Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pytanie o znaki napinacza lancucha 1.8 T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

dzieki bardzo za pomoc

Opublikowano

Ale jak odpalisz to zdejmij pokrywe i zobacz czy znaki nakladaja sie na punkty, najpierw ustaw sobie walek wydechowy i patrz na ssacy.

Edytowane przez Dev

Opublikowano
  • Autor

no wiem bo teraz to napinacz nie napiety bez oleju, ale myslisz ze pewne ze dobrze spiete?

Opublikowano

Dobrze

• 3 lata później...
Opublikowano

Panowie, odgrzeję temat, bo nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.
Czy wałki + łańcuch mają być ustawiane tak, aby w tym samym momencie zgrywały się znaki przy pasku na kołach? Czyli ustawiamy górę i wtedy zgrywamy dół paskiem na znakach?

Mam aktualnie problem po wymianie rozrządu, bo silnik nierówno pracuje (wpada w większe wibracje),  w kanale 93 jest +6/7, a w 90 -2/1/0. Także przy ruszaniu z jedynki, w okolicach około 1700 rpm słychać za każdym razem takie charakterystyczne "skrobnięcie" mechaniczne (przy rozrządzie pokrywa była ściągana i czyszczona i nie było na niej śladów łańcucha. Smok wyczyszczony.
Byłem u mechanika sprawdzić ustawienie rozrządu i jest jak poniżej, czyli dobrze (sprawdźcie swoim okiem), ale słyszałem również, że mógł się przestawić rozrząd na wałkach, stąd ta odchyłka. Mimo, że łańcuch i napinacz nie były ruszane.
Przed wymianą rozrządu silnik pracował równo. Po odebraniu auta 2 dni było ok, a później się zaczęły drgania i nierówna praca.
Mechanik ma jakąś śmieszną teorię, że "napinacz po czyszczeniu smoka dostał ciśnienia i dopiero teraz się objawiła jego usterka" (łańcuch był słyszalny sekundę przy porannym odpalaniu, błędów brak)

pozdro

ustawienie wałków i łańcucha.JPG

położenie rozrządu 2.jpg

położenie rozrządu 11.jpg

Edytowane przez jolley

• 1 rok później...
Opublikowano

Sprawdźcie proszę czy u mnie może być jak na fotkach??

Silnik 1.8 ADR

20200209_105507.jpg

20200209_105500.jpg

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Mam taką samą sytuację. Po wymianie rozrządu silnik zaczął delikatnie wibrować. I walki są ustawione tak samo jak u Ciebie natomiast w grupach 90 mam wartość 0 a w 91-1 dowiedziałeś się co może być tego przyczyną? 

Opublikowano

A w 93 ?

Opublikowano

grupa 90: 0

grupa 91: 1

grupa 93: 1

Opublikowano

Wszystko ok

Opublikowano

To co może być przyczyną wibracji których nie było przed wymianą rozrządu?

Opublikowano

Dobrze ustawiony ?

Opublikowano

Pytasz o przód czy o łańcuch? Przód jest na znakach natomiast walki się rozjechały tak jak u kolegi powyżej na obrazkach. Czyli wydechowy wałek jest na znaku a ssący przestawiony odrobinę w prawo identycznie jak na foto, jest 16 ogniwek pomiędzy znakami.

Opublikowano

Pytalem o calosc

Opublikowano

To jest tak jak piszę, niby wszystko jest ok bo robiłem logi jeśli możesz to rzuć okiem na nie, są w tym temacie: https://a4-klub.pl/topic/463290-18t-cfma-prośba-o-analizę-logów/. Po zakupie wszystkie typowe usterki były sprawdzone i wyeliminowane. A po wymianie pojawiły się te wibracje i dodatkowo takie pukanie w filtrze powietrza i z rury wydechowej.