Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rodzaje silników 3.0 TDI w Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie brzmi następująco jaka jest różnica (a4 b8) w silniku 3.0 TDI między wersjami 204Km (450Nm) , 233Km (450Nm) , 240 Km (500Nm).

Czy chodzi tu tylko o turbosprężarkę oraz podkręcenie silnika czy są jakieś inne różnice ?

Jeśli tak jest i się nie mylę to czy do wersji 204 Km (450Nm) mogę przełożyć turbo z wersji 240 Km i będzie ok ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Podpinam sie pod pytanie :) ciocia wikipedia mówi tylko że:

od 11/2011 09/2007 - 11/2011 od 07/2011

150KW 176KW 180KW

204PS 240PS 245PS

3500-4500 4000-4400 4000-4500

multitronic 7-biegowa S tronic

to do 240PS

7-biegowa S tronic
3.0 TDI quattro do 08/2009 ze skrzynią 6-biegową tiptronic;

3.0 TDI clean diesel quattro do 11/2011 ze skrzynią 6-biegową tiptronic

Z tego co mi wiadomo to 204PS nie miały napędy quattro ale nie jestem do końca pewny :) z tabelki również wynika że 240PS miało 6 biegów w manualu lub automacie a 245PS 7 biegów więc może z tąd te 5 kucy więcej :)

Opublikowano

Tam masz dwa rodzaje turbin 204 jest z kkk a dwie pozostałe z garrett'a sama podmiana za wiele nie da ponieważ wielkość wałka jak i koła kompresji jest taka sama

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

240 tez miały KKK.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Koledzy, znamy już różnice jakie występują między wersjami 204KM / 240KM / 245KM ?

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Panowie jako ze sa pytania a nie ma odpowiedzi.. to napisze i ja..

Posiadam A5 z silnikiem 3.0 240km CCWA i chcialbym sie dowiedziec czy jest on zamienny z 245km CDUC.

Wiem ze CDUC maja niby inne wtryskiwacze (Magnetyczne).

Pytam poniewaz poprostu potrzebuje zrobic swap. a CDU sa swiezsze i latwiej go dostac pozdrawiam.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

CDUC zdaje się że będzie miał turbinę z większą muszlą. Nawet jeśli są inne wtryski to nie powinno być problemów ze swapem. Najważniejsza jest komunikacja (wiązki , piny), czyli jeśli miałeś turbo KKK to jeśli nie chcesz rzeźbić musisz zostać przy turbo KKK, Nawet jeśli zostajesz przy swoich wtryskach / turbinie to wszystko powinno ładnie latać, będzie tylko konieczna wizyta u ogarniętego tunera.

A czemu swap ? motorynka zdechła ?

Edytowane przez marcin4x4

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

CDUC zdaje się że będzie miał turbinę z większą muszlą.
ZTCW silnik CDUC to inna konstrukcja niż poprzednie 3.0TDI przejęta z A6 C7. Ma na przykład rozrząd na 2 łańcuchach a nie na 4.
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

mam takie pytanie który silnik jest lepszy mniej awaryjny i ogólnie bezpieczniejszy do kupna i tańszy w utrzymaniu CDUC CZY CCWA??

Opublikowano

CCWA 2007+ GTB2260VK

CDUC 2011 + GTB 2260VZK

skoro mam kasę na 2011+ to nie patrze na auta 2007.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Podpowie ktoś od kiedy wychodziły silniki 3.0 245km?

Wysłane z mojego MI 4LTE przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

google, autocentrum, jakikolwiek katalog

2011+.

Opublikowano

Z internetu potrafię korzystać, chodzi mi o to że gościu wystawia auto z 2008 roku a w opisie ma conajmniej 2011

http://otomoto.pl/oferta/audi-a4-audi-a4-b8-3-0-tdi-rakieta-szybsza-do-setki-niz-kwasniewski-ID6yDNLf.html

Dlatego napisałem tu bo wolę się upewnić

Wysłane z mojego MI 4LTE przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez lolq1660

Opublikowano

sam nie wie co sprzedaje albo zrobił to z premedytacją, poproś go o kod silnika.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Z silników 3.0tdi w B8 między rokiem 2008-2011, tj. tych na 4 łańcuchach,  najwydajniejszy układ common rail ma silnik CCLA, cała szyna CR tj. pompa wysokiego ciśnienia, wtryski, zawór CR i czujnik na sztnie CR są pod 2000 bar. Pozostałe min. CCWA i reszta mają CR na 1800 bar. Z tego co pamiętam, jedynie pierwsze 3.0 w A4/B8 tj. CAPA miajł najmniej wydajny CR 1600 bar.

Tylko, niestety CCLA był bardzo mało dostępny.

Edytowane przez mystic.pl

Opublikowano
Dnia 18.06.2017 o 08:50, mystic.pl napisał:

Z silników 3.0tdi w B8 między rokiem 2008-2011, tj. tych na 4 łańcuchach,  najwydajniejszy układ common rail ma silnik CCLA, cała szyna CR tj. pompa wysokiego ciśnienia, wtryski, zawór CR i czujnik na sztnie CR są pod 2000 bar. Pozostałe min. CCWA i reszta mają CR na 1800 bar. Z tego co pamiętam, jedynie pierwsze 3.0 w A4/B8 tj. CAPA miajł najmniej wydajny CR 1600 bar.

Tylko, niestety CCLA był bardzo mało dostępny.

Jaką moc ma ccla, 240?

Mozesz cos napisać silnikach w polifcie? Który jest wydajniejsze i bardziej dopracowany? 

Opublikowano

Z tego co pamiętam CCLA ma 240ps, a poliftów już nie sprawdzałem, to było w 2012 jak tematem się interesowałem, Orzeł modził swoje B8 na 350-360ps, a ja mu szukałem najbardziej wydajnych komponentów, 

Wtryski od CCLA miały końcówkę 059 130 855 GX

Tu macie różnice w osprzęcie CR wszystkich przedliftów B8:

CCLA.pdf

CCWA+CCWB+CAMA+CAMB.pdf

CAPA.pdf

CCLA_wtryskiwacz_1.jpeg

Pompa wys CCLA.pdf

pompa wys CCWA+CCWB+CAMA+CAMB.pdf

W tamtym czasie jedyną hybrydę miało ABT:

Turbo_ABT_Garett_do_3.0tdi.jpg

Heh, sprawdziłem allegro i jest taki silnik do łyknięcia:

http://allegro.pl/silnik-audi-a4-3-0-tdi-ccl-ccla-gratis-wymiana-i6771866657.html

http://allegro.pl/silnik-audi-a4-3-0-tdi-ccl-ccla-gwarancja-wymiana-i6760296819.html

Edytowane przez mystic.pl

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

posiadam silnik CAPA, lepiej zrobić swap na CCLA czy przerabiać swój układ wtryskowy na 2000bar?

• 2 lata później...
Opublikowano

Odswieze temat. W planach zakup B8 3,0 tdi FL plus hybryda turbiny i program. Teraz pytanie. Jaka jest w takim przypadku roznica pomiedzy 204 a 240 koni? Czy tylko turbina rozni te silniki? Pozdrawiam :)

Opublikowano

W 204PS nie bylo Quattro :thumbdown: