Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Silniki 1.8 TFSI LIFT 2012-2015 opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam 1.8 TFSI 170km CJEB. Czy spalanie oleju na poziomie 80ml-100ml na 1000km to sprawa normalna? Przypuszczam że tak ale wole sie upewnić u bardziej doświadczonych użytkowników.

Byłem w serwisie i mi zaproponowali ważenie ale nie wiem czy jest sobie sens głowe zawracać bo norma to 0,5l na 1000km :) Auto jest na gwarancji póki co ale za bezasadne ważenie sie płaci coś kojarze ;)

Ja mam przejechane 14 tyś i chyba jak ostatnio sprawdzałem to miarka pokazywał 3/4 wskaźnika - wiec coś minimalnie ubyło - ale na pewno nie "pije" oleju

Opublikowano

ok dzieki za info

mam wymiane oleju w lutym to spróbuje zalać millersa zamiast castrola z aso i bede monitorował sprawe ;)

pzdr

herman

Wymieniłem olej na Millersa i pierwsze co zauważyłem to zmniejszenie zużycia paliwa, było na poziomie 8,5-10 a jest 7,5-8,5 w cyklu mieszanym.

Edytowane przez herman85

Opublikowano

ok dzieki za info

mam wymiane oleju w lutym to spróbuje zalać millersa zamiast castrola z aso i bede monitorował sprawe ;)

pzdr

herman

A castrol ma jakieś złe opinie? czy nie nadaje się do benzyny?

Opublikowano

A castrol ma jakieś złe opinie?

Jest tego trochę o tym :) W sumie ze siedemset stron :decayed:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja śmiało mogę polecić ten silnik. Mam przejechane już 160tys. i nic się nie dzieje. W przyszłym tygodniu wymieniam odmę, bo silnik dławi się na niskich obrotach i to jest pierwsza usterka, która będzie naprawiona. :)

Najbardziej w tym silniku zaskoczyło mnie spalanie, myślałem że będzie większe. Teraz w okresie zimowym, jeżdżąc głównie po mieście mam około 9 litrów. :wink:

Opublikowano

ja generalnei też bardzo zadowolony jestem jak na razie, fajny moment rozsądne spalanie generalnie ok, w jakich ilościach dolewasz olej Rems?

Opublikowano

ja generalnei też bardzo zadowolony jestem jak na razie, fajny moment rozsądne spalanie generalnie ok, w jakich ilościach dolewasz olej Rems?

Szczerze to po wymianie oleju, jeszcze ani razu nie robiłem dolewki. Stan oleju trzyma cały czas ten sam poziom. A u ciebie jak z dolewkami?

Opublikowano

tak ok 80ml-100ml na 1000km

Opublikowano

Ja od wymiany oleju przejechałem już 3 tys. km i na razie bez dolewki. Zobaczymy co dalej ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, przymierzam sie do audi a4 po liftingu wlasnie z tym silnikiem, czyli rozumiem ze problemy olejowe zostaly rozwiazane, a jak jest z rozrzadem? trzeba profilaktycznie zmienic jak w silniku 160 km?

Edytowane przez granitex

Opublikowano

witam

autkiem już zrobiłem 20 tysięcy,

jestem mega zadowolony z dynamiki silnika i niskiego spalania średnio 7,5l

problemu ze braniem oleju nie mam, także generalnie polecam ten silnik

pozdrawiam

Opublikowano

Witam, przymierzam sie do audi a4 po liftingu wlasnie z tym silnikiem, czyli rozumiem ze problemy olejowe zostaly rozwiazane, a jak jest z rozrzadem? trzeba profilaktycznie zmienic jak w silniku 160 km?

Wadliwy napinacz rozrządu został poprawiny, wymiany rozrządu audi nie przewiduje.

Opublikowano

wymiany rozrządu audi nie przewiduje.

w przedliftach też tak miało być i takie były założenia audi.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

ok dzieki za info

pzdr

herman

A castrol ma jakieś złe opinie? czy nie nadaje się do benzyny?

Castrol najgorszy syf .

Opublikowano

Mam przejechane dopiero 6000 km,ale silnik sprawuje się rewelacyjnie. Dynamika dla mnie jest zadowalająca, spanie też - na poziomie ok.7.5 litra - i co najważniejsze 'zeżarło' do tej pory tylko jeden 'kwadracik' oleju :decayed:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie i jak ten silnik się Wam spisuje? W dalszym ciągu nie ma żadnych problemów z braniem oleju i łańcuszkiem rozrządu? Pytam bo planuję zamienić przedliftowego 2.0TDI na poliftowego 1.8TFSI. Jak myślicie czy taka zamiana ma w ogóle sens?

Dzięki wielkie za odpowiedzi.

Opublikowano

Jestem zadowolony z tego silnika , oleju nie bierze rozrząd poprawiony cichy i ekonomiczny. Spalanie ok 7.5 l.

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Panowie i jak ten silnik się Wam spisuje? W dalszym ciągu nie ma żadnych problemów z braniem oleju i łańcuszkiem rozrządu? Pytam bo planuję zamienić przedliftowego 2.0TDI na poliftowego 1.8TFSI. Jak myślicie czy taka zamiana ma w ogóle sens?

Czemu chcesz się przesiadać?

B8.5 wprowadził praktycznie tylko zmiany wyglądu. Jaki to ma sens?

Opublikowano

Ze względu na ilość kilometrów jaką dziennie robię. Zmieniłem pracę i mam do niej 6km, więc nawet silnik mi się nie zagrzeje no i cierpią na tym podzespoły, przede wszystkim dpf. Nie chce się w przyszłości z tego powodu wkopać w dodatkowe koszty, więc chce się przesiąść na benzynę. Wybór padł na 1.8TFSI tylko w wersji po liftingu, bo podobno jest poprawiona, więc będzie pewniejsza od 1.8 160KM.

Opublikowano

Ze względu na ilość kilometrów jaką dziennie robię. Zmieniłem pracę i mam do niej 6km, więc nawet silnik mi się nie zagrzeje no i cierpią na tym podzespoły, przede wszystkim dpf. Nie chce się w przyszłości z tego powodu wkopać w dodatkowe koszty, więc chce się przesiąść na benzynę. Wybór padł na 1.8TFSI tylko w wersji po liftingu, bo podobno jest poprawiona, więc będzie pewniejsza od 1.8 160KM.

Ja również zrezygnowałem z zakupu diesla z powodu pokonywania krótkich dystansów. 1.8 TFSI CJEB po lifcie, to dobry silnik, jedyny jego słaby punkt to głowica i zawory. Szykuję mi się naprawa tego w najbliższym czasie. Moja już ma najechane 163tys. km, a głowice w tych silnikach są słabe, mimo to i tak uważam że to silnik godny polecenia. Oleju nie bierze, rozrząd poprawiony, tylko słabe głowice zostały.