Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ile obrotów przy 140km/h

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ze zdjęcia wychodzi lekko ponad 140km/h i prawie 3600 obroty :huh: to w 5 biegowych jest niżej lub prawie to samo przy lekkim odchyleniu. Jeżeli tak mają 6 biegowe to teraz mam radochę że mam 5 biegów, wychodzi że dłuższe biegi, można sobie przeciągnąć znacznie dłużej na każdym biegu i mniej wachlowania. Dla pewności byłoby dobrze jak również sprawdził byś od 100km/h do ile warunki pozwolą co 10km/h.

Teraz zaczynam rozumieć mojego kumpla co ma scenika w dieslu z 6 biegową manualną skrzynią i powiedział że jest leniwy i na miasto (przeważnie tam się porusza) to następny będzie automat bo ma dość wachlowania tym drążkiem :grin:

Co do długości biegów to porównaj z tym filmikiem tam jest 1 2 3 4 - skrzynia 6 biegów

Opublikowano

BFB Quattro na oponach 205/55r16 skrzynia 5

100km/h - 2600

140km/h - 3600

Sktzynia GDU

Edytowane przez blachy

Opublikowano

U mnie na 6-tym biegu przy 140 km/h jest 3000 rpm (minimalnie więcej, jakieś ~3050 może).

Może to Ci się przyda - skrzynia GJW (mierzone na oko, może być +/- pół kreski)

2-ka: 3000 rpm -> 45 km/h

3-ka: 3000 rpm -> 65 km/h

4-ka: 3000 rpm -> 85 km/h

5-ka: 3000 rpm -> 110 km/h

6-ka: 2500 rpm -> 120 km/h

3000 rpm -> 140 km/h

3500 rpm -> 160 km/h

4000 rpm -> 180 km/h

Dalej nie sprawdzałem, bo to w mieście pomiar był :kox:

Opublikowano

Przy tej skrzyni to już widać różnicę pomiędzy 5 i 6 biegową, czyli trzeba sprawdzać oznaczenia skrzyni a trochę ich było zarówno 5 i 6 b.

Dla zainteresowanych tematem prośba o dopisanie oznaczenia skrzyń.

Edytowane przez sciemamcz

Opublikowano

Ja mam b7 bfb w Q, skrzynia 6. U mnie 140 jest przy ok. 3100 obrotów. Delikatnie przeskakuje 3000. Oznaczenia skrzyni nie znam, ale wózek jakiego szuka zainteresowany. Gdzie znaleźć oznaczenie?

Opublikowano

Na wlepce w bagażniku o ile masz, lub identycznej w książce serwisowej

Opublikowano

Ja oznaczenie silnika, skrzyni mam pod tylną kanapą, łatwo się ją odpina (część na której się siedzi).

Mam gdzieś zdjęcie w domu tej nalepki napiszę wieczorem dokładnie jaki kod skrzyni. Ale u mnie w 6-biegowej manualnej w 1.8T BEX przy 155km/h (na tempomacie, prędkość z zegarów) było równo 4 tys obr/min. Ważne są tez opony na których jeździcie (rozmiar opon w calach/wysokość profilu) bo sa przekłamania na zegarach w stosunku do prawdziwej prędkości.

U mnie na 205/55R16 mam 8km/h przekłamania na + (zegary pokazują szybszą prędkość niż jest w rzeczywistości)

Sprawdziłem i według nalepki mam skrzynię FUB, co jest swoja drogą trochę dziwne bo bardziej powszechne dla 3.0 manula wersji patrząć po allegro i takich tam ... No nic.

Edytowane przez s3ns

Opublikowano

Ważne są tez opony na których jeździcie (rozmiar opon w calach/wysokość profilu) bo sa przekłamania na zegarach w stosunku do prawdziwej prędkości.

Jeśli odczytujemy prędkość z zegarów to nie ma to znaczenia, chyba ze jest przekodowane na nowe koło w module.

Opublikowano

Ważne są tez opony na których jeździcie (rozmiar opon w calach/wysokość profilu) bo sa przekłamania na zegarach w stosunku do prawdziwej prędkości.

Jeśli odczytujemy prędkość z zegarów to nie ma to znaczenia, chyba ze jest przekodowane na nowe koło w module.

Ale ja tu mówię o zmianie obwodu zewnętrznego opony, czyli sytuację gdy ktoś jeździ na zestawie opona-felga który nie jest zamiennikiem oryginalnej wielkości koła. Przy większym obwodzie koła prędkość na liczniku będzie zawyżana.

Opublikowano

Przy większym obwodzie koła prędkość na liczniku będzie zawyżana

a nie na odwrót??? Duże koło wolniej się kręci więc prędkość będzie zaniżana

Edytowane przez kawowy19

Opublikowano

Przy większym obwodzie koła prędkość na liczniku będzie zawyżana

a nie na odwrót??? Duże koło wolniej się kręci więc prędkość będzie zaniżana

:facepalm: :facepalm: :facepalm: ta, masz jak najbardziej rację. myślałem o większym profilu i wpisałem przy okazji o wzroście prędkości. Mój błąd

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja w bfb 5 biegowy mam 3500 na 5 :) . Przekładam na 6 plus quattro ciekawe jak będą wyglądały obroty i zależność spalania na fisie teraz jest 9.5 l na 17/50/215:) . Wiem że na fisie nie jest realne ale myślę że można je porównywać przy swapie ;). Jest jakiś bex w q tutaj co by sprawdził to 140? :)

No chyba że w bexach też są różne skrzynie. U syna szefa na 6 w bexie jest tyle obrotów co u mnie na 5 w bfb więc bez sensu trochę bo wahlowania będę miał więcej ale to fwd :).

Edytowane przez bongod

Opublikowano

Powiem Ci że bardzo podobnie w 6-biegowym. Mam właśnie BEX 1.8T quattro. Zarówno spalanie jak i obroty. ja jeżdzę dynamicznie i mi wychodziło jakieś 10 średnio.

Podałes prędkość z zegarów czy z GPS? Bo z tego też jakie masz opony to wnioskuję że masz wieksze przekłamanie na "-" na liczniku niż osoby z zamiennikami oryginalów. I w rzeczywistości mogłeś sporo wolniej niż 140km/h ...

Opublikowano

Przekłamanie w porownaniu do GPS to z 4 km na h ;) . Czyli przyspieszenie masz lepsze kosztem wahlowania dobrze rozumiem? :) . Ciekawe czy w bexach w q są różne skrzynie :).

Myślałem że obetne trochę obrotów a tu kupa :) a mogłem graty z 3.0 brać choć też nie wiadomo jak z przełożeniami tam :).

Edytowane przez bongod

Opublikowano

Najlepiej właśnie na przelożenia patrzeć, tam wszystko można czysto porównać. Przejście z 5-ki na 6-ke zbija u mnie raptem 200-250 obr/min, nie jest to typowy nadbieg ... Tak jak mówisz, próbowałem się z 5-biegowym 1.8T quattro, tyle że to była seria 163 km i spora różnica była.

Z tym przekłamaniem to się może i zgadza co napisałeś. Masz większe koło więc prędkość z tej racji masz zaniżaną. Ale licznik sam w sobie zawyża więc jesteś na zegarach bliżej prawdy niż ktoś na oryginałach. Trochę źle napisałem powyżej.

Ja na oryginalnym rozmiarze mam 8km/h przekłamania na + na zegarach

Opublikowano

No zobaczymy czy ktoś jeszcze z bexa w q się wypowie :) może były różne skrzynki ;)

Opublikowano

Mam 2.0tdi blb z 6 skrzynia ze zwykłym napędem na dwa koła. Przy 140 chyba coś koło 3tys. i Jest ciuchutko. 140km/h uwazam za optymalną prędkośc w b7 biorąc pod uwage spalanie oraz komfort.

Opublikowano

No zobaczymy czy ktoś jeszcze z bexa w q się wypowie :) może były różne skrzynki ;)

Z całą pewnościa były. Moja to FUB, według naklejki z pod tylnej kanapy ...

Opublikowano

u mnie w b6 silnik 1.9 awx 160km/h 3tyś (licznikowe). no przy 140 to jest cisza. ale powyżej zaczyna sie robić głośniej

Opublikowano

No panowie, diesle macie, więc nie dziwota, kompletnie inne zakresy :)

Widzisz bongod, trzeba było skrzynie z tdi brać :naughty: