Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Buczeni podczas odejmowania gaz, i głosniejsza praca przy cofaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, od pewnego czasu mam problem z Audi a4 1.9 130 AWX. Ostatnio podjechałem do centrum handlowego, auto stało na parkingu około dwóch godzin, zaznaczam że wszystko wcześniej było dobrze. Ale gdy wrzuciłem z zakupów i zapaliłem samochód, gwałtownie ruszyłem było dosyć zimno na zewnątrz bo około -15 na minusie. I nagle zaczęło coś buczeć przy gwałtownym puszczaniu gazu, wszystko jest dobrze jak trzymam nogę na gazie i silnik idzie pod obciążeniem. Ale gdy jadę około 50km/h to nie zależnie tak naprawdę jaka jest to prędkość muszę cały czas trzymać nogę na gazie, tak by cały czas silnik był pod obciążeniem. I nagle gdy puszczę nogę z gazu nie hamując hamulcem a silnikiem słychać dosyć charakterystyczne buczenie wibracje w samochodzie. Buczenie i wibracje ustępują po dodaniu lekko gazu tak by silnik był pod lekkim obciążeniem. Ale zauważyłem że to buczenie pojawia się podczas cofania w tył, do tego dochodzą lekkie wibracje na kabinie, ruszając do przodu tego nie ma dopiero gdy nagle puszczę pedał gazu zaczyna buczeć i wibrować kabina samochodu. Poniżej załączę krótkie nagranie z środka samochodu, nie wiem czy będzie to dosyć dobrze słyszalne by ocenić co może być przyczyną ale może być pomocne. Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny, bo już tak naprawdę nie wiem za co się zabierać czy za wymianę poduszek silnika czy skrzyni, chociaż skrzyni wymieniałem pół roku temu. Oczywiście dwumasa była również wymiona, tak jak i rozrząd i regeneracja turbiny. Jedynie co mam to lekką nieszczelność w prawym intercoolerze, przy przyśpieszaniu słychać gwizd.

Pozdrawiam serdecznie Kamil

Nagranie z samochodu http://picosong.com/5jgt/

Opublikowano

Wymien Sobie poduszke pod skrzynia :-) mialem to samo :-) wymienione i spokoj ;-)

Opublikowano

Witam. Czy znalazłeś już powód tego buczenia? Bo od dłuższego czasu mam dokładnie to samo i już mnie wkurw... Pozdrawiam Kamil

Opublikowano

Ja obstawiam lewą poduchę silnika , olej się z niej nie wylał ?

Opublikowano

Hej, dzięki za podpowiedź. Olej raczej się nie wylał bo nic nie widać na dolnej osłonie silnika. Ta poducha ma jakis czujnik, czy on by nie sygnalizował jakby nie było w niej oleju?

Dla ludzi mających te same objawy, u mnie okazała się być winna poducha skrzyni biegów. Po wymianie objawów brak, a audi chodzi jakoś tak ciszej i spokojniej :)

Opublikowano (edytowane)

Hej, dzięki za podpowiedź. Olej raczej się nie wylał bo nic nie widać na dolnej osłonie silnika. Ta poducha ma jakis czujnik, czy on by nie sygnalizował jakby nie było w niej oleju?

Dla ludzi mających te same objawy, u mnie okazała się być winna poducha skrzyni biegów. Po wymianie objawów brak, a audi chodzi jakoś tak ciszej i spokojniej :)

jaki koszt naprawy?

Edytowane przez GG69