banshee Opublikowano 20 Września 2008 Opublikowano 20 Września 2008 Witam. W moim aucie przy jeździe na każdym biegu z prędkością obrotową powyżej 1500obr.mon. w kabinie słychać BUCZENIE. Jakbym miał założony basowy tłumik. Dźwięk słyszalny jest coraz mocniej w kierunku tyłu auta w środku. Na tylnej kanapie jak się siedzi buczy okropnie. Podkreślam, jest to niski ton. 1.plecionka wymieniona pół roku temu (może padła, bo nie oryginalna) - "w podwójnym oplocie" 2.wieszaki tłumików nowe 3.Ostatnio nowe sprzęgło (były drgania w pewnym zakresie obrotów, ale nie buczenie) teraz sprzęgło jest w 100% cacy. 4.Korekcje super 5.Zawieszenie cichutkie, łożyska też - jak wrzucę na luz w trasie i spadną obroty do 861 to buzenia nie ma. Jak dodam gazu na luzie to buczenie już występuje. 6.Wydech się nie trzęsie 7.Poduszki silnika całe (raczej nigdy wcześniej nie wymieniane) 8.Kąt wtryski 49-51 9.Bez chipa i na chipie to samo 10.Lewarek nie drży nawet jak połoyć na nim rękę. 11.Żadnych drżeń kiery, nadwozia, tylko BUCZENIE buuuuuuuuuuuuuuuuuuu na każdym biegu. Na wolnych obrotach na postoju pracuje cichutko i miękko, nie buja silnikiem, wydech nie drży. 12.Ceramika kata wywalona - może to ona? Nie chciałbym wydawać kasy na poduchy skoro nie mam 100% pewności. Czy może to być wina plecionki????? Przecież była wymieniana... Jak się trzyma głowe blisko przy szybie to jest cicho. Od miejsca kierowcy aż po tył straszne buczenie. :mysli: :mysli: Co robić?
rikardo Opublikowano 21 Września 2008 Opublikowano 21 Września 2008 Może masz wypalone tłumiki U mnie w tym który znajduje się w okolicach tylnej kanapy na wolnych obrotach słychać jak czasem coś w środku dzwoni co wskazuje na to, iż wkład się rozlatuje.
banshee Opublikowano 21 Września 2008 Autor Opublikowano 21 Września 2008 też myślałem o tłumikach, że są już zapchane... Jednak w środku nic nie brzęczy, a z zewnątrz wyglądają bardzo zdrowo. Napewno mają dość nagaru - w rurze jest mniej więcej z 1mm na ściance (w samych tłumikach pewnie tyle samo) co mogło znacznie zmienijszyć przepływ gazów. Szkoda, że nie mogę podmienić od innego... A zakup nowych wydaje mi się bezsensowny. Aha! Po przejechaniu sporego odcinka sama końcówka wydechów jest bardzo gorąca. Czy jest to objaw zapchanych tłumików? Wiadomo gazy ogrzewają wydech, ale aż tak mocno? MOże coś się jeszcze komuś nasunie to niech pisze... Nawet głupie wypodziedzi mile widziane - a nóż ktoś podsunie jakiś pomysł...
Musashi Opublikowano 21 Września 2008 Opublikowano 21 Września 2008 pusty kat, badz bardziej prawdopodobne tlumik ( zardzewialy w srodku) moze byc powodem takiego efektu, ew. przerdzewialy w jakims miejscu uklad wydechowy
banshee Opublikowano 22 Września 2008 Autor Opublikowano 22 Września 2008 Auto kupiłem 2 lata temu i było to odczuwalne delikatnie. Codziennie nimm jeżdżę i uważam, że przez ten okres coraz bardziej to buczenie się nasila... Może to faktycznie wydechy? Przejechałem autem jakieś 50tys. przez ten okres. Plany 1. Jutro umówiony już jestem z tłumikarzemna 10:00. Ciekawe, czy zgodzi się podjąć ryzyko - wymiana lub ewentualny montaż starych tłumików, jeżeli to nie przez tłumiki. - środkowy Walker za 400zł - środkowy Bosal za 290zł - inny środkowy 205zł (podobno jak oryginał - podwójna blacha + jakaś wata absorbująca wilgoć, czy coś takiego z 2 letnią gwarancją) Nie wiem, jak się mają końcowe, ale jak będą mieć auto to określą co byłoby do wymiany i przedzwonią na kom. Zakład ma bardzo dobrą renomę i wszyscy znajomi go chwalą. Trza spróbować Co proponujecie? Jakiego producenta? Czy odgłos z końcówki przy wypalonych tłumikach nie będzie głośny? U mnie jest naprawdę cicho jak się nachylam do końcówki... nadal czekam na wasze opinie :gwizdanie: [br]Dopisany: 22 Wrzesień 2008, 09:13_________________________________________________A więc, pojechałem już dzisiaj do tłumikarza. Po przejażdżce okazało się, że to nie tłumiki Koleś powiedział, że tłumiki są zdrowe, nic nie brzęczy, auto jedzie jak na ten wiek bardzo dobrze Myslę sobie, że on chyba tylko na tłumikach się zna, skoro mi buczy a jemu nie Mówie wam, to żaden dziwny metaliczny, czy jakikolwiek odgłos z jakiegoś konkretnego miejsca, po prostu buczy basem w aucie ????????????????????????????
czarnyGT Opublikowano 24 Września 2008 Opublikowano 24 Września 2008 Witam, A może coś z rozrządem , pompa wody?
banshee Opublikowano 24 Września 2008 Autor Opublikowano 24 Września 2008 rozrząd wymieniony+ pompa wody + napinacz+ pasek alternatora + napinacz paska alternatora + termostat + popychacze. Robiłem to 2 tygodnie temu, ale objaw jest odkąd kupiłem auto, tylko teraz bardziej jestem na to uczulony, albo bardziej jest to słyszalne Wszystko sprawdziłem - wszelkie osłony, poduchy, czy coś gdzieś nie ociera/dotyka. Oryginalne osłony pod silnikiem - wszystko supcio.
rikardo Opublikowano 25 Września 2008 Opublikowano 25 Września 2008 To, że tłumiki zewnętrznie są zdrowe to nie znaczy, że w środku nie są już wypalone tego po zewnętrznych oględzinach jednoznacznie nie da się określić. To słyszalne drżenie może być spowodowane przez którąś z aluminiowych blach izolacyjnych przymocowanych do podwozia, które z czasem pękają i zaczynają hałasować lub masz którąś poluzowaną. Luzy w skrzyni biegów objawiają się jęczeniem a nie basowym dźwiękiem i jeżeli nie wymieniałeś dotychczas oleju a planujesz jeszcze tym autem pojeździć to polecam. Wymieniałem ostatnio olej w samochodzie ojca z przebiegiem 210 tys. Po spuszczeniu olej był już znacznie przepracowany i po zlaniu z pojemnika na dnie pojawiły się liczne opiłki z synchronizatorów które sobie krążyły. Olej który zalałem był oryginalny kupiony w ASO, koszt jest duży 90 zł za litr ale remont skrzyni jeszcze większy.
banshee Opublikowano 25 Września 2008 Autor Opublikowano 25 Września 2008 ... To słyszalne drżenie może być spowodowane przez którąś z aluminiowych blach izolacyjnych przymocowanych do podwozia, które z czasem pękają i zaczynają hałasować lub masz którąś poluzowaną. Luzy w skrzyni biegów objawiają się jęczeniem a nie basowym dźwiękiem i jeżeli nie wymieniałeś dotychczas oleju a planujesz jeszcze tym autem pojeździć to polecam... to nie jest drżenie tylko buczenie (głuchy basowy dźwięk). Osłony wszystkie przylegają jak należy, nic nie brzęczy. Olej będę zmieniał dzisiaj lub jutro. A jakiej firmy polecacie poduchy olejowe pod silnik? Czy jakiś inny model/lub nowsze A4 mają może jakieś bardziej miękkie poduchy, żeby podpasować?
spetsnaz Opublikowano 25 Września 2008 Opublikowano 25 Września 2008 ... To słyszalne drżenie może być spowodowane przez którąś z aluminiowych blach izolacyjnych przymocowanych do podwozia, które z czasem pękają i zaczynają hałasować lub masz którąś poluzowaną. Luzy w skrzyni biegów objawiają się jęczeniem a nie basowym dźwiękiem i jeżeli nie wymieniałeś dotychczas oleju a planujesz jeszcze tym autem pojeździć to polecam... to nie jest drżenie tylko buczenie (głuchy basowy dźwięk). Osłony wszystkie przylegają jak należy, nic nie brzęczy. Olej będę zmieniał dzisiaj lub jutro. A jakiej firmy polecacie poduchy olejowe pod silnik? Czy jakiś inny model/lub nowsze A4 mają może jakieś bardziej miękkie poduchy, żeby podpasować? tylko LEMFORDER, koszt dużo wyższy - ale warto. Patrząc z miejsca kierowcy lewa jest taka sama we wszystkich wersjach silnikowych w B5 (nawet dla V6) , różne są prawe. Looknij w ETKĘ, ja ostatnio w 1Z wymieniałem poduchę. Różnica jest odczuwalna.
banshee Opublikowano 25 Września 2008 Autor Opublikowano 25 Września 2008 niestety nie mam dojścia do ETKI. spetsnaz Możesz mi to sprawdzić przy okazji? A ty czemu wymieniałeś? Miałeś całą czy uszkodzoną?
spetsnaz Opublikowano 25 Września 2008 Opublikowano 25 Września 2008 niestety nie mam dojścia do ETKI. spetsnaz Możesz mi to sprawdzić przy okazji? A ty czemu wymieniałeś? Miałeś całą czy uszkodzoną? U mnie przenosiło wibracje silnika na niskich obrotach. Wymieniłem poduszkę olejową (prawą) oraz poduszę pod skrzynią.poduszka lewa - 8D0199379J - 120-150PLN poduszka prawa - 8D0199382M AHL,AHU,1Z, AFN,AFF - najdroższa, koszt powyżej 200PLN stoper/zderzak/amortyzator (z przodu silnika) - 8D0199339D AHL,AHU,1Z, AFN,AFF (dla skrzyni manualnej) 5-10PLN poduszka skrzyni (dla świętego spokoju) - 8D0399151H około 80PLN Podawałem ceny produktów LEMFORDER, są sporo droższe od pozostałych zamienników. TOPRAN`a możesz kupić za połowę ceny LEMFORDER`a, jednak są dużo gorszej jakości.
banshee Opublikowano 25 Września 2008 Autor Opublikowano 25 Września 2008 wielkie dzięki! dzwoniłem do kilku sklepów i chcą około 250 za Lem... - za prawą i lewą tyle samo, a u ciebie widzę 2 różne ceny...
spetsnaz Opublikowano 25 Września 2008 Opublikowano 25 Września 2008 wielkie dzięki! dzwoniłem do kilku sklepów i chcą około 250 za Lem... - za prawą i lewą tyle samo, a u ciebie widzę 2 różne ceny... Różne poduchy i różne ceny: poducha prawa - oznaczenie LEMFORDER - 21737 01 - cena 240PLN poduszka lewa - oznaczenie LEMFORDER - 17701 01 - cena 180PLN
banshee Opublikowano 25 Września 2008 Autor Opublikowano 25 Września 2008 A więc, tak: - olej był bardzo czysty, ale jakiś rzadki - wlałem nowy od razu i dodałem ceramizer (czekał już od m-ca) - uwagę moją przykuł układ wydechowy - był tak jakoś mocno napięty. Zapaliłem silnik, poluzowałem obejmę na środku rury i trochę nim poruszałem - rozrzedł się z 0,5-1 cm i tak skręciłem. W aucie już nic nie buczy :> :> :> :> :> :> :> :> :> 100% satysfakcji i pół godziny roboty z wymianą oleju - ale dojść do tego było ciężko... Podziękowania dla wszystkich, którzy się wypowiedzieli
alan_79 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Opublikowano 2 Grudnia 2009 też miałem buczenie w aucie i wymieniłem plecionkę, łożyska a okazało się, że w ścianie grodziowej nie mam zaślepki i wygłuszenie jest nieszczelne. nagle przestało buczeć i jestem pewien, że to była przyczyna, bo nawet sprawdziłem zawór egr i był sprawny, turbinę też. jednak lepiej szukać drobnicy niż w jakiś poważniejszych sprawach.
Rekomendowane odpowiedzi