lukaszooo Opublikowano 26 Listopada 2014 Opublikowano 26 Listopada 2014 Witam panowie, mam dziwny problem ze sprzęgłem. Gdy auto stoi powiedzmy 4 dni nie jeżdżone przy wysprzeglaniu słychać dziwny głośny pisk, sprawa jest na tyle dziwna że piszczenie ustaje po powiedzmy przejechaniu 20-25km i nie występują żadne problemy ze sprzęgłem czy skrzynią. Jesli jeżdżę autem co 2 dni jest ok ale jeśli postoi ok 4-5 dni nie ruszane to pisk powraca Pisk występuje na wszystkich biegach tylko przy wysprzeglaniu, towarzyszy temu delikatne mrowienie/wibracje na lewarku. Problem mam jakies 1,5 roku i nasila sie przy niskich temp w taki sposób że jesli auto stoi 3 dni to piszczy, latem moze stać 5-6 dni. O co w tym moze chodzić ???? wymieniłem olej w skrzyni na motula lecz nic to nie pomogło. Ze skrzynią nie mam najmniejszego problemu chodzi idealnie, na liczniku mam 245tysi i jest to raczej prawdziwy przebieg. Sprzęgło jest ori nie chodzi idealnie ale nie jest chyba jeszcze na wykończeniu. Co to moze być ??? myslałem o łożysku na ataku ale dlaczego piszczenie występuje tylko po długim postoju (ok 4 dni) ??? ma ktos sensowne wytłumaczenie ???
jacek70 Opublikowano 26 Listopada 2014 Opublikowano 26 Listopada 2014 To może być początek końca łożyska oporowego.
lukaszooo Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Opublikowano 26 Listopada 2014 Jezdziłem przed wczoraj i dziś piszczenie było bardzo ciche ale niestety występowało tylko i wyłącznie na 1 biegu na innych cisza..... czy to oznacza sypiącą sie skrzynie ????
Mach Opublikowano 11 Grudnia 2014 Opublikowano 11 Grudnia 2014 łożysko oporowe lub jak to nie to dobrze myslales o lozysku na walku wychodzacym ze skrzyni. u mnie to drugie pomoglo. mozna zrobic przy okazji wymiany sprzegla bo koszty jakies groszowe
Rekomendowane odpowiedzi