Skocz do zawartości
IGNOROWANY

A4 B8 CAHA- problem z błędami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Panowie otóż posiadam pewien problem a mianowicie ostatnio wyskoczyły Mi 2 błędy, z czego 1 nie dało się skasować, a drugi i tak wracał po jakimś czasie, oto te błędy:

5340 - Intake Manifold Flap; Bank 1
P2008 00 [032] - Electrical Malfunction

5346 - Intake Manifold Flap; Bank 1
P2009 00 [172] - Short to Ground

Wymieniłem nastawnik klapek kolektora, błędy pieknie się skasowały, Ja zadowolony a tu po kilkunastu km ZONK, wywala check'a.
Wróciłem do domu podpiąłem pod kompa i oto co wywala:

5337 - Intake Manifold Flap Position Sensor (Bank 1)

P2015 00 [237] - implausible signal

Po skasowaniu przejadę kilkanaście/kilkadziesiąt km i check wraca, po podpięciu tylko ten błąd.

I teraz pytanie do Was, co może być nei tak? Czy po wymianie nastawnika, trzeba zrobić adaptację? Jesli tak to jak?

Czy ktoś ma jakieś pomysły?

Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie pomysły jak rozwiązać sprawę:)

Pozdrawiam

Opublikowano

Nastawnik z używki? Jeśli tak, to szukaj kolejnego.

Opublikowano

No to mechaniczne uszkodzenie, kolektor do lepszego sprawdzenia.

Opublikowano

Witam, kolego mam ten sam problem wymieniłem nastwnik na nowy i wywala mi błąd "5337 - Intake Manifold Flap Position Sensor (Bank 1) P2015 00 [237] - implausible signal" w związku z tym mam pytanie czy poradziłeś sobie z tym problemem ?

Opublikowano

Niestety jeszcze nie... Zauważyłem tylko że błąd po skasowaniu pojawia się co 2-3 odpalenia- auto jeździ głównie po mieście. Dziś prawdopodobnie zdejmę kolektor choć nie wydaje Mi się żeby tam był problem bo cięgno chodzi lekko:(

Opublikowano

A swego rodzaju adaptacje nie sa konieczne po wymianie nastawnika ?

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem dlatego tez o to pytałem. Jednak bez odpowiedzi

Zauważyłem, że błąd ten pojawia się po kilkukrotnym zgaszeniu/odpaleniu auta- to jeszcze muszę sprawdzić podpinając co chwile pod komputer:) wydaje Mi się że będzie to klapa gaszenia/przepustnica powietrza. Czy ktoś ma jakiś inny pomysł?

Auto ostatnio zrobiło ponad 1200 km po trasie bez żadnego problemu, lecz po kilku odpaleniach/gaszeniach błąd powraca...

Witam.

W ostatnim czasie wymieniłem przepustnice, myślałem że może to coś pomoże, niestety cały czas to samo. Panowie jakieś propozycje?

Edytowane przez mazi_ck
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...