Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AKN] CB w A4 Avant '99

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak zamontowałem swoje CB?

Montażu dokonywał polecany elektronik, w mojej obecności.

Zależało mi na obecnosci fachowca, ze względu na dostrojenie anteny. Jak się okazało (w sklepie i rzeczony elektronik też o tym mówił) w obenym czasie nie ma takiej konieczności - gdybym wiedział wcześniej sam zajął bym się całością prac :D

Antenę zamontowałem w górnej części klapy bagażnika. Trochę tam mało miejsca, więc trzeba być delikatnym i ostrożnym przy zakładaniu uchwytu. Po założeniu mieści się bez problemu. Trzeba być tylko przygotowanym na posiadanie jakiejś podkładki na uchwyt anteny (np. kawałek starej dętki rowerowej - ja niestety nie miałem i … koleś trochę spartaczył-musiałem poprawiać)

1_Antena_mocowanie.jpg

A! I polecam uchwyty w kolorze czarnym (plastikowe), ja kupiłem srebrny i mimo iż gościo w sklepie zapewniał, ze nie skoroduje, po dwóch deszczykach wylazły delikatne ślady rdzy :/ .

Kabel od anteny został puszczony w podsufitkę (przez gumowe kolanko, którym „idą „ kable – póki, co, nie przecieka, a plamy to ze starego brudu :P ) i lewą stroną kabiny, tak jak pokazują czerwone kreski. Nie było potrzeby rozbierania czegokolwiek, kabelek łatwo i przyjemnie zmieścił się we wgłębienie w podsufitce i w lewym przednim słupku przedniej szyby.

2_antena_kabel1.jpg

3Antenakabel2.jpg

4Antenakabel3.jpg

5Antenakabel4.jpg

6Antenakabel5.jpg

Radyjko zamontowałem pod deską rozdzielczą z lewej strony od kierownicy, zaraz obok cięgna do otwierania klapy pokrywy silnika. Solidnie zamocowane, niewidoczne dla złodzieja i „zniszczenia” poczynione przez śruby mocowania nie będą widoczne.

Do widocznej półeczki – mieści się bez problemu, ale konieczne byłoby nieodwracalne rezanie i byłoby bardziej widoczne dla złodziejaszków :D

Czerwone linie pokazują gdzie poszły kable zasilania: masa do obudowy skrzynki bezpieczników, a zasilanie podpięliśmy do zasilania radia CD - dzieki temu CB wyłącza sie przy wyjęciu kluczyka (nie trzeba pamiętać :-)

7Radio.jpg

8radio2.jpg

9Radio3.jpg

mikrofon trzymam w pokrowcu na drzwiach – łatwo dostępny i nie robiłem dziur na wieszaczek. Nie ma problemu z zamykaniem drzwi.

A radyjko mam takie.

99_Radio.jpg

Jestem baaardzo zadowolony, bo:

- kosztowało ok. 250 (czyli dolna półka cenowa)

- nie szumi nadmiernie.

- ma szybki dostęp do kanału 19 i 9

- ma możliwość szybkiego dopięcia (minijack) zewnętrznego głośnika.

O antenę nie pytajcie, bo nie pamiętam – jakaś włoska, 1,5 m. Zbiera znakomicie, chociaż z perspektywy czasu kupiłbym chyba trochę krótszą :053: .

O magnesówce nawet słyszeć nie chciałem/nie chcę – za szybko jeżdżę :D

Opublikowano

antena z tegoo co widze to Lemm pewnie AT1500 ;>? co do uchwytu anteny zgadzam się ..brat w passacie miał podobną sytuacje :) chyba masz relingi..dlaczego nie zdecydowałeś się na uchwyt właśnie do nich ?

Opublikowano

Ten uchwyt nie koroduje pokrywa sie takim dziwnym nalotem ktory sie sciera mam identyczny juz 2 lata u siebie ;)

Opublikowano
  • Autor
antena z tegoo co widze to Lemm pewnie AT1500

O! To to to - tak pisze na naklejce na antenie.

chyba masz relingi..dlaczego nie zdecydowałeś się na uchwyt właśnie do nich ?

Uchwyt na relingi, który mi zaproponowano w sklepie był wielki i chamsko chromowany i błyszczący - nawet bez montażu mi się nie podobał, a poza tym pomyślałem o świstach i oporach powietrza, no i jakoś tak w głowie miałem obraz antenki na klapie :D:P . W sumie nie żałuję miejsca montażu.

uchwyt nie koroduje pokrywa sie takim dziwnym nalotem ktory sie sciera

No to będe go pucował, bo mnie wkurza :a4fan:

Opublikowano

antenka fajna w tych pieniążkach ... :) nie wiem czemu i tak wolałbym na reling do combi :P

ale miły zestaw ... oczywiście szerokości ;)

Opublikowano

prawdw mówiac radyjko marnej jakosci a antenka taka sama jak i radyjko!!!!szczerze polecam alana 100+ jest o niebo lepsze i da rade je zamontowac na półeczce pod kierą i w niczym nie przeszkadza zero kabli pomiedzy nogami a antenki polecam z wieksza cewka wtedy radyjko smiga jak cholera sorki za komentarz ale jak robic to robic

Opublikowano
  • Autor
prawdw mówiac radyjko marnej jakosci a antenka taka sama jak i radyjko!!!!szczerze polecam alana 100+ jest o niebo lepsze i da rade je zamontowac na pułeczce pod kierą i w niczym nie przeszkadza zero kabli pomiedzy nogami a antenki polecam z wieksza cewka wtedy vradyjko smiga jak cholera sorki za komentarz ale jak robic to robic

;D

Rzeczywiście priorytetem była cena, więc zdałem się całkowicie na sprzedawcę i ... póki co nie mam powodów do narzekań. Zestaw spisał się fantastycznie-może gdybym miał możliwość używania jakiegoś wypasu to miałbym powody do niezadowolenia.

Z komentarzem nie ma problemu. :D :diabel2:

P.S. Alana? Jakoś zbyt dużo czytałem o tym, że większość modeli jest badziewiem, więc nie wybrałbym Alana w obawie trafienia na paścia.

Opublikowano
prawdw mówiac radyjko marnej jakosci a antenka taka sama jak i radyjko!!!!szczerze polecam alana 100+ jest o niebo lepsze i da rade je zamontowac na półeczce pod kierą i w niczym nie przeszkadza zero kabli pomiedzy nogami a antenki polecam z wieksza cewka wtedy radyjko smiga jak cholera sorki za komentarz ale jak robic to robic

Jak robić to robić i polecasz Alana 100+ ? To jakiś żart chyba...

Opublikowano

Sprinter, dobre, dobre.

Gosc poleca jeden z gorszych modeli na rynku. :diabel2:

Ludzie jak chcecie szumidla to mozecie kupowac Alany 100 i tym podobne ale szczerze polecam dolozyc i miec spokoj.

Opublikowano
  • Autor

Hmmmm...

Chyba zaczyna sie konkurs piękności

Mam propozycję:

- krytyka OK, ale pod warunkiem, że rzeczowo uzasadnimy dlaczego i:

- zaproponujemy coś konkretnego z uzasadnieniem dlaczego.

Ja już nie skorzystam :-) ale innym, którzy czytają temat z pewnością byście pomogli.

P.S. Miało być dużo emotów, ale coś mi net szwankuje :-D

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

TE nizsze modele CB-kow nie sa duzo gorsze od tych z gornej polki , ja mam Inteka i oprocz duzych gabarytow, nie mam co na nie narzekac ,a tak samo uslyszysz czy miski stoja:)

Opublikowano
a tak samo uslyszysz czy miski stoja:)

Uwierz że jest różnica między tymi z niższej półki a tymi z wyzszej :wink: Kiedys tez tak myslałem że jak coś słychać to jest Ok, po zmianie z Alana 78+ na Presidenta Taylora słychać duzo wyraźniej, zero szumów,opłacało sie dołożyc pare złotych i byc w pełni zadowolonym.Jedyne nad czym teraz musze popracować to jakaś antenka na stały uchwyt, ostatnio przy 150km/h moja magnesówka spadła z dachu, na szczęście nic nie uszkodziła :wink:

Opublikowano

"michał" - jak to spadła???? ja mam magnesówkę i jeszcze naklejoną na dachu bezbarwną folię żeby dach sie nie rysował od stawiania anteny :biggrin: i jeszcze nigdy mi nie spadła, a powiem szczerze że jesli są ku temu warunki to jade wiecej niz 150km/h. może to zależy w którym miejscu jest ta antena "przyklejona"?

Opublikowano

Poprostu spadła, nie wiem dlaczego,może jakis podmuch wiatru, może spowodowane było to dosyc silnym mrozem,nie wiem... :cry: Przyklejam ją zawsze w tym samym miejscu i do tej pory było ok przy dużo wiekszych prędkosciach.Zmieniłem na razie magnes na wiekszy, powinno być OK :a4fan:

Opublikowano

acha, no ok, ja zawsze stawiam lewym tylnym rogu. zwrwanie anteny zależy może też od tego ile kabla jest na dachu.... pozdrawiam :wink:

Opublikowano

Stała w lewym tylnym rogu własnie,ok 25 cm kabla :wink:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

witam wiem ze tro troszke nie w temat ale jak sie rozwinal temat magnesow to moge polecic antenke hustler Dane Techniczne

Wyskokośc 99 cm.

zysk 4 dB.

Długość przewodu 4.6m.

SWR 1.1 do 1.2.

Częstotliwość 26,0 do 27,5 MHz.

Impedancja 50 Ohm.

Średnica podstawy magnetycznej 90 mm.

Wtyk antenowy PL-259/R.

Zasieg 15 km.

V-max 200 km/h ( testowano ).

Naprawde polecam daje rade jakosciowo cenowo i przetestowalem 228 km\h Golf III VR6 :biggrin:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam takie pytanie pod który kabel przy radju podpiołeś + od CB

Opublikowano
  • Autor
:grin: czerwony-zasilający, a masę gdzieś do karoserii.
Opublikowano

ja podpięłem do szaro czarnego (taki gruby) - cb włącza się po kluczyku, dodatkowo jak wyłączam radio to gaśnie cb (np jak dzwoni telefon)