Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż, podłączenie elektryki haka i kodowania w Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

bezpiecznik 77 musisz dołożyć bo go nie ma w aucie bez haka - teoretycznie jeżeli nie będziesz podpinał przyczepy campingowej to nie nie potrzebujesz tego zasilania ( to jest stały plus na pinie 9 gniazda przyczepy ) 

Jaki masz MCE - low czy high?

Opublikowano
4 godziny temu, Banan napisał:

bezpiecznik 77 musisz dołożyć bo go nie ma w aucie bez haka - teoretycznie jeżeli nie będziesz podpinał przyczepy campingowej to nie nie potrzebujesz tego zasilania ( to jest stały plus na pinie 9 gniazda przyczepy ) 

Jaki masz MCE - low czy high?

No przyczepę będę ciągał czyli co  biorę zasilanie z śrub z mce ? . Szczerze mówiąc nie wiem jak poznać rodzaj mce w każdym razie nie mam auto 

Opublikowano

jaki masz numer MCE?

Jeżeli masz High to z włącznika w gnieździe haka - pin 3 kabel biało czerwony łączysz z pinem 12 modułu haka , a pin 1kabel biało-szary  z masą ( to rozłączenie światła przeciwmgielnego ) 

Jak Low to pin 3 z pinem 9 włącznika świateł , a pin 1 do światła przeciwmgielnego 

Opublikowano
11 godzin temu, Banan napisał:

jaki masz numer MCE?

Jeżeli masz High to z włącznika w gnieździe haka - pin 3 kabel biało czerwony łączysz z pinem 12 modułu haka , a pin 1kabel biało-szary  z masą ( to rozłączenie światła przeciwmgielnego ) 

Jak Low to pin 3 z pinem 9 włącznika świateł , a pin 1 do światła przeciwmgielnego 

8E0907279C takie mam mce

Opublikowano

MCE masz LOW

Opublikowano

Czyli wpinasz sie w kabel od przeciwmgielnego przy lampie bo tak chyba najłatwiej

Opublikowano
53 minuty temu, Banan napisał:

Czyli wpinasz sie w kabel od przeciwmgielnego przy lampie bo tak chyba najłatwiej

A resztę ? I tak muszę jechać do włącznika

Opublikowano

jaką resztę?

Opublikowano
11 godzin temu, Banan napisał:

jaką resztę?

Już doszedłem dzięki . 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Jestem elektrycznym laikiem ale dziś w mojej przyczepce znikneły światła. Okazało się ze moduł jaeger o symbolu 10 R-02 4586 spalił się. Ma on 18 pinów bo tak to sie chyba nazywa. Szukałem w internecie do kupienia takiego i nic nie mogę znaleźć. Można go czymś zastąpić zeby podpiąć do mojej kostki? Ma ktoś jakieś pomysły żeby było się bez grzebania?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 27.11.2021 o 11:00, Chudek napisał:

Zamontowałem oryginalny hak 8E0 807 309 D z modułem 8E0 907 383. Podpięte wszystko wg instrukcji z tego forum. Hak ma gniazdo13pin z mikrowyłącznikiem bo chyba od B6. Tego włącznika nie podpinałem. W komplecie był moduł jak wyżej bez oznaczenia C.  Kabelki musiałem ciągnąc od przodu auta, bo nie mam PDC. Prąd stały z szyny za MCE, drugi do zasilania gniazda przyczepy, prąd po kluczyku ze stacyjki, stop z czujnika pedału, dorobiona skrętka CAN wpięta w istniejący CAN przy podłodze w słupku lewym z przodu. Wszystko polutowane, zabezpieczone. Zakodowane zegary w kanale 061 dodane 64, jest wartość 3395. Po podpięciu przyczepy świecą wszystkie pozycyjne, działa stop, ale brak kierunkowskazów. Przyczepa ma tylko lampy podstawowe bez światła cofania i p-mgielnego, więc tych nie sprawdzałem. W trakcie prób co około 15 sekund wszystko na przyczepie na chwilę gaśnie i zasilanie wraca. Sprawdzałem instalacje cztery razy, żeby się upewnić co do poprawności. Wg mnie wszystko zgodnie. Kupiłem i zamontowałem drugi moduł z literką C i to samo. Komunikat VAG - brak komunikacji z modułem. Żadnych błedów i komunikatów na FIS. Na przewodach kierunkowskazów wychodzących z modułu brak prądu. Rezystancja pomiędzy żyłami CAN na wypiętej kostce modułu 37 ohm. Czytałem, że z reguły CAN w innych sprzętach ma 60 ohm. Czy u mnie nie za mało?  Co może być w tym nie tak?

Liczę na Waszą pomoc bo skończyły mi się pomysły, a to dalej nie działa i mnie drażni. 

Witam mam taki sam problem wszystko podłączone jak trzeba. moduł haka 8E0 907 383, moduł MCE 8E0 907279 F (z tego co wyczytałem to HIGH) Jak Zakoduję haka w Liczniku to pojawia się błąd 

01517-control module for Trailer/Towing sensor (J345) 49-00 - no communications 

Pomoże ktoś ?

Opublikowano

Na pewno nie zamieniles can h z can l? Sprawdź jeszcze raz. 

Opublikowano

Wczoraj był błąd komunikacji ze sterownikiem haka bo miałem bład w sterowniku ABS po odpieciu akumulatora. Skalibrowałem dzisiaj czujnik skrętu błąd w ABS zginął. Zakodowałem moduł haka w Liczniku i MCE. Nie pokazuje żadnych błedów. Po wypięciu bezpiecznika modułu haka wyskakuje błąd komunikacji ze sterownikiem haka. Więc wygląda że jest dobrze a mimo to jest tylko światło Stop, brak postojówek i kierunków. Odwracałem cany i wtedy wyskakuje błąd komunikacji z hakiem i coś tam od DATABUS. Nie wiem co jest grane chyba kupię uniwersalny moduł i skończę tą nie równą walkę. 

Opublikowano

To moze sam moduł strzelony skoro teraz błędów brak.

Opublikowano

Podpiąłeś przyczepę czy tylko żarówki wpinasz w gniazdo?

Edytowane przez danioo

Opublikowano

Sprawdzam z podpięta przyczepką poprzez przejściówkę sprawdzoną (miałem ją w innym aucie i było ok). Dla mnie temat zamknięty zamontowałem zwykły moduł Jagera który obsługuje kierunki i stop. wszystko świeci i nie wywala błędów. Minus tylko taki że mamy drugi przerywacz w bagażniku ale go specjalnie nie słychać.

Edytowane przez bercik2
zmiana

Opublikowano

Ja też mam MCE ...279F i to jest moduł high

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam
Nie mogę sobie poradzić z ogarnięciem instalacji w B6 Avant 2002r i proszę o radę. Mam oryginalnie zamontowany hak odpinany z aluminiową kulą- chyba Westfalia. Gniazdo 13 pin oryginał i na zamkniętym z kluczyka samochodzie z wyłączonymi światłami mam napiecie ok 11V na pozycynych lewym i prawym, stopie i 3.5V na lewym kierunkowskazie. Przejścia od modulu haka do gniazda przy haku są ok, zwarcia nie ma. Pomiędzy pozycyjnymi i stopami miernik też zwarcie nie pokazuje. Obstawiałem moduł haka więc kupiłem inny używany oryginał i dalej napięcia są na identycznych pinach. Po podpięciu przyczepy nie świeci nic chyba oprócz stopu.
Zauważyłem że po wpięciu wtyczki 6 pin do modulu pojawia się napiecie na pozycyjnych.
Doradźcie proszę czy uważacie że drugi moduł też jest uszkodzony czy może coś z CAN? Co steruje tymi napięciami? A może można to podpiać bezpośrednio bez modułu lub na jakimś uniwersalnym? Zależy mi na wtyczce 7 pin przy haku.

Opublikowano

Witajcie. Orientuje się ktoś gdzie należy podpiąć te 2 dodatkowe przewody z wiazki haka? Który z nich po stały + ? Ten drugi do czego podpiac?

20220718_183738.jpg

20220718_183822.jpg

Opublikowano

Mnie to wygląda na nieoryginalny moduł haka, szukaj instrukcji do tego modułu.