Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[A4 B5] Ciężko odpala jak ostygnie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam dziwne obawy przy odpalaniu samochodu w dość nietypowej sytuacji. Na zimno, np po całej nocy samochód odpala jak marzenie, zakręci raz dwa i zapala żwawo, równo pracuje itp. Po zgaszeniu i zapaleniu ponownym również, po nagrzaniu też. Problem pojawia się gdy po rozgrzaniu silnika zostawieniu na godzinę-dwie wyłączonego (np w czasie zakupów gdzieś na mieście) i spróbuje odpalić. Dość długo wtedy kręci, z półtora sekundy, i wskakuje na niskie obroty rzędu 300, żeby zaraz wejść na 600-700, generalnie widać że ciężko startuje, a za samochodem z wydechu czuć niedopaloną benzyną. Ponowne zgaszenia i zapalenia w takiej sytuacji zadziałają już bezproblemowo. Co to może być? Świece i przewody WN wymienione rok temu, cewka tydzień temu, żadnych błędów w logach. Świece Denso, samochód bez gazu.

Edytowane przez PaniczWayne

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

dokladnie to samo mam w 3.0 ;) rozwiazales problem ?

Edytowane przez Dzikson34

Opublikowano

Ja mam to samo w 2.8 i nie wiem o co kaman :decayed::eusathink:

Opublikowano

też mam ten sam problem i jeszcze nie udało mi się rozwiązać problemu . 2.4 ARJ

Opublikowano

Problem pojawia się gdy po rozgrzaniu silnika zostawieniu na godzinę-dwie wyłączonego (np w czasie zakupów gdzieś na mieście) i spróbuje odpalić. Dość długo wtedy kręci, z półtora sekundy, i wskakuje na niskie obroty rzędu 300, żeby zaraz wejść na 600-700, generalnie widać że ciężko startuje, a za samochodem z wydechu czuć niedopaloną benzyną. Ponowne zgaszenia i zapalenia w takiej sytuacji zadziałają już bezproblemowo.

Miałem podobne objawy, pomogła wymiana czujnika temperatury płynu chłodzącego. U mnie ten czujnik ma dwa obwody pomiarowe (G2 i G62) - jeden odczyt trafia do licznika i informuje kierowcę o uzyskaniu przez silnik temperatury roboczej (wskazówka stoi pionowo), drugi do ECU - ten u mnie zaniżał temperaturę, co powodowało, że silnik niepotrzebnie dostawał wzbogaconą mieszankę.

Nie wiem jak to jest rozwiązane w silnikach 2.4, czy G2 i G62 zostały tam oddzielone fizycznie na dwa czujniki, w każdym razie powinieneś porównać ze sobą odczyty z obu obwodów - dopuszczalna różnica między nimi to 5st.C.

Edytowane przez BeyerBrown

Opublikowano
  • Autor

Bardzo ciekawe co piszesz. Wiesz może jak sprawdzić odczyty tych czujników? Jakimś kablem i vag comem? Rozumiem że oba czujniki powinny wskazywać podobne wartości w sytuacji zapłonu po takim godzinym postoju?

Opublikowano

W przypadku auta z LPG to może puszczać reduktor, przez to zalewa i ciężko pali.

Opublikowano
  • Autor

Auto bez LPG

Opublikowano

żadnych błędów w logach.

U mnie też żadnych błędów nie było... raz tylko pojawił się błąd zbyt niskiej temperatury silnika (P3081) gdy auto długo stało na wolnych obrotach przy minusowych temperaturach (pogaduchy przy aucie ;) ). Skasowałem go i jeździłem dalej, do czasu aż wracając z zakupów musiałem tak jak Ty dłużej kręcić rozrusznikiem.

Tu jest opis jak sprawdzić:

http://www.autowada.pl/node/18

Opublikowano

Nie głupia sprawa bo koszt czujnika to jakieś 30-40 zł

Opublikowano

Jak kupiłem auto, to walczyłem z regulacją temperatury silnika, winny wtedy okazał się przycinający termostat, ale po drodze wymieniłem czujnik temperatury na zamiennik za 30zł... 1,5roku podziałał :(

Teraz siedzi oryginał z ASO. Szkoda, że ten oryginalny co był wcześniej (niepotrzebnie) wymieniany gdzieś mi się zapodział :facepalm:

Przypomniało mi się, że firma ELTH jest dostawcą dla ASO, w generacji B5 były stosowane dwa rodzaje, w zal. od rocznika:

starsze (do MY1999):

059919501

http://motoplatforma.com/index.php?p1097,czujnik-temperatury-wody-elth-059-919-501-audi-seat-skoda-vw-oryginal

nowsze (od MY2000):

059919501A

http://motoplatforma.com/index.php?p1223,czujnik-temperatury-wody-elth-059-919-501-a-audi-ford-seat-skoda-vw-oryginal

Taki "zamiennik" to ja rozumiem, nawet znaczki VW/Audi ma wybite :)

Co do innych (za 30-40zł) byłbym ostrożny...

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

i kots coś ruszył ten temat z odpalaniem na cieplym ?

Opublikowano

A podejrzewał ktoś jeszcze pompę paliwa lub regulator ciśnienia na listwie wtryskowej?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Jak tylko odzyskam samochód to sprawdzę ten czujnik temperatury. Miałem wymieniany termostat rok temu bo nie dogrzewał, ale ten czujnik nie był ruszany. W następnej kolejności tą pompę i regulator jeśli nie pomoże.

UPDATE:

Zakupiłem kabel i podpiąłem VCDS Lite. Oba czujniki temperatury wskazują poprawnie identyczne wskazania od zimnego silnika do 98 stopni (plus minus stopień) po nagrzaniu. Wygląda na to że to nie czujnik :/ Mam natomiast inny trop. Zostawiłem samochód po nagrzaniu na chwilę do ostygnięcia. Spróbowałem go odpalić po krótkiej przerwie - efekt ? Kręcił na 200rpm i po chwili zgasł. (później oczywiście zapalił) Tym razem jednak w logach pokazał się błąd, i to taki którego wcześniej nie widziałem. Mianowicie :

17978 - Engine Start Blocked by Immobilizer

Co wygląda zupełnie innego rodzaju usterkę... Wygląda na to że mój kluczyk w jakimś stopniu nie dogaduje się z immobilizerem albo ECU... W przeszłości zdażało mi się widzidzieć w błędy o kluczykach ( że sygnał słaby czy jakoś tak...) ale myślałem że to poprostu bateryjka w kluczyku szwankuje ale oblokowywanie samochodu z kluczyka zawsze działało poprawnie więc nie interweniowałem. Zna ktoś może ten błąd?

Edytowane przez PaniczWayne

Opublikowano

Ten błąd raczej nie jest związany z tym odpalaniem po ostudzeniu.
A winą tego błędu może być właśnie słaba bateria w scyzoryku, powinno Ci właśnie też wywalić błąd o niskim sygnale z kluczyka :)
Zmiana baterii i błąd się więcej nie pojawi.

A jeżeli chodzi o główny problem, to moje 2.4 też na to cierpi :/ Ten typ tak ma.

Tyle, że u mnie możliwe, że to wina właśnie czujnika, bo jak nagrzeje samochód to na klimatroniku i VAGU mam 90 stopni, a na blacie jakieś 60-65 :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wymiencie sobie regulator ciśnienia na listwie wtryskowej i po sprawie

Edytowane przez Grzesiek1985

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Ja osobiście jeszcze nie miałem okazji się do tego zabrać ale w najbliższym miesiącu przy okazji wymiany oleju zlecę inspekcje i ew. wymianę tego regulatora to dam znać

Opublikowano

Naprawiłem tymczasowo. Dolałem paliwa do pełna i cud. Samochód odpala od strzała. Bez znaczenia, czy postoi minutę, godzinę czy tydzień. Cyk-cyk i bangla.

Kiedyś tak się robiło jak miał 1/4 baku i przestało jak dolałem do 1/2. Teraz Tak robił jak miał 1/2 i pomogło dolanie do pełna. Także coś się zużywa. Wymienię w tej kolejności: filtr paliwa, regulator, pompę paliwa. Filtr paliwa był długo nie dotykany, bo jeżdżę na gazie.

Opublikowano

Pomyślałbym może o zaworku evap co jest na filtrze powietrza , on może puszczać opary paliwa do dolotu jeśli niesprawny.