Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BKN] Wymiana rozrządu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem bardzo zadowolony ze swojego samochodu jednakze ze wzgledu na 0,5 - 1,0 sekundowy rumot wydobywajacy sie z lancuchow rozrzadu (tylko przy odpalaniu wciaz cieplego silnika zgaszonego na min. 15 min.) jestem juz prawie zdecydowany na wymiane napinaczy, slizgaczy i lancuchow (laczny koszt czesci nie przekracza 2500zl w aso).

Problem tylko z tym ze nie znam nikogo kto juz robil w swoim samochodzie taka operacje jak rowniez nikogo komu bym zaufal aby ja przeprowadzic.

Prosze o rade.

PZDR

Opublikowano

z tego co wiem to za ten odglos odpowiedzialny jest tylko napinacz. wiec czemu chcesz wymieniac caly rozrzad? jaki masz przebieg?

a poza tym to czesci to jedno. ale podobno trzeba wyjac silnik zeby sie dostac do napinacza bo go gdzies miedzy silnik a skrzynie upchneli...

ja bym stal i patrzyl mechanikowi na rece jakby mi to mial rozkladac i skladac.

Opublikowano

jacue, ja bym zrobil to w ASO (najlepiej w stolicy, bo o łódzkich slyszalem kiepskie opinie)... ale tylko z uwagi na gwarancje.

Pewnie nie znajdziesz mechanika, ktory zjadl juz na tym temacie zeby.

ps. Ladna cena za ten komplet, spodziewalem sie duzo wyzszej.

• 2 lata później...
Opublikowano

Wiem że post był poruszany dość dawno lecz proszę o dokończenie historii bo mam identyczne objawy przy odpalaniu i jestem żywo zainteresowany co jacue z tym fantem zrobił i ile za to zapłacił. :notworthy: Moje autko już ma prawie 200 tyś. przejechane a czytałem gdzieś na tym forum że to właściwy czas na zastanowienie nad tym fantem. :mysli:

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Czy któryś z kolegów rozwiązał ten problem ? U mnie jest ten sam objaw ale nie zawsze, natomiast przy ruszaniu na niskich obrotach słyszę dziwny dźwięk (podobny jak przy odpalaniu) później jest ok.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Przepraszam za odgrzanie kotleta- ale bez sensu byłoby tworzenie nowego tematu.

Ma ktoś numery części potrzebnych do tej operacji? (napinacze, łańcuchy, ślizgi)

Powoli skłaniam się do wymiany rozrządu u siebie (+ ewentualnie hydropopychacze + dźwigienki)

Opublikowano

najprościej, zadzwon albo podjedz do ASO, popros o nr-y wg twojego nr VIN i nr katalogowe czesci.

BTW. a sa u ciebie jakies niepokokące objawy, ze chcesz to ruszac?dlaczego hydropopychacze i dzwigienki?

Opublikowano

Z tego co się ja orientuje idzie już kupić te części w zamiennikach po normalnych cenach. Jedyny problem to wyciąganie silnika. Na pewno bardziej od nas doświadczeni są goście na forum a6. Po Południu przybliżę jaki jest koszt części i co w ich skład wchodzi w zamienniku.

Opublikowano

Olo_Gda wymienial juz w kilku 3.0 rozrzad.

Najlepiej zadzwon i podpytaj co i jak.

http://az.gda.pl/

Opublikowano

I jaki to będzie koszt tego wszystkiego :shocked:

Co innego jak jeden napinacz trzeba wymienić a jak miał bym wszystko wymieniać to chyba taniej by było drugi silnik kupić.

Opublikowano

Nie wiem czy wszyscy wiedza jak sprawa wygląda dla zobrzowania rozrząd w 3.0tdi zdjęcie zapożyczone z a6klub

img2193b.jpg

Te dwa górne napinacze lewy i prawy t cena około 800zł za dwa. Gorzej jeśli chodzi o dolny lewy tego nie ma jako zamiennika przynajmniej mi nie udało się znaleźć. Prawy dolny to koszt max 100zł Jak widać części nie są jakoś super drogie gorzej jeśli chodzi o wymontowanie i wymianę.

Opublikowano

Nie wiem czy wszyscy wiedza jak sprawa wygląda dla zobrzowania rozrząd w 3.0tdi zdjęcie zapożyczone z a6klub

img2193b.jpg

Te dwa górne napinacze lewy i prawy t cena około 800zł za dwa. Gorzej jeśli chodzi o dolny lewy tego nie ma jako zamiennika przynajmniej mi nie udało się znaleźć. Prawy dolny to koszt max 100zł Jak widać części nie są jakoś super drogie gorzej jeśli chodzi o wymontowanie i wymianę.

O masakra, ale naplątane :kox: :kox: :kox: :kox:
Opublikowano

Dolny 200 zł w ASO (netto)

Opublikowano

Mówisz o napinaczu ze ślizgiem między zębatka pompy oleju i pompy wtryskowej ?? Nie wygląda on jako element rozbieralny. Czy mówisz o skrajnym prawym, którego zamiennik kosztuje max 100zł brutto??

Opublikowano

Mówisz o napinaczu ze ślizgiem między zębatka pompy oleju i pompy wtryskowej ??

Tak, o tym. Nie jest rozbieralny, tyle kosztuje cały ślizg z napinaczem.

Ten sam napinacz montowany jest w 4.2 V8.

images?q=tbn:ANd9GcRCL61bUwVF1XdgNU9lFuUJUTi7W5EnnePCJYaLjoJI49KMDmUUih-BxUNE

Opublikowano

najprościej, zadzwon albo podjedz do ASO, popros o nr-y wg twojego nr VIN i nr katalogowe czesci.

BTW. a sa u ciebie jakies niepokokące objawy, ze chcesz to ruszac?dlaczego hydropopychacze i dzwigienki?

Musashi- Standardowo- silnik żegocze.

Z tego co kojarzę Cuber coś wymieniał przy okazji dwumasu- ale wydaje mi się, że tylko 1 szt. lub tylko oba górne. Wolałbym to zrobić raz a dobrze na częściach MY2008

Skoro silnik i tak będzie wypruty to można zrobić jego przegląd i wymienić hydropopychacze i dźwigienki, i cieszyć się "prawie nowym" silnikiem ;)

Olo_Gda wymienial juz w kilku 3.0 rozrzad.

Najlepiej zadzwon i podpytaj co i jak.

http://az.gda.pl/

Jadę do OLO_GDA pod koniec lutego zrobić klapy wirowe ;) to na pewno zapytam.

I jaki to będzie koszt tego wszystkiego :shocked:

Co innego jak jeden napinacz trzeba wymienić a jak miał bym wszystko wymieniać to chyba taniej by było drugi silnik kupić.

Problem w tym, że kupno silnika to loteria- taniej i lepiej zrobić dobrze znany sobie i swój, niż później bawić się w to samo z "nowym" silnikiem- tym bardziej, że kupując nowy- i tak, i tak warto zajrzeć do rozrządu, ew. go zrobić- a więc koszta dużo wyższe (o ile chcesz zrobić swój zapobiegawczo a nie "po fakcie").

Opublikowano

Czytałem o innym sposobie dobrania się do rozrządu - wyjęcie skrzyni zamiast wyciągania silnika. Ale nie wiem ile w tym było prawdy.

Opublikowano

Pytałem kiedyś w ASO , mechanior potwierdził ze silnika nie trzeba wyjmowac .

Opublikowano

moze byc i skrzynia, ale dostep jest okrutny i o stosowaniu klucza dynamometrycznego mozna zapomniec.

Opublikowano

Pytanie czy sprawa tyczy się a4 i niewyjmowania silnika. A4 w stosunku do a6 z tym silnikiem jest znacznie mniej, a a6 to jednak większe auto. Słyszałem kiedyś o wiszeniu nad silnikiem że da się wtedy przy rozpięciu skrzyni jakoś ogarnąć, osobiście nie widzę tego jak otwieram maskę :confused4: