mlodyabc Opublikowano 27 Grudnia 2014 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Witam, zastanawiam się nad zmianą żarówek na ledowe. Co o tym myślicie, ma to sens czy oszczędności są złudne? Jakie marki polecacie?
Fido Opublikowano 27 Grudnia 2014 Opublikowano 27 Grudnia 2014 ma to sens czy oszczędności są złudne? Popatrz sobie ile wat ma zwykła żarówka a ile led. Ja mam w całej chałupie ledy.
Kazik123 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Opublikowano 27 Grudnia 2014 druga sprawa jaki to ma wpływ na oczy
Fido Opublikowano 27 Grudnia 2014 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Najzdrowsze dla naszego oka to oczywiście zwykłe stare żarówki.
mariuszsmietana Opublikowano 27 Grudnia 2014 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Trzeba tez wziasc pod uwage to ile kosztuje dobra zarowka led, taka ktora poswieci a nie spierd... sie po tygodniu. Druga sprawa to to jak wplywa swiatlo led na nasze oczy - mnie osobiscie przeszkadza i to bardzo
audiaudi Opublikowano 27 Grudnia 2014 Opublikowano 27 Grudnia 2014 zależy od barwy, ja zmieniłem półtora roku temu w całym domu i narazie bez wymiany
davidoff82 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Cieple ledy, dobrej jakosci o CRI powyzej 80 i bedzie ok. wymienilem wszystkie w domu rachunek po pol roku spadl o 20 zl na miesiac wiec jest to wymierna oszczednosc. Dobre zarowki maja 2 lata pelnej gwarancji (widzialem juz z 5 latami) a ich teoretyczna trwalosc to ok 20 lat. warto tez wiedziec ze zarowki ledowe jeżeli sie "pala" to najczesciej pada elektronika a nie diody. Wynika to z tego ze brak jest odpowiedniego chłodzenia. Warto kupic dobre zarowki z radiatorem wykonanym z metalu i z odprowadzaniem ciepla na zew szczegolnie wazne to jest w oprawach osadzonych w karton gipsach.
xXPiotrekXx19 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Opublikowano 27 Grudnia 2014 (edytowane) ja u siebie mam już ponad 2 lata zamontowane ledy w pokoju w którym najczęściej się świeci i jak do tej pory świecą a dałem za 1 sztukę coś około 16 zł a jeśli chodzi o zużycie prądu no to tak jak kolega powiedział skoro standardowa żarówka 40watt tyle zużywa to żarówka led która będzie dawała tyle samo światła co ta zwykła 40watt to ta led tak naprawdę zużyje tylko około 4-5 watt Edytowane 27 Grudnia 2014 przez xXPiotrekXx19
sebul Opublikowano 27 Grudnia 2014 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Ja wymienilem juz prawie w calym domu na led, mi swiatlo pasuje i zre tyle co nic , wszedzie na duzym gwincie mam 1200lm a na malym 680 lm i jest git 15 zl za zarowke teraz to juz cena ok
xXPiotrekXx19 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Opublikowano 28 Grudnia 2014 wiadomo początkowa inwestycja w żarówki led jest duża ale za to później są mniejsze rachunki za prąd no i oczywiście bardzo długo świecą
mariuszsmietana Opublikowano 28 Grudnia 2014 Opublikowano 28 Grudnia 2014 jakies propozycje co do marki? bo jest tego naprawde sporo
Fido Opublikowano 28 Grudnia 2014 Opublikowano 28 Grudnia 2014 (edytowane) Sporo jest, to fakt. Ja jakichś tam markowych nie mam, brałem na chybił trafił. Oczywiście wszystkie o barwie ciepłej. Edytowane 28 Grudnia 2014 przez Fido
miodzio Opublikowano 28 Grudnia 2014 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Ja też mam w całym domu i jest jak najbardziej ok. Ważne jest aby brać barwę ciepłą
xXPiotrekXx19 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Opublikowano 28 Grudnia 2014 ja też nie spoglądam na firmę tylko jak mi moc żarówki i kolor odpowiada oraz cena to biorę
talib1990 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Opublikowano 28 Grudnia 2014 całe oświetlenie mam kupione u tego sprzedawcy... http://allegro.pl/listing/user/listing.php?order=p&p=2&us_id=24002969 wyspa sufitu oświetlona jest paskiem RGB w suficie 9 x oczka barwa zimna... plafony i reszta mieszkania barwa ciepła... jak narazie 100 % działa a cena bardzo spoko...
xXPiotrekXx19 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Opublikowano 28 Grudnia 2014 no i nawet ceny są jak najbardziej spoko u tego sprzedającego
chris.lkr Opublikowano 28 Grudnia 2014 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Jakiś czas temu również i ja stałem przed wyborem źródeł światła do swojego domu. W większości pomieszczeń wybór padł na Led'y, (GU10, MR16, E14, E27), ale wszystkie o barwie ciepłej białej. W takich miejscach jak np nad stołem w kuchni czy u dziecka w pokoju wybór padł na energooszczędne Phillipsy (nie Led'y). 90% żarówek Led zakupiłem w tym sklepie: http://www.akailed.pl/i naprawdę jestem bardzo zadowolony. Dodam iż mój wybór poprzedzony był kilkunastoma mniej lub bardziej udanymi zakupami w konsekwencji czego niejedna żarówka prawie na "dzień dobry" lądowała w koszu na śmieci, były np takie gdzie chwilę po montażu odklejały się diody, albo po podłączeniu do zasilania i włączeniu żarówka świeciła pięknym żółtym przeciwmgłowym światłem (a miała być normalna ciepła biała), było trochę tych zonków zanim trafiłem na takie które mi odpowiadają.
POWER-KRIS Opublikowano 28 Grudnia 2014 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Nie pamiętam firmy ale żarówki mają smd samsung i świecą jak stara tradycyjna żarówka. Ale cena była spora. Wykrecilem, nazywa się to Lumax.
miodzio Opublikowano 28 Grudnia 2014 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Nie pamiętam firmy ale żarówki mają smd samsung i świecą jak stara tradycyjna żarówka. Ale cena była spora. Wykrecilem, nazywa się to Lumax. ooo dokładnie mam to samo i jest elegancko
POWER-KRIS Opublikowano 28 Grudnia 2014 Opublikowano 28 Grudnia 2014 http://lumax.pl/index.php?id_category=22&controller=category&id_lang=2 Cuda juz kupowałem i jak xenony świeciły aż łeb bolał. Te są wreszcie idealne. Chociaż z 7W jest juz kulawo bo mocna strasznie.
Rekomendowane odpowiedzi