniem nie ma się czym przejmować... Ciesz się że tylko tyle Ci łyka a nie jak benzyniaki TFSI litr/2 na 1000km...

Może kiedyś było zatankowane paliwo z jakiejś zasyfionej beczki... sadza ze spalin w paliwie raczej nie możliwe...czy olej będzie w paliwie to będzie się mieszalo z paliwem i bedzie koloru czarnego jak wyżej kolega zademonstrowal

Jak masz możliwość to zrób tego foto i wrzuć...

Edytowane przez SotoM

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam. Odświeżę troche temacik, mianowicie mam 2.0TDI, nalatane niestety 280k, i od kąd zaczełą się zima zauważyłem ze silnik drastycznie bierze mi olej. Dodam że zadnych wycieków nie mam. Mechanik powiedział że tak już musi być ze względu na przebieg i trzeba dolewać przy czym dodał że zmiana na inny olej nie ma sensu. Ale tak czytam wasze przypadki i chciałbym jednak zmienić z castrola na tego motul. Tylko teraz moje pytanie jaki ten Motul wybrać.. Mógłby ktoś podpowiedzieć.

Opublikowano
  • Autor

280kkm ? Panie to nie jest przebieg... o ile jest to ori przebieg. U mnie nigdy pod silnikiem w garażu nie było plamy , a olej też gdzieś brał (fakt że silnik trochę był brudny od dołu) jak wymieniałem zabierak pompy, michę zalałem naftą... okazało się że w 2 miejscach nafta uciekała. A sama miska to jakaś porażka... jakaś spękana, jakby była odlana z jakiegoś odpadu (miska ori oczywiście). Kupiłem drugą miskę i olej jest w normie od tamtej pory. Fakt że wymieniłem wtedy jeszcze tandema i olej na ten (kupiony na stronie producenta) --> https://www.motul.com/pl/pl/products/specific-504-00-507-00-5w30

Edytowane przez Brdm

Opublikowano

No wydawało mi się że 280Kkm to całkiem sporo :D a przebieg napewno ori. U mnie suchutko od dołu dlatego wykluczam jakieś przecieki.. a co do oleju właśnie zastanawiam się na tym co podałeś w linku albo nad tym --> https://www.motul.com/pl/pl/products/8100-x-clean-5w30--2. Nie wiem który byłby lepszy.. ? Chce najpierw wymienić olej a jeżęli to nie pomoże bedę szukał dalej..

Opublikowano
Zawartość dodana 2 minutes later
Dnia 9.02.2017 o 12:11, maquuu napisał:

silnik drastycznie bierze mi olej.

Mechanik powiedział że tak już musi być ze względu na przebieg i trzeba dolewać przy czym dodał że zmiana na inny olej nie ma sensu.

Ale tak czytam wasze przypadki i chciałbym jednak zmienić z castrola na tego motul.

drastycznie tj. ile?

mechanik głupoty mówi, zmiana zawsze ma sens, zwłaszcza dobra zmiana. :cool1:

jeżeli nie masz dpf-a specific 5w40. jeżeli dpf 5w30.

Opublikowano
Dnia 10.02.2017 o 16:25, Musashi napisał:
Zawartość dodana 2 minutes later

drastycznie tj. ile?

mechanik głupoty mówi, zmiana zawsze ma sens, zwłaszcza dobra zmiana. :cool1:

jeżeli nie masz dpf-a specific 5w40. jeżeli dpf 5w30.

Mam dpf czyli 5w30 tylko teraz specific czy może właśnie ten x-clean+ ?? :)

Opublikowano

Jeżeli DPF musi być norma 507.00

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam czy moze ktos powiedziec jaki jest koszt wymiany tej pompy vacum ?