verus Opublikowano 28 Stycznia 2007 Opublikowano 28 Stycznia 2007 Silniki AWX/AVF. Z tego co doczytałem różnią się tylko tym, że ten drugi to 6-biegowa skrzynia. ( i nieco wyższy moment obr.) Lepiej kupić z 5 czy 6 ?
wit.s Opublikowano 28 Stycznia 2007 Opublikowano 28 Stycznia 2007 Podejrzewam, że to kwestia gustu. Już gdzieś na forum czytałem opinię jednego z Kloegów, że 6 biegów jest do d**y (że niby za krótkie przełożenia) A ja za nic w świecie bym się dobrowolnie nie zamienił :-)
verus Opublikowano 28 Stycznia 2007 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2007 Gust to raczej wzór na felgach i kolor nadwozia. To jest kwestia czysto praktyczna. 6 biegów chyba lepiej przydaje się w dużych trasach :?:
Gość Murzyn Opublikowano 28 Stycznia 2007 Opublikowano 28 Stycznia 2007 lepiej jak jest wiecej w AWX, 5 bieg zapiszasz juz od ok 80km/h (bardzo ladnie juz wtedy przyspiesza), ciagniesz do 220km/h i koncza Ci sie obroty. troche duzy zakres predkosci jak na 1 bieg :/ silnik jezdzi na wyzszych obrotach, wiecej pali itd co do skrzyni 6, niech sie wypowiedza koledzy ktorzy taka maja moim skromnym zdaniem 6 bieg dla TDI to zbawienie (szczegolnie po programie)
podsi Opublikowano 28 Stycznia 2007 Opublikowano 28 Stycznia 2007 dokladnie to samo w benzynkach jest za***ista sprawa jak jest szosteczka :diabel: ekonomia na trasie wi wogole lepiej zestopniowana skrzynia
Owen Opublikowano 28 Stycznia 2007 Opublikowano 28 Stycznia 2007 Witam !!! Ja mam 2.5 TDi z 6 biegową skrzynią i powiem, że normlanie ten 6 bieg to super sprawa. Często zapominam go wbić, ale już powoli się przyzwyczajam. Dzięki 6 biegowi spalanie troszkę sapada no i można mocniej pociągnąć km/h. Polecam skrzynię 6 biegową. Pozdrawiam
2yn Opublikowano 29 Stycznia 2007 Opublikowano 29 Stycznia 2007 Witam Też mam 6-biegową i powiem że super rzecz , mniejsze spalanie i chyba większą szybkośc da się wyciągnąć w moim wypadku 215km/h sie dało ,może z górki by jeszcze poszedł ale nie ma gdzie sprawdzić. pozdrówka dla fanów.
marcin j Opublikowano 29 Stycznia 2007 Opublikowano 29 Stycznia 2007 Mam skrzynie 6 biegową, uważam iż jest super rozwiązaniem. Jadąc sobie delikatnie 160 km/h obroty w granicach 2800-2900. Spalanie mniejsze.Wyższe prędkości przy niższych obrotach w porównaniu z 5 biegową skrzynią. Moim zdaiem lepiej jest wybrać autko z 6 biegową skrzynią, i widzę że użytkownicy tego rozwiązania mają podobne zdanie.
rex Opublikowano 29 Stycznia 2007 Opublikowano 29 Stycznia 2007 Jeśli planujesz robić program, to 6 bieg to naprawdę dobry pomysł. Mi, na przykład, brakuje skrzyni, a auto by dalej chciało jechać A fakt mniejszego spalania to kolejny punkt "za" 6-biegową skrzynią.
Krisu Opublikowano 6 Lutego 2007 Opublikowano 6 Lutego 2007 Ja też mam 6 i polecam wszystkim. Przy tej mocy on przyspiesza na tym biegu jak oszalały :exclaim: Czasami brakuje mi 7
Jaro Opublikowano 7 Lutego 2007 Opublikowano 7 Lutego 2007 6 biegów !!! Super sprawa, jak koledzy wspominali do chipa wsam raz !
ono Opublikowano 7 Lutego 2007 Opublikowano 7 Lutego 2007 Skrzynia 6 to za***ista sprawa , wbijasz 6 masz 3 tyś rpm a lecisz 200 km/h . malina stary Tak jest u mnie nie wiem jak w innych.
alvaro Opublikowano 7 Lutego 2007 Opublikowano 7 Lutego 2007 w poprzednim aucie Staruszka (B5 2,5 TDI) była skrzynia 6. i to była super sprawa śmiało przyspieszała od 60 km\h teraz u mnie w B6 1,9 TDI 130 AWX brakuje mi tego 6. biegu a po czipsie to już wogóle będzie go brakowało...
xeo Opublikowano 21 Lutego 2007 Opublikowano 21 Lutego 2007 wlasnie mam 6-biegowa skrzynie i moge wam powiedziec,ze trzeba troche wiecej mieszac biegami jesli chce sie utrzymywac niskie obroty. Jedynka jest bardziej niz krotka( wlasciwie do przejechania 2 metrow)ale po przyzwyczajeniu sie to ma nawet plusy. Na dwojce to juz masakra mozna kark zwichnac;) Stosunkowo szybko wrzuca sie nastepne biegi przy predkosci 70km/h mam juz lekko 5 bieg bo jednak lubie jak autko cicho sunie;) [ Dodano: 21-02-2007, 16:35 ] acha no i jesli chodzi o 6 bieg no to przy wyprzedzaniu nawet nie certolilem sie ze zmiana na 5 bo szostka naprawde daje rade;)
elkrecik Opublikowano 21 Lutego 2007 Opublikowano 21 Lutego 2007 Zarowno Paska jak i A4 mam 5-cio biegowe. W zadnym jeszcze nie mam chipa, wiec nie moge sie wypowiedziec "co by bylo gdyby...". Mialem w lecie przyjemnosc pare dni jezdzic wlasnie awx w wersji ze skrzynia 6-biegowa. Chyba to kwestia gustu i przyzwyczajenia, ale te krotkie przelozenia wnerwialy mnie masakrycznie. Miasto,spokojna trasa- spoko, ale przy ostrzejszej jezdzie trzeba sie namachac dzwignia, kur...ca mnie brala od uzerania sie z biegami Moze wynika to przede wszystkim z drog w moim regionie- malo prostych, duzo winkli i ciagle wyprzedzanie.... Wole 5-tke
SebMis Opublikowano 23 Lutego 2007 Opublikowano 23 Lutego 2007 Stosunkowo szybko wrzuca sie nastepne biegi przy predkosci 70km/h mam juz lekko 5 bieg to albo masz tak szybką rękę, albo tak lekki sandał :twisted: ja zanim wrzucę 4-kę to jest już ponad 100 (przy spokojnie jeździe)
xeo Opublikowano 25 Lutego 2007 Opublikowano 25 Lutego 2007 zmiemiam biegi lewa reka wiec jest szybciej
Mariusz Łódź Opublikowano 16 Marca 2007 Opublikowano 16 Marca 2007 na 5 biegu przy prędkości 70 km/h i włączonym tempomacie pali mi 6,2 litry, a na 6 biegu 4,9 - różnica wielka
SebMis Opublikowano 16 Marca 2007 Opublikowano 16 Marca 2007 przy prędkości 70 km/h i włączonym tempomacie a po co przy tej prędkości włączasz tempomat :eek: czyżbyś pokonywał jakieś duże odległości z takimi prędkościami
Rekomendowane odpowiedzi