Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Co myślicie o gazie do 2.4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale mówią że turbo mniej palą bo nie da tak necie ciężarem samochodu. Jak adr oska palił Ci 11 to moje q w sumie nie ma jakieś strasznego spalania. Najbardziej irytuje to że nawet jak jadę 120kmh w trasie po S8 to ponad 11 bierze

Wysłane z mojego ZTE Blade L3 przy użyciu Tapatalka

Tylko jest jedna sprawa : w moim przypadku b6 mam o prawie 400 kg cięższe od b5.
Opublikowano

To nie wiem, w weekend będę u gazownika może, dam znać czy coś się zmieniło:)

Wysłane z mojego ZTE Blade L3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Moja 2,4Q ujeżdżana tylko i wyłącznie w mieście pali 14,5l. Zszedłem kiedyś do 12,5 ale biegi zmieniałem w zakresie 1500-1800 (choić v6 jest tak elastyczne, ze przyśpiesza w tym zakresie bez najmniejszego zająknięcia, zakręt 90' 3 bieg i robi swoje), ale nie o to chodzi. Jak czytam, że komuś pali 11l, to patrzę na buty czy aby nie chodzę w chodakach, albo dla jednych miasto to 50 000 mieszkańców, a dla innych 500 000, gdzie są korki od świtu do zmierzchu. A przy ostrzejszej jeździe pali tyle ile musi.

Opublikowano

Ogólnie 1.8 bez turba tylko katalogowo pali mniej niż z turbem. Praktyka pokazuje, że jest inaczej.

Myślałem, że moje poprzednie 1.8t brało za dużo, bo nawet 15 po mieście, ale mam teraz drugie i podobnie.

Mi obecnie po mieście na krótkich odcinkach to wychodzi ze 14 l/lpg.

Niektórym może i wychodzi 11, ale jak mają ustawioną wysoką temperaturę przełączania na LPG, że i tak rąbie kupę benzyny zanim się przełączy.

Na trasie jadąc dziadkowo zrobisz 9l/100km.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

bla bla bla

moje spalanie

http://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/65664

oska i manual

temperatura przelaczania 28'

instalka stag+hany+ac 01 red

mozna mozna

aaa i nie lubie jezdzic dziadkowo 1 -->czerwone pole , 2 czerwone pole itd ;-)

pozniej jak jzu mam te predkosc ktora chce to leci tempomat ;-)

jazda 50/50 (trasa/miasto)

dodam ze na gazie przejechane 52 tysie ;-)

Opublikowano

A ciekawe na ile stopni masz ustawione przełączanie na lpg?

Opublikowano

No podał kolega że ma ustawione 28°C.

Ale w takie spalanie przy jak to napisał czerwonej kresce na biegach to jakoś nie wierzę .

Dobrze gdyby jeszcze było podane jakiego silnika się to tyczy i w jakim wozie.

Opublikowano

Wspomniał o tempomacie w takiej sytuacji, więc sugeruje, że jeździ trasy w dużej części. Napisał, że 50% i to wystarczy aby uzyskać takie spalanie. Mi przy jeździe 150-160 pali 11,5.

Na podstawie mocy którą ma podaną na tej stronce ma 2.4

Edytowane przez Emejcz

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

tak tak panowie :
silnik 2,4 APs , ośka i manual

czerwone pole przy pierwszych 3 biegach ;-)

ogolnie trasa 50-50 miasto (bytom, katowice, gliwice ) i autostrada a1 codziennie 70-100 km

instlka stag 4 + wtryski hana + reduktor ac 01

nie musisz mi wierzyć

ja nie twierdze ze moja jazda jest optymalna ale napisze tylko jedno : benzyna nie lubi obrotów ponizej 2000 ;-)

buda b5 avant

panowie jest jedna zasada jak na kompie srednie spalanie wynosi 9l pb to dodajadz 20-25% wieksze spalanie lpg nie ma bata zeby wyszlo wiecej

jezeli ktoś pyta o opony i koła to standardowe 16 ;-) na zime 15

przy predkościch 170-210 lpg w przedziale 15-17 litrow

wiec albo ja mam magiczna smoczycę i dobrze dzialajce sondy lambda albo cos u was jest z gazem nie tak

ps. smoczyca duzo bardziej niz lanos jest czula na jakosć gazu ... przy tankowaniu na orlenie w Pyskowicach spalanie wynosi ok 13-14 przy gazie z PKS 11 ;-)

ot tyle odemnie nie chce zaczynać wojny

ale jezeli piszecie ze wam pali ogromne ilosci gazu to jest to mega dziwne ...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Co myślicie o założenie gazu do motoru 2.4??? Czy to nie spierdzieli silnika? Czy lepiej pozostać przy czystej benzynce? Jak ktoś zakładał gaz do 2.4 proszę o opinie o pracy i mocy silnika

Witam, załoźyłem do tego silnika lpg, Audi a6 c5, silnik 2,4 165 kucy, sprzęt Stag3+,reduktor Zavoli S, wtryski Rega, jezdziłem 3,5 roku, najechałem 85tyś km, z gazem żadnych problemów,spalanie 12-13l, jazda autostradowa 170-190...zadnych problemow z gazem, a więc do tego silnika nie pozostaje mi nic innego jak tylko polecić założenie lpg, z pewnością sporo zostaje w portfelu :) pozdro

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Podejrzanie niskie spalanie też powinno dawać do myślenia, bo świadczyć to może o zbyt ubogiej mieszance, a to najkrótsza droga do poważnych problemów z silnikiem.

Mimo obecnej, rekordowo niskiej ceny benzyny LPG nadal się opłaca, nawet wliczając przeglądy co 10tys km i 60zł więcej na stacji diagnostycznej (kompletna bzdura). Im więcej jeździsz, tym większe oszczędności, to oczywiste. W B5 wszystkie silniki dobrze znoszą gaz, od 1.6 do 2.8 (nie wiem jak w 2.7biT choć też gazują).

W sumie przy LPG 2l więcej czy mniej w spalaniu średnim nie robi różnicy :hi: