Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] [B5 AFN] Problem ze wskaznikiem paliwa-sam cos pogrzebalem???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam po dluzszej przerwie...

Ostatnie moje klopoty - w sumie nie do konca rozwiazane opisalem w tym watku

http://www.a4-klub.pl/smf/odp_b5_afn_kopci_na_czarno_po_wymianie_rozrzaduniesmiala_proba_logowanianie_bijciep-t37624.0.html

Sprawdzilem dolot-jest ok-kopcenie nieco sie zmniejszylo-a ze czasu nie bylo - odpuscilem temat.

Od kilku 2-3 tygodni mialem wrazenei ze moj traktor za duzo chleje-ale tankowalem po kilkanascie litrow-kasowalem licznik-nie mialem punktu odniesienia.Ostatnio trafila sie dluzsza trasa- Kwidzyn-Wroclaw-Tychy-Grudziadz i zatankowalem na fulla.Jakie bylo moje zdziwienie gdy po przejechaniu okolo 700km zapalila mi sie rezerwa-pomyslalem ze moze w korkach spalil duzo.Dotankowalem - dojechalem ale juz ciezko zaniepokojony postanowilem to sprawdzic.Zatankowalem znowu na full i wyjezdzilem wlasnie bak w cyklu mieszanym trasa/miasto 70/30-i co sie okazuje - znowu przejchalem tym razem niecale 700km i wskazowka przy rezerwie!!!

Do tej pory bez problemu traktorek robil 950-1050km na baku i srednio cos tak od 5,2 do 6l sie zdarzalo-ale teraz wychodzi ponad 8l a prawie 9l-makabra!!! Co moze byc przyczyna takiego wzrostu spalania??? Nie odczuwam zadnych trudnosci w jezdzie-niunia ciagnei ladnie-kopcenie tez nie jakies masakryczne-pare razy chmure niezla przywalil. Czy problemem moze byc to ze czyscilem przeplywke ostatnio??Moglo sie uszkodzic cos?? Dzisiaj wc zasie jazdy podpialem VAGa i kumpel zerkal-MAF wydaje sie dawac normalne wartosci przy dodawaniu gazu.Czy niezbedne beda logi dynamiczne?? Czy t moze byc konsekwecja wymiany rozrzadu ktora opisalem w poprzednim watku??

pzdr

Bartek

Opublikowano

a może coś z temperaturą (termostatem) . nie wiem jak w dieslu ale w benzynie jak nie osiąga 90 `C tylko np 68 to pali o 2 litry więcej

Opublikowano

a może coś z temperaturą (termostatem) . nie wiem jak w dieslu ale w benzynie jak nie osiąga 90 `C tylko np 68 to pali o 2 litry więcej

U mnie ewidentnie niedogrzewa silnika przynajmniej patrząc na wskaźnik. Lata między 70-80 stopni. SPalanie poniżej 5 litrów się utrzymuje mimo tego.

Opublikowano

U mnie ewidentnie niedogrzewa silnika przynajmniej patrząc na wskaźnik. Lata między 70-80 stopni. SPalanie poniżej 5 litrów się utrzymuje mimo tego.

Szkoda tego Twojego silnika. Z drugiej strony - rownie dobrze moze byc to czujnik.

Opublikowano

Wszyscy macie racje panowie-ale ja jestem po wymianie termostatu okolo 9 miesiecy temu.Otoz pojechalem wlasnie zatankowac i o dziwo wlazlo mi tylko ze 38l paliwa i juz mialem pod korek.Czyli wychodzi na to ze to cos ze wskaznikiem.

Teraz sie przyznam moze ze grzebalem vagiem w liczniku-chcialem skasowac inspekcje olejowa z pamieci-ale nie pamietalem kanalu i wlazlem na 1 kanal - wartosc 116 byla ja 0 i save.Czy tym moglem cos popierdolic z tym wskaznikiem paliwa?? Bo to jakos tak by sie zbiegalo w czasie o ile sobie dobrze przypomne.Juz samo to odetchnolem ze pali jak palil tylko cos ze wskaznikiem.

pzdr

Bartek

Opublikowano

sam sobie odpowiedziałeś przywróć poprzednią wartość będzie ok

Opublikowano

Przywrocilem - jutro zrobie ze 150km to sie zobaczy czy to ja sam odjebalem kaszane:P sorry za zamieszanie

Opublikowano

jak dlugo tak jezdzisz ,silnik niedogrzany jest podatny na uszkodzenia i szybsze zuzycie .

W czerwcu kupilem miśkę więc nie wiadomo jak wcześniej jeździł w takim stanie. Latem dogrzewał do 90 troche tańczył między 80-90 stopni ale teraz jak się ochłodziło to niestety trochę mu gorzej z tym grzaniem. Przed zimą w każdym razie napewo się tym zajmę bo mnie to denerwuje.